Mochten er toch deuren naar binnen draaien dan kun je voor die deuren het stukje over de scharnieren overslaan.
Behalve voor de achterdeur geldt deze pagina voor alle andere naar buiten draaiende deuren, zoals een zijdeur of balkondeur. Deze deuren zijn gevoeliger voor inbraak dan je voordeur.
Je achterdeur, zijdeur en balkondeur zijn in de regel naar buiten draaiend en daarom moet je ook naar de scharnieren kijken. Bij een deur die naar buiten draait is het vaak mogelijk om de scharnierpen te verwijderen en op deze manier de deur uit het kozijn te lichten.
Met een PKVW goedgekeurd veiligheidsscharnier voorzien van zware veiligheidsnok wordt dit voorkomen. Met dievenklauwen trouwens ook. En omdat die het voordeligst zijn kiezen we voor drie dievenklauwen per deur. Bij elk scharnier één, de pen in de deur en het busje in het kozijn.
Het kan zijn dat er ooit dievenpinnen in je scharnieren zijn geplaatst. Dit is een waardeloze beveiliging en ze verzwakken ook nog eens de ophanging van je deur. Haal ze er dus uit en vervang ze door de originele maat schroeven die in je scharnieren horen. Als het schroefgat te groot geworden is, druk je er eerst één of twee lucifershoutjes in.
Ook de zogenaamde veiligheidsscharnieren (van vroeger) met een omgebogen lipje dat als veiligheidsnok moest doorgaan is rotzooi als het op beveiliging aankomt. Alleen scharnieren met een zware nok en dievenklauwen, zoals op onderstaande afbeelding zijn goed.
Wij laten de scharnieren voor wat ze zijn en plaatsen dievenklauwen bij ieder scharnier en dat is drie stuks per deur. Dit is een degelijke oplossing en ook nog eens de meest voordelige.
Hier herhalen we het overzicht van de vorige pagina.
Meestal zit er in je achterdeur één van onderstaande sloten met een licht aluminium schildje er op dat je er in een paar seconden afbreekt. In het ergste geval zit er nog een slot met een ouderwetse klaviersleutel in je beutendeur. Dit soort sloten stammen nog uit de periode van Swiebertje en zijn in deze moderne tijden 'not done'
Als je nog een oud klavierslot in je deur hebt, vervang hem dan direct door een cilinderslot met veiligheidsschilden. We gaan er in ons volgende voorbeeld van uit dat er een afgekeurd cilinderslot in je deur zit.
Omdat dit negen van de tien keer de Nemef 1269/4 is, gebruiken we deze in ons voorbeeld maar de uitleg geldt ook voor de andere sloten. Er zijn verschillende mogelijkheden om je deur inbraakwerend te maken. We geven er hier maar vier weer omdat we het niet alleen veilig maar ook betaalbaar willen houden.
mogelijkheid 1:
Je vervangt het slot door de VH-uitvoering en dat is de Nemef 4119, die je kan kopen met rechthoekige of afgeronde voorplaat. Bouw je het slot zelf in en heb je geen freesmachine, koop dan de rechthoekige voorplaat.
In het kozijn plaats je de bijpassende sluitkom.
Daarna monteer je een stel veiligheidschilden met deurkrukken.
Als je deur aan de onderzijde een beetje wijkt, schroef je een secu-strip op je deur die de draainaad afdekt. Werkt goed maar is als een mes voor kindervingertjes die tussen de deur komen. Dus pas hier mee op!
mogelijkheid 2 (deur wijkt een beetje aan onderzijde):
Je vervangt het slot door de VH-uitvoering met slechts 1 ster. Dat is in dit voorbeeld de Nemef 1279/17 met sluitkom VS1200.
Daarna monteer je een stel veiligheidschilden met deurkrukken.
Omdat je deur aan de onderzijde een beetje wijkt, plaats je op kniehoogte een bijzetslot met een cilinder gelijksluitend aan het hoofdslot en natuurlijk een veiligheidsrozet om de cilinder te beschermen (pfff...kost weer een boel centen)
mogelijkheid 3:
Dit is de goedkoopste oplossing maar niet de meest handige. Je schroeft twee goedgekeurde raamsluitingen op de binnenzijde van je deur.
En al voldoe je aan politiekeurmerksterkte, je zult al snel verveeld raken door het gepruts met al die sleuteltjes. Daarnaast kun je ze niet van buitenaf bedienen en moet je dus altijd van binnenuit je deur afsluiten, via je voordeur naar buiten om vervolgens je fiets uit de achtertuin op te halen.
Lekker handig hè?
mogelijkheid 4: (als je goedkoop wil, de beste oplossing)
We plaatsen twee bijzetsloten (daar zijn ze weer: die pensloten van Dulimex) en plaatsen er één op kniehoogte en de ander op ooghoogte.
Als je deze sloten bij meer deuren wil toepassen, bestel ze dan in één keer in gelijksluitende uitvoering. Je kunt met één sleutel al je pensloten bedienen, zowel van binnenuit als aan de buitenzijde.
Mocht je deur aan de onderzijde een beetje wijken, dan heb je dat probleem bij deze ook gelijk opgelost.
Het nadeel van in totaal twee sleutels per deur wordt goedgemaakt door de lage prijs van deze manier van beveiligen.
voortborduren op mogelijkheid 4:
Hoewel absoluut niet verplicht volgens het politiekeurmerk kun je altijd besluiten om een stel vh-schilden over je bestaande slot 1269/4 te plaatsen. Het beschermt je hoofdslot en cilinder maar natuurlijk niet de nachtschoot van je slot. Wel heeft een stel veiligheidsschilden een afschrikkende werking naar inbrekers.
Mocht je 1269/4 het ooit door ouderdom begeven, vervang hem dan door een 1-ster veiligheidsslot (de Nemef 1279/17) met bijpassende kleine sluitkom (VS1200). Zo heb je de achterdeur omgebouwd in een welhaast onneembare vesting.
Bovenstaande VH-sloten voldoen aan het politiekeurmerk veilig wonen ® en zijn te herkennen aan het SKG symbool met twee sterren.
De Nemef 1279/17 neemt in combinatie met sluitkom VS1200 minder ruimte in maar heeft slechts 1 ster. Om die reden moet hij altijd worden toegepast met een bijzetslot (minimaal 1 ster) op kniehoogte.
Tip: Omdat we niet telkens in herhaling willen vallen lees je ook nog even op de vorige pagina over draairichtingen, deurbeslag en cilinder.
Laat de boel zoals hij is en plaats twee gelijksluitende Dulimex bijzet pensloten met sluitkom. Eén op kniehoogte en één op ooghoogte. Deze sloten hebben 1 SKG-ster en samen gemonteerd voldoe je zelfs aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen ®. Je doet hiermee natuurlijk wel concessies aan het gebruikersgemak maar daar staat iets moois tegenover:
HET KOST JE SLECHTS ENKELE TIENTJES PER SLOT!
Ga door naar: de Garagedeur
Wij gaan voor Veilig Wonen maar niet perse voor het PKVW-certificaat. Wel gaan we voor inbraakwerendheid op een manier die gunstiger is voor je portemonnee. Op deze website gaan we uit van een normale woning met houten kozijnen, gebouwd in een tijd dat veilig wonen niet aan de orde was. We gebruiken zoveel mogelijk begrijpelijke taal waarbij voorop staat dat je veel aanpassingen zelf kunt gaan uitvoeren.
Op deze website zijn delen van de boeken: Mengen en Roeren uit de jaren 30 opgenomen met een schat aan informatie.
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website. Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees! |
|
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved |