Inhoudsopgave
roofvogels

Buizerd

Sperwers - Buteo buteo

tyto alba
© Peter Vercruijsse op hbw.com

algemeen
De buizerd is een middelgrote tot grote en is het hele jaar in ons land te zien. De vogel jaagt gebruikelijk in open land, maar nestelt in bosranden. Normaal gesproken bestaat de prooi van een buizerd voornamelijk uit kleine zoogdieren, reptielen en vogels, maar hij doet ook dienst als aaseter.

De roep van de buizerd klinkt als een gerekt klagend gemiauw. Wanneer men een nest nadert, beginnen de buizerds opgewonden en miauwend boven de kruinen te vliegen. Dit gedrag heet in vogelaarstaal 'alarmeren' (bron: wikipedia)Zijn kleur loopt van lichtbruin tot donkerbruin met een roomkleurige onderkant waarop verschillende dwarsbanden getekend zijn. Hij heeft een lengte van ongeveer 55 cm bij een spanwijdte van ongeveer 120 cm. Een buizerd kan wel 28 jaar oud worden.

voedsel
De buizerd zie je vaak rondcirkelen op zoek naar iets eetbaars. Behalve levende have ruimt hij ook doodgereden dieren op.

nesten en legsel
Buizerds bouwen hun nest in bomen en gebruiken hiervoor oude takken die ze bij elkaar scharrelen. Ze leggen hierin 2-4 eieren (maart - juni)


Overzicht Roofvogels

blauwe kiekendief
bruine kiekendief
buizerd
grauwe-kiekendief
havik max-width: 96%; height: auto;
rode wouw
ruigpootbuizerd
sperwer
visarend
wespendief
zeearend
zwarte-wouw
boomvalk
slechtvalk
valk
torenvalk
leeg nest
bosuil
kerkuil
ransuil
steenuil
velduil
leeg nest
VOGELGIDSEN
vogels
tuinvogels
leeg nest
watervogels
leeg nest
vogels
Er is niets leuker dan een rijk vogelleven in je tuin. In sommige tuinen leven wel tot twintig verschillende vogelsoorten. Laat onze tuinvogels zich ook in jouw tuin thuis voelen en beleef plezier aan hun aanwezigheid.
 
copyright © 2010 -
vindikhier.nl - all rights reserved