Bouwpompen

Bouwpompen
Er zijn verschillende soorten pompen, zelfaanzuigend of niet-zelfaanzuigend en voor schoon water of vuil water. Ze hebben alle tot doel om water te verpompen en iedere soort waterpomp heeft daarbij zijn eigen toepassing.

Centrifugaalpomp
Zo zijn er radiaalstroompompen, ook wel centrifugaalpomp genoemd. Dit soort pompen bouwt druk op en heeft in het algemeen een relatief hoge aanzuighoogte en een hoge opvoerhoogte. Centrifugaalpompen worden ingezet als er grote hoeveelheden water moeten worden verplaatst. Sommige bedrijven zijn hierin gespecialiseerd zoals het Nederlandse bedrijf Van Heck. Zij pompen bij wijze van spreken in 'no time' het IJsselmeer leeg.

Spuitpompen voor hoge druk
Een aparte tak zijn de zogenaamde spuitpompen. Dit zijn centrifugaalpompen die een extra hoge druk opbouwen. Met een op de pomp gekoppelde spuitlans is een dichtgeslipte afvoer te ontstoppen. Op de waddenzee worden deze pompen ingezet als gereedschap om staken in de zeebodem te spuiten om daarmee de vaargeul aan te geven.
Dompelpomp
Een heel ander type is de dompelpomp, ook klokpomp genoemd. Deze pomp is uitstekend geschikt om volgelopen ruimtes als kelders leeg te pompen. Ook zie je ze op bouwwerken vaak onder in de bouwput. Vaak zijn deze pompen voorzien van een vlotterschakelaar. Klokpompen bouwen niet echt druk op zoals centrifugaalpompen dat wel doen. Ze zijn puur en alleen gemaakt om water te verplaatsen.

Een heel aparte dompelpomp is de bronpomp. Dit is een klokpomp met geringe diameter die in een geboord gat op grotere diepte het grondwater oppompt.

In de infra-sector en de bouw worden hoofdzakelijk vuilwaterpompen gebruikt.

dab-feka-dompelpomp-VS-750M-NA
DAB FEKA dompelpomp VS 750M-NA

Bronneringspomp
Bronneringspompen zijn zelfaanzuigende verdringingspompen en geschikt voor verticale en horizontale bemaling. Ze kunnen zonder probleem een mix van water en lucht verpompen of zelfs droogdraaien. Je ziet ze regelmatig staan waar in de grond wordt gewerkt en bronbemaling noodzakelijk is. Bronneringspompen worden ook wel zuigerpompen genoemd en kunnen zijn voorzien van een dieselmotor of elektrisch aangedreven. Een bronneringspomp moet niet worden verward met een bronpomp (zie dompelpompen)

bronneringspomp-PT150
Elektrisch aangedreven bronneringspomp PT150 van Distrimex

POMPEN

Beschikbare overzichten


Voor een internationaal overzicht van handelaren in gebruikte machines en gebruikt materieel zoals wielladers, graafmachines, verreikers, dumpers en schovels, linken wij door naar de website machinerytraders.online. Handig voor wie op zoek is naar een 2e hands aggregaat, betonmixer, bouwdroger, bouwlaser, waterpomp, luchtcompressor, een infra machine voor de grond- wegen- en waterbouw of een ander gebruikt materieel.


disclaimer | mixandstir.com | w3schools | GFDL | GoodFon.com | pixabay | pexels |pinterest | pxhere.com | unsplash.com
copyright © 2013 -
vindikhier.nl - all rights reserved
under construction