Inhoudsopgave
Brood bakken

Duivekater uit de oven

Maak zelf de lekkerste duivekater

Duivekater is een traditioneel vloerbrood dat van oorsprong als feestbrood rond feestdagen op tafel stond. Het smaakt klef zoet en smaakt na enkele dagen rijpen het best. Het wordt met feestelijke dagen gegeten in de driehoek Beverwijk, Haarlem en de Zaanstreek alwaar ze het deuvekater noemen.
duivekater
(afbeelding: Bakkerij Aad Brakenhoff)
Wat heb je nodig
500 gr. tarwebloem
250 ml. lauwe melk
20 gr. verse gist (opgelost in het water) of gedroogde gist
10 gr. zout
4 el. basterdsuiker
25 gr. zachte boter
4 el. eierdooier losgeklopt

Hoe maak je de perfecte duivekater:

Los de gist op in 2,5dl lauwe melk en voeg daar 1 eetlepel basterdsuiker aan toe. Even goed omroeren en 10 minuten laten rusten op een warme plek.

Zeef de bloem in de kom van je keukenmachine en maak in het midden een kuiltje waar je straks de gistoplossing in giet. Doe eerst het zout in de kom en strooi dat langs de rand om te voorkomen dat het rechtstreeks in contact komt met je gist. Want gist en zout hebben een hekel aan elkaar en je wilt goed gerezen brood als eindresultaat. Voeg ook de boter toe en laat de machine er een soepel deeg van kneden.

Haal het deeg uit de kom en kneed het handmatig even door op een met bloem bestoven werkblad tot het niet meer plakt. Let op dat het deeg elastisch is en ook blijft. Daarna doe je de deegbal terug in de kom en zet het afgedekt met een vochtige doek een uurtje op een warme plek om te rijzen. Als het deeg in grootte is verdubbeld, voeg je de rest van de suiker toe en kneed je het nog even door.

Vorm er nu een langwerpig brood van op je bakplaat en snij er aan de bovenkant een decoratief motief in. Bestrijk je brood met de los geklopte eierdooier, dek het met een vochtige doek af en laat het nog een half uur op een warme plek verder rijzen. Daarna kan je brood de oven in.

Een half uur op 175°C en je hebt, zoals ze in de Zaanstreek zeggen, een heerlijke Deuvekater.

Je kunt gerust eens experimenteren door een theelepel kaneel of een eetlepel citroensnippers aan de bloem toe te voegen.

HEBBEN!

Ander recept bekijken?

Ga naar het overzicht!

'Enjoy Life'


 
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved