Inhoudsopgave
glas-rode-wijn


Bramenwijn

Bramenwijn zelf maken
Bramen geven een goede wijn met een mooie kleur. Een mix van bramen en vlierbessen is overigens ook een ideale combinatie voor een mooie wijn.

Wat heb je nodig
1750
gram
bramen
1500
gram
suiker
4,5
liter
water


wijngist (portgist)


pecto-enzymen
bramen
pluk alleen de rijpe bramen

Bramen plukken en verwerken
Pluk alleen de rijpe zwarte bramen en dan liefst ook nog op een zonnige dag zodat het fruit niet nat is van de regen of dauw.

Omdat bramen niet allemaal tegelijk rijp zijn, is handig om een aantal keren bij je favoriete braamstruiken langs te gaan. Zeker wanneer je wat meer liters wijn wilt maken.

Iedere keer dat je plukt, doe je de oogst in de vriezer. Maar niet nadat je het hebt gewogen en genoteerd. Zo verzamel je een mooie portie fruit bij elkaar tot je de gewenste hoeveelheid hebt.

In de vriezer vriezen ook de celwanden van het fruit stuk waardoor later de sappen en kleurstoffen beter vrijkomen. Verwerk je het fruit direct na de pluk, gebruik dan pecto-enzymen. Deze breken de celwanden af en zorgen voor het vrijkomen van kleur en smaakstoffen.

WIJN MAKEN GADGETS

Pulpgisting
Stamp het fruit in een open vat tot pulp. Giet 4,5 liter kokend water met daarin de opgeloste suiker over het fruit, goed doorroeren.
Na afkoeling roer je de pecto-enzymen er doorheen en een dag later de gist.
Als je geen pecto-enzymen gebruikt, voeg je de gist direct na afkoeling toe.

Vijf dagen in open gistingsvat, afgedekt met een schone theedoek. Minimaal twee keer per dag roeren en pulp onder drukken.

Na de pulpgisting zeef je de vloeistof door een trechter met schone (kaas)doek in een gistingsfles met waterslot. Eventueel pulp napersen met wijnpers.

gistende-pulp
2x per dag de pulp onder drukken

Gisting op vat
Bij deze eerste gisting op vat kan in het begin best heftig zijn. Als je een mandfles gebruikt, vul hem dan tot de schouder en vul later bij tot de onderkant hals, als de hevigste gisting voorbij is. Eventueel gebruik je daar wat druivensap voor.

Na enkele maanden ga je overhevelen naar een nieuwe schone fles of vat, voorzien van een waterslot.

Nagisting op vat en klaren
Zorg dat er zo weinig mogelijk lucht boven de wijn staat en zet je vat op een koele plek.

Na enkele maanden als de wijn uitgegist is en helder is geworden, kun je bottelen. Als je vindt dat je wijn nog bubbels (koolzuurgas) bevat welke is onstaan bij de gisting, dan kun je hem ontgassen.

glas-vlierbessenwijn

info & receptenAndere drank of recept bekijken?

Ga naar het overzicht!

'Enjoy Life'


 
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved