Inhoudsopgave
bouwmachines-compressor

Compressoren

Compressorsystemen

Er zijn grofweg 4 verschillende compressorsystemen:
  • de zuigercompressor (meest voorkomend)
  • de centrifugaalcompressor
  • de schroefcompressor
  • de membraancompressor
Zuigercompressor zijn de meest gangbare compressoren en zijn uitgevoerd met één of meerdere zuigers. Ze zijn of direct aangedreven of aangedreven d.m.v. een v-snaar. Deze laatste zijn vaak geschikt voor continugebruik en hebben in de regel een langere levensduur.
Centrifugaalcompressoren werken met een roterende vin en worden veel voor gassen gebruikt. Dit type compressor komt vaak, in zeer grote toepassingen, voor in onder andere de gasindustrie.
Schroefcompressoren werken met een roterende schroef en worden vaak in vaste opstelling gebruikt. Een schroefcompressor staat bekend om zijn betrouwbaarheid en lage geluidsniveau.
Ook een membraancompressor heeft een laag geluidsnivo.. Zijn werking is identiek aan de compressor in een koelkast, die je (als je koelkast aan vervanging toe is), uitstekend kunt ombouwen naar fietsbandenpomp of airbrushcompressor.

Overzicht fabrikanten - importeurs van compressoren

Schone lucht

Bij de aanschaf van een compressor heb je de keuze uit een compressor met oliesmering of uit een compressor in een olievrije uitvoering. Die laatste is in technisch opzicht iets complexer dus ook duurder. Bovendien maakt hij meer lawaai. En hoewel een olievrije compressor een betere kwaliteit lucht levert gaat hij minder lang mee dan de oliegesmeerde compressoren.
waterafscheider-olievernevelaar
Waterafscheider-olievernevelaar voor montage op compressor

Om ook een oile-gesmeerde compressor 'schone' lucht te laten leveren, dus zonder condensvocht en zonder olie, kan de compressor worden voorzien van een olie - waterafscheider.
HEBBEN!

Olievernevelaar

Ook kan de compressor worden voorzien van een olievernevelaar, voorzien van tackerolie voor het smeren van aangekoppelde tackers en ander luchtgereedschap.

In principe is het beter om de lucht uit de compressor 'olievrij' te houden, zodat er ook luchtgereedschap aangekoppeld kan worden dat niet gesmeerd mag worden. Een olievernevelaar gemonteerd op het aan te koppelen luchtgereedschap is de beste optie. Erg handig is een mini olievernevelaar. Deze zit niet 'in de weg' en voorziet je tacker of andere pneumatische machine van constante smering.


Machines voor bouw, infra en industrie
 
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved