Inhoudsopgave
Brood bakken

Abdijbrood uit de oven

Maak zelf het lekkerste abdijbrood

Je zelf gebakken abdijbrood smaakt heerlijk met boter, oude kaas, schimmelkaas maar ook met haring. En natuurlijk eet je het met een goed glas abdijbier er naast.
abdij-brood
Wat heb je nodig
250 gr. tarwemeel
250 gr. volkorenmeel
250 gr. roggemeel
75 gr. lijnzaad
1 el. zout
1 el. droge gist
300 ml. lauwwarm water

voor de starter:
75 gr. tarwemeel
75 gr. roggemeel
½ tl. droge gist
150 ml. water
abdijbrood-zelf-gebakken

Hoe maak je het perfecte abdijbrood:

Meng de droge ingrediënten voor de starter in een kom. Roer er met een vork het water door tot je een zachte pasta hebt. Bedek de kom met plastic folie. Laat de starter op kamertemperatuur 12 uur ongemoeid staan.

Doe het lijnzaad in een kom en giet er 120 ml heet water over. Laat de lijnzaadwatermengsel minstens 1 uur ongemoeid staan.

Doe het tarwemeel, volkorenmeel en roggemeel in een kom. Voeg het zout en de gist toe. Maak een kuitlje in het midden en giet er de starter en het water in. Roer vanuit het kuiltje, daarbij geleidelijk grotere cirkels makend, tot de ingrediënten een samenhangend deeg gaan vormen.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het vervolgens 10 minuten. Laad het lijnzaad uitlekken en werk het door het deeg tot het goed verspreid is. Ga nog 2 minuten door met kneden.

Druk het deeg uit uit tot een platte schijf en vouw dan de ene helft grotendeels over de andere heen, alsof je een deken terugslaat. Wrijf het deel licht in met wat olie en bedek het vervolgens met plastic folie. Laat het op een droge, warme plaats rijzen tot het in volume verdubbeld is (1 uur of meer).

Behandel het deeg even als een boksbal om er mogelijke luchtbellen uit te verwijderen. Verdeel het deeg daarna in 2 gelijke stukken. Vorm er twee bollen van. Leg ze eventueel in ronde broodvormen als ze veel dreigen uit te zakken.

Bedek de bollen deeg met plasticfolie. Laat het deeg narijzen tot het volume weer verdubbeld is (30 á 60 minuten).

Zet een schaaltje water onder in de oven. Verwarm de oven voor (230 °)

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg er de bollen deeg op. Kerf de bollen aan de bovenkant diverse keren in.

Schuif de bakplaat de oven in en bak de broden tot ze goudbruin en gaar zijn (ca 40 minuten). De broden zijn gaar als ze hol klinken als je op de onderkant tikt.

Laat de broden op een rek afkoelen

HEBBEN!

Ander recept bekijken?

Ga naar het overzicht!

'Enjoy Life'


 
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved