Inhoudsopgave
body-health

Afvallen en slank blijven

Bepaal eerst je vetpercentage

Voordat je begint is het belangrijk dat je weet wat je vetpercentage is. Met een caloriecalculator kun je dan je dagelijkse caloriebehoefte berekenen en daarna een voor jou op maat gesneden voedingsschema samenstellen.
Dat kun je overigens heel goed door een diëtiste laten doen.
afslanken

Geen suiker maar stevia

Suiker is vergif. Deze dikmaker is de grootste boosdoener. Veel traditionele light producten veroorzaken vaak weer onbalans in je lichaam of bevatten zoetmakers die schadelijk zijn.

Sinds enige jaren is er echter een uitmuntend alternatief op de markt dat suiker perfect kan vervangen. Stevia is een revolutionaire doorbraak voor iedereen die op een gezonde manier zijn of haar gewicht naar beneden wil brengen.

Stevia is mierzoet en je hebt er zo weinig van nodig dat het moeilijk doseren is. Om die reden wordt het door de leverancier vaak gemengd met een vulmiddel. Het is in poedervorm of als klontjes te koop. Koop wel een goed merk want er is ook teveel versneden rommel in de handel.

stevia
Stevia

Maak een stappenplan

Met het stappenplan breng je op een comfortabele wijze je gewicht op orde. Alles draait om voeding en bewegen maar gelukkig hoeft dat geen verschrikkelijke opgave te zijn als je de stappen volgt waarover meer op de deze pagina.

Afslanken hoeft geen lijdensweg te zijn. Een simpele verandering van leefwijze kan al een grote verandering in overgewicht teweeg brengen. Door minder ongezonde vetten en suikers te eten wordt er al heel wat in gang gezet. De overtollige opgeslagen vetten ga je verbranden door meer te bewegen.

Natuurlijk zorg je ervoor dat je voldoende goede voeding, mineralen en vitamines binnen krijgt. Als een gebrek hieraan wordt aangevuld, zul je je beduidend beter gaan voelen.

fruit-cocktails

Omgevingstemperatuur en ruststofwisseling

De omgevingstemperatuur heeft invloed op de calorieverbranding. Nieuw onderzoek beweert dat door de verwarming enkele graden lager te zetten, ons calorieverbruik kan stijgen. Dit onderzoek naar het effect van de omgevingstemperatuur op het calorieverbruik geeft een opmerkelijke uitkomst: hoe lager de temperatuur, hoe meer calorieën er verbruikt worden.

Een aantal deelnemers werden gedurende 12 uur in een ruimte geplaatst met een temperatuur van 24 graden. Dezelfde test werd herhaald bij een temperatuur van 19 graden. Bij een verlaging van de temperatuur met 5 graden, steeg het aantal verbrandde calorieën met zes procent. Die hoeveelheid komt overeen met een mogelijk gewichtsverlies van 3 tot 4 kilo.

De lichaamstemperatuur bedraagt standaard rond de 37 graden. Om die temperatuur vast te houden, worden 24 uur per dag calorieën weggewerkt. Het onderzoek toont aan dat een andere omgevingstemperatuur effect heeft op de ruststofwisseling (lvl)

stap 1:
 • Verminder drastisch je suikerconsumptie en stap over op stevia
 • Doe je boodschappen pas nadat je hebt gegeten
 • Vervang een snack in de avond door een glas water
 • Zorg ervoor dat je wel normaal blijft eten (geen snacks, geen vet). Honger lijden werkt namelijk averechts en tast je motivatie aan
HEBBEN!


hardlopen

Afvallen door te bewegen

Je komt er niet onderuit; de beste manier om vet te verbranden is door te bewegen. Daar zijn veel opties voor. De sportschool is daar één van. Hardlopen is er ook één. Al loop je daarmee, zeker als je te zwaar bent, kans op blessures. Dus wil je enkels, knieën en pezen sparen, er zijn gelukkig meer manieren om gewicht kwijt te raken.

Hardlopen

Begin voorzichtig. Hardlopen is een geweldige manier om energie te verbranden. Een zogenaamd Start-to-Run-programma is ideaal. Maar begin voorzichtig want onderzoek heeft aangetoond dat 20 tot 30 procent van de beginnende lopers geblesseerd raakt.

De helft tot 75 procent van alle loopkwetsuren zijn overbelastingsletsels. Deze ontstaan doordat de loper ofwel te zwaar oefent voor zijn huidige conditie, niet voldoende oplet voor de eerste signalen van overbelasting en zijn trainingsschema niet aanpast aan de signalen of te weinig variatie aanbrengt in zijn training.

Start-to-Run

Sportarts Sam Moustie is een fan van het Start-to-Run-programma: weinig initiatieven maakten al zo veel mensen warm om te sporten. Maar zijn ervaringen vertellen dat zelfs een licht loopprogramma soms te zwaar is.

Vooral mensen met overgewicht lopen een grote kans op overbelastingsletsels, zegt Moustie. Hoe zwaarder je bent, hoe meer je pezen en gewrichten belast worden. Dikwijls is de conditie van deze mensen ook slecht, waardoor ze vlug in het rood gaan.

Moustie raadt aan om eerst een sport te zoeken met minder grote piekkrachten, zoals fietsen, zwemmen, fitness of krachttraining. Daarna kan je naar een Start to Run-programma overstappen.

Overigens vormen ook erg magere mensen een risicogroep. Ze hebben vaak weinig spieren, lichte botten en kwetsbare gewrichten en dus onder meer een grotere kans op stressfracturen.

joggen-op-het-strand
HEBBEN!

Nordic Walking

Nordic Walking is ook een manier om veel energie te verbranden. Mits op de juiste manier gedaan, gebruik je vrijwel al je spieren. Het is een total body workout en geschikt voor iedereen.

Nordic Walking is een intensieve manier van wandelen met twee speciaal daarvoor ontwikkelde wandelstokken. Deze poles gebruik je om jezelf behalve met je benen ook nog eens extra met je armen af te zetten. De sport is oorspronkelijk ontwikkeld in Finland als een trainingsprogramma voor langlaufers.

Met de juiste techniek is het een rigoureuze energieverbrander. Een aanrader dus.

nordic-walking-strand

Trampoline

Een andere rigoureuze energieverbrander is de trampoline. Bij fitness op de trampoline gebruik je bijna al je spieren en geleidelijk aan bouw je een topconditie op. Er zijn kleine trampolines, speciaal voor dit doel, in de handel. Zo kun je in eigen huis bouwen aan je conditie en tegelijk gewicht verliezen.

Begin met een paar minuten per dag en bouw die tijd geleidelijk op. Twintig minuten per dag is voldoende, de sportschool kun je dan vergeten. Er zijn mensen die dit zelfs voor de tv doen en al springend hun favoriete serie kijken. Lekker makkelijk!

fitnes-trampoline

Hoelahoep

Wil je van je overtollig buikvet af? Dan is de hoelahoep een perfecte vetverbrander want daarmee werk je op een handige manier overtollig buikvet weg. De hoelahoep is daarnaast ook nog eens heel goed om je conditie te verbeteren. Er is een glad model en er is een model met verdikkingen, dat zeer effectief is. Pas wel op als je gevoelig bent voor blauwe plekken. Ga in dat geval voor de gladde hoelahoep.

stap 2:
 • Wie te zwaar is heeft snel een blessure. Belast je spieren en gewichten dan ook niet te veel.
 • Wandelen, fietsen, zwemmen, fitness of krachttraining veroorzaken minder grote piekkrachten op spieren, pezen en gewrichten.
 • Voldoende wandelen (in stevig tempo) is overigens een heel goede vetverbrander.
 • Eventueel eens een goede sportschool raadplegen.
 • Een hoelahoep doet wonderen tegen buikvet.
hoelahoep


voldoende-gezonde-groenten

Afvallen met je voeding

Eet drie maal per dag een gewoon maal dat voldoende vezels bevat. Wit brood is dus uit den boze en halen we niet meer in huis. Nog beter is het om 5 maal per dag kleinere porties te eten. Zo eet je je nooit rond, heb je altijd iets in je maag en heb je dus nooit een echt hongergevoel. Mocht je desondanks toch last hebben van een hongergevoel, dan compenseer je dat met een groot glas water. Zo maak je je hersenen wijs dat je zojuist goed gegeten hebt.

In plaats van suiker gebruik je stevia. Dit wondermiddel uit de natuur is al vele eeuwen in gebruik bij oude volken en tot 300 maal zoeter dan gewone suiker. Koop wel een product van goede kwaliteit, bijvoorbeeld bij een natuurvoedingswinkel.

Start de dag met een glas water met daarin twee eetlepels appelazijn. Let op, appelazijn! Alle andere azijnsoorten doen je geen goed maar appelazijn is super gezond en een weldaad voor je lichaam. Het breekt onder andere vetten af en schoont je lever op. Spoel wel je mond even na om je tanden te beschermen.

Daarnaast eet je iedere dag een appel, want:
'One appel a day, keeps the docter away'

appelazijn-slankmaker


Het perfecte dieet

Het perfecte dieet is er eentje dat volledig op je eigen levensstijl is afgestemd. Toch zijn er volgens de Amerikaanse dieetexpert Dorrenti bepaalde soorten voedsel die altijd voor succes zorgen. In sommige groenten en fruit zitten zeer waardevolle vitaminen en bepaalde stoffen die het gewichtsverlies bevorderen. Ze helpen je actief in je strijd tegen overgewicht. Hieronder volgen enkele van die toppertjes.

afslank-shake

Acai bessen

De acaibes is een van de meest voedzame fruitsoorten op aarde. Het helpt de spijsvertering op gang te trekken, geeft je concentratievermogen een boost, verbetert je huid, geeft je meer energie, versterkt het hart, en geeft je meer zin in seks. De beste manier om de besjes te eten is als ze nog kraakvers zijn.
acai-bes

Goji bessen

De goji bes (Lycium Barbarum) is er ook zo één. Rijk aan vitamines, mineralen, aminozuren, antioxidanten en andere voedingsstoffen. Ze zijn te koop bij de natuurwinkel en helpen je onder andere bij het afvallen.

Door het eten van deze bessen krijg je niet alleen vitamine C binnen maar ook selenium, geranium, proteïnen en andere zeer waardevolle stoffen.

goji-bes

Bieten

Bieten zijn de enige groenten met een ongekende lijst aan voordelen. Ze bevatten ijzer, vitamine A en C, vezels, magnesium, calcium en antioxidanten.

Paardenbloem

Het loof van paardenbloemen is perfect in salades en kan gebruikt worden als een mild laxeermiddel. Je kan het goedje ook verwerken in je thee.

Zoete aardappelen

Zoete aardappelen zitten boordevol antioxidanten. De bladeren en de wortels kunnen eveneens opgegeten worden.

stap 3:
 • Verminder drastisch je suikerconsumptie en stap over op stevia
 • Start de dag met een glas water met daarin twee eetlepels appelazijn
 • Eet iedere dag een appel.
 • Blijf wel normaal eten maar vervang je aardappelen regelmatig door zoete aardappelen, eet regelmatig rode biet en het supergezonde broccoli.
 • Als je muesli koopt, let dan op dat er geen suikers zijn toegevoegd.
 • Voeg er wel zelf wat acaibessen of gojibessen aan toe.
HEBBEN!

Andere Body & Health items bekijken?

Ga naar het overzicht!


 
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved