Inhoudsopgave
huis

Dakramen, Serres, Lichtstraten & Garagedeuren

Licht, ruimte & comfort

Voor zelfbouwers en laten doen bouwers
Veel mensen zoeken productinformatie of oriënteren zich op bouwgerelateerde zaken en producten, zoals een serre, nieuwe kozijnen, een dakkapel, een blokhut of tuinhuisje of een nieuwe garagedeur. Maar net zo goed voor hen die interesse hebben in een eigen sauna, zwembad, hottub of jacuzzi.

Voorbereiding
Of het nu gaat om een kleine verbouwing, het aanpassen van een bestaande woning, het bouwen van een tuinhuis of de bouw van een compleet nieuwe woning. In alle gevallen is een goede voorbereiding en planning van groot belang, wil je met je bouwklus onverwachte tegenvallers voorkomen en binnen je begroting blijven. Zorg ten alle tijden voor een ruim voldoende bouwbudget.

Duidelijke afspraken
Zeker wanneer je niet alles alleen doet maar afhankelijk bent van aannemer, zzp-er of onderaannemer is het zaak alle afspraken duidelijk op papier te hebben. Daarnaast ga je zelf op onderzoek uit, bezoek je woonbeursen en bouwbeursen, informeer je bij de aannemer in je buurt en zoek je om informatie op internet. Waarbij we wensen dat deze site je de informatie verschaft waarnaar je nog op zoek was.
Bouwvergunning nodig?
Dat kan je aannemer voor je uitzoeken en hij kan indien nodig, de bouwvergunning ook voor je aanvragen. Wil je alles zelf doen of bouw je in eigen beheer, dan kun je online checken of een bouwvergunning noodzakelijk is of dat je vergunningsvrij mag bouwen. Handig is ook het bouwbesluit online, waar je de eventuele regelgeving kunt checken met betrekking tot jouw bouwproject.

Check altijd even bij je gemeente of er een bouwvergunning nodig is, voordat je zelf aan de slag gaat. Is een bouwvergunning niet nodig, dan geldt er soms nog wel een meldingsplicht.

BOEKEN & GADGETS

DAKRAMEN

velux-dakramen
Een dakraam verhoogt het comfort enorm, want je brengt licht naar binnen. Een bedompte zolder kun je zo relatief simpel veranderen in een comfortabele ruimte, geschikt als leefruimte, als extra slaapkamer of als een leuke hobbykamer. Door het plaatsen van een dakraam krijg je niet alleen licht binnen, je kunt nu ook beter ventileren en het invallende licht laat de ruimte groter lijken.

velux-tuimelvenster
Velux tuimelvenster
fakro-dakraam-verhoogde-tuimelas
Fakro tuimelramen met verhoogde tuimelas

Dakraam in schuin dak

Een dakvenster dat in een schuin dakvlak is geplaatst geeft veel meer invallend licht dan je zou denken. Dat heeft alles te maken met de hoek waarin het raam is geplaatst. Daarnaast is het glasoppervlak van belang.

Een raam van een fabrikant waarvan het glasoppervlak in de hoogte enkele centimeters groter is dan een raam (met dezelfde inbouwafmeting) van zijn concurrent, geeft meer lichtinval op de vloer. Dit is een belangrijk punt. Want juist voor de lichtinval heb je besloten voor een dakraam te kiezen.

Het meest gebruikt is het tuimelvenster maar ook het uitzetraam wordt veel gebruikt. Bij beide soort ramen dient ook een set gootstukken te worden aangeschaft, die zorgen voor een perfecte en waterdichte aansluiting bij de dakpannen.

velux-cabrio
afbeelding: Velux Cabrio
Enkele fabrikanten, waaronder Velux en Roto brengen naast de reeds genoemde tuimel- en uitzetramen, ook dakvensters die naar buiten geopend worden. Hierdoor ontstaat er een soort van balkon.

Dakramen en politiekeurmerk

De meeste ramen worden tegenwoordig geleverd met het keurmerk PKVW ofwel Politie Keurmerk Veilig Wonen. Als je dit keurmerk tegen komt, dan weet je dat het raam inbraakwerend is. Heel vaak is een dakraam onbereikbaar voor een inbreker en is dit keurmerk niet zo relevant. Echter, als het raam op een voor inbrekers bereikbare plek wordt geplaatst, is het zeker belangrijk dat het raam van het PKVW-keurmerk is voorzien.
HEBBEN

DAKKAPELLEN

ruiter-dakkapel
Dakkapel voor extra licht en ruimte (afbeelding: Ruiter dakkapellen)

Meer nuttig vloeroppervlak
Door het plaatsen van een dakkapel, kun je in een ruimte het vloeroppervlak met stahoogte aanzienlijk vergroten. Meer nuttig vloeroppervlak dus en daarmee een enorme ruimtewinner. Daarnaast haal je met een dakkapel enorm veel licht naar binnen. Zo verander je een donkere zolder in een aantrekkelijke ruimte, die je kunt inrichten als slaapkamer, kantoor of hobbyruimte.

Vroeger en nu
Een traditionele dakkapel - ook wel dakkajuit genoemd - werd altijd ter plekke gebouwd. Over het algemeen was dit een houten constructie met plat dak, de buitenwanden afgewerkt met watervast multiplex en voorzien van een plat dak met bitumen dakbedekking. Vanaf begin zeventiger jaren werd voor het eerst ook enige isolatie toegepast.
Nog steeds worden er dakkapellen op de traditionele manier gebouwd. Meestal is dit maatwerk. Tegenwoordig komt een groter deel seriematig 'prefab' van de fabriek en wordt grotendeels kant en klaar op het dak geplaatst.

HEBBEN
prefab-dakkapel-plaatsen
prefab dakkapel Blok dakkapellen
maatwerk-dakkapel-plaatsen
traditioneel maatwerk dakkapel Blok dakkapellen
Hout of kunststof
Een dakkapel kan zijn voorzien van een horizontaal plat dak met bitumen - of EPDM dakbedekking. Een andere mogelijkheid is een schuin aflopend dak, eventueel voorzien van dakpannen, aansluitend bij de al aanwezige pannen. Zelfs een dakkapel met een zadeldak is mogelijk, passend bij het karakter van de woning.

Een traditioneel gebouwde dakkapel is in de regel van hout opgebouwd. Deze kan aan de buitenzijde zijn betimmerd met plaatmateriaal van hout, rabatdelen van verschillende houtsoorten, een kunststof plaatmateriaal als trespa of weersbestendige kunststof delen, die niet van echt hout zijn te onderscheiden.

En dan zijn er nog de modern vormgegeven dakkajuiten, die volledig in kunststof zijn uitgevoerd. Ze worden onder andere geleverd door Velux.

Dakkapellen en politiekeurmerk
Heel vaak is een dakkapel onbereikbaar voor een inbreker en is het Politie Keurmerk Veilig Wonen hier niet zo relevant. Echter, als een raam op een voor inbrekers bereikbare plek wordt geplaatst, is het zeker belangrijk dat het raam van het PKVW-keurmerk is voorzien.

moderne-velux-dakkapel
afbeelding: moderne Velux dakkapel

SERRES EN LICHTSTRATEN

serre-van-ABC-serres
afbeelding: serre van ABC serrebouw
Licht
Serres en lichtstraten hebben een gemeenschappelijke functie: namelijk licht. Een serre heeft gewoonlijk een groot lichtoppervlak. Zo niet, dan is een lichtstraat de oplossing. Een serre vergroot niet alleen het woonoppervlak, ook het woongenot krijgt met een serre een enorme opwaardering, net als de waardestijging van de woning.

geisoleerde-serre-aanbouw-busscher
afb. Busscher Serrebouw
traditionele serre
traditionele serre
Extra lichtinval
Voor extra lichtinval bij serres met een gesloten dak, kan een lichtstraat worden aangebracht. Dit wordt veel toegepast bij het aanbouwen van serres bij bestaande woningen. Lichtstraten bestaan uit een serie aaneengesloten ramen op rij.
Mocht het dakvlak hellend aflopen, dan worden soms ook dakramen toegepast. Deze kunnen dan vaak weer met behulp van een afstandsbeding worden geopend en gesloten. Ook worden op massieve daken wel lichtkoepels gebruikt voor extra lichtinval.

Politiekeurmerk
Bij serres, lichtstraten en lichtkoepels is het zeker belangrijk om na te gaan of de situatie voldoet aan de normen van het politie keurmerk veilig wonen. Zo zijn sommige lichtkoepels en dakramen zeer gevoelig voor inbraak. Even goed uitzoeken dus.

HEBBEN
alumiant-lichtstraat-met-lessenaarsdak
lichtstraat met lessenaarsdak (Alumiant, Veghel)

Enkele adressen:

Dakvensters & Lichtkoepels
Roto
Fakro
Velux
Dakkapellen
Serres & Lichtstraten
Fakro
Pext
Serbo

Garagedeuren

hormann garagedeuren
Hörmann sectionaldeur

Kanteldeur
De tijd van de ouderwetse stalen kanteldeur licht ver achter ons, al wordt hij nog steeds veel toegepast. Zeker bij seriematige nieuwbouwprojecten, zie je dit type garagedeur nog steeds. Want.....snel te plaatsen en goedkoop.
De ouderwetse kanteldeur is de laatste jaren wel aangepast, want voor de nieuwbouw moet deze tegenwoordig voldoen aan de inbraakwerende eisen van het politie keurmerk veilig wonen.
Dit type deur is ook met loopdeur leverbaar. Handig als je regelmatig met de fiets in en uit moet. Als de deuropening direct aan de straatzijde ligt, is het verstandig om te kiezen voor een binnen de gevel draaiende deur.


hormann-kanteldeur
afb. Hörmann kanteldeur buitendraaiend
eurodeur-kanteldeur
afb. Euro Deur, binnen de gevel draaiend
Sectionaldeuren
In de particuliere bouw wordt tegenwoordig vaak gekozen voor een degelijke sectionaldeur. Meestal in geïsoleerde uitvoering en vaak met loopdeur.
En uiteraard voorzien van het politie keurmerk veilig wonen.

Enkele bekende merken zijn Alsta Nassau, Deltadoors, Hörmann en Novoferm. Een overzicht vind je onderaan deze pagina.

Naar wens kunnen veel sectionaldeuren ook worden geleverd met sierlijke panelen of met een paneel dat van vensters is voorzien, zodat er daglicht naar binnen valt.

alsta-nassau-sectionaldeur
afbeelding: Alsta Nassau
Afstandsbediening
Als extra kunnen de deuren worden geleverd met afstandsbediening. Het is best handig als je de deur vanuit de auto kan bedienen. Zeker als het regent.>

Een bestaande garagedeur zonder elektrische deuropener kan vrijwel altijd later nog van zo'n garagedeurautomaat worden voorzien. Als deze van hetzelfde merk is als de garagedeur, weet je zeker dat je goed zit.

Er zijn ook voordeliger alternatieven leverbaar. Controleer vooraf goed of de garagedeuropener sterk genoeg is voor jouw merk en type deur. En hou er rekening mee dat als je voor het bevestigen van de opener, veranderingen moet aanbrengen aan de deur, zoals het boren van bevestigingsgaten, dit van invloed kan zijn op de garantiebepalingen van de deurenfabrikant. Is die allang verstreken, dan is dit natuurlijk geen probleem.

Naast bovengenoemde deuren, zijn er ook garagedeuren als schuifdeuren of als openslaande garagedeuren uitgevoerd. Schuifdeuren worden meestal toegepast bij brede doorrijopeningen, wanneer de mogelijkheid voor het monteren van een sectionaldeur ontbreekt of in situaties waarbij de deur absoluut binnen de gevel moet blijven. Dat is vaak het geval in binnensteden, als de deur direct aan de openbare weg grenst.

Openslaande garagedeuren worden meestal in het werk gemaakt door een aannemer.

garage-schuifdeuren
garage-schuifdeuren
openslaande-garagedeuren
openslaande-garagedeuren
GARAGEDEUREN & GADGETS

Enkele bekende fabrikanten
Harol
Hormann
Normstahl
Novoferm
Teckentrup
Verbe


Bouwvergunning nodig?
Informeer goed of er een bouwvergunning moet worden aangevraagd alvorens een beslissing te nemen tot het plaatsen van een tuimelraam of dakkajuit.
De bouwvoorschriften zijn bij de gemeente opvraagbaar en mocht er een vergunning nodig zijn dan kan het bouwbedrijf dit desgewenst verzorgen.

Wil je alles zelf doen of bouw je in eigen beheer, dan kun je online checken of een bouwvergunning noodzakelijk is of dat je vergunningsvrij mag bouwen. Handig is ook het bouwbesluit online, waar je de eventuele regelgeving kunt checken met betrekking tot jouw bouwproject.


 
copyright © 2010 -
vindikhier.nl - all rights reserved