Inhoudsopgave
body-health

Dadels, het gezondste fruit ter wereld

Wat het eten van 3 dadels per dag met je doet

Dadels, het gezondste fruit ter wereld, zo wordt gezegd. Of ze ook werkelijk het meest gezonde fruit zijn, laten we in het midden. Maar dat dadels supergezond zijn is in ieder geval zeker.

Dadels zijn zowel gedroogd als vers te verkrijgen, met en zonder pit.

Hoe goed zijn dadels voor de gezondheid, hoeveel caloriën bevatten ze en wat zijn hun helende eigenschappen? Hoeveel dadels mogen we per dag eten. Waar koop ik ze, vers of gedroogd? Dat alles lees je op deze pagina.

medjool-dadel
Medjool dadels

Alles over dadels

Dadels groeien aan de dadelpalm en zijn vooral populair in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Er zijn verschillende soorten dadelpalmen en hun vruchten zijn verschillend van kleur en smaak. De kleuren varieren van rood, bruin tot geel.
De meest bekende dadel in ons land is de bruine dadel. De smaak, zoetheid en zachtheid van de vruchten is grotendeels afhankelijk van het suikergehalte.

Wij beperken ons hier tot de bruin gekleurde dadel, een snoepje onder de vruchten, dat tal van voordelen voor het organisme kan opleveren. Dadels zijn vooral belangrijk voor vegetariërs omdat ze enkele van de belangrijke lichaamsstoffen bevatten die moeilijker te vinden zijn in het voedsel van het 'gewone' menu.
In de Arabische landen worden deze steenvruchten ook veel vers gegeten, maar in de rest van de wereld meestal gedroogd.


tros-dadels-rijpend-in-de-zon
Tros dadels, rijpend in de zon

Voedingswaarde dadels

  • Dadels zijn een geweldige bron van de mineralen calcium, fosfor, kalium, magnesium, mangaan, selenium en ijzer.
  • Ook bevatten ze vitamine-A, B en C.
  • Ze bevatten natuurlijke vezels, verschillende eiwitten in kleine hoeveelheid, en maar heel weinig vet.
  • Ze zijn rijk aan antioxidanten, waarvan de krachtigste flavonoïden, carotenoïden en fenolzuur zijn. En het al genoemde spoorelement selenium.

Met het totaal aan vitaminen, mineralen en anti-oxidanten zijn dadels een boost voor je immuunsysteem. Handig om te weten in deze roerige tijden. Vanwege de voedingswaarde worden dadels ook zeer gewaardeerd door vegetariërs.

Helende eigenschappen dadels

  • Dadels kunnen werkzaam zijn bij constipatie en als remedie tegen harde ontlasting en darmstoornissen.
  • Als vaste bron van calcium en ijzer worden ze aanbevolen in de voeding, tegen osteoporose en bloedarmoede.
  • Dadels worden door velen beschouwd als een goed natuurlijk middel tegen cholesterol en hoge bloeddruk.
  • Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het consumeren van dadels de hersenfunctie verbetert, met name als het gaat om een beter geheugen en leervermogen.
HEBBEN!

Hoe zit het met de suikers?

Dadels bevatten veel suiker (280 kcal per 100 gram). Zeker de gedroogde dadels smaken erg zoet en dat heeft uiteraard met het drogingsproces te maken, waardoor de concentratie suiker hoger is dan bij verse dadels. Je zou ze dus niet adviseren als je gewicht wilt verliezen.

Aan de andere kant is er een mening dat ze goed zijn voor gewichtsverlies, omdat dadels licht verteerbaar zijn en het hongergevoel verminderen. Als je 3 dadels per dag eet, zal het verlangen naar zoetigheid verminderen, dus in dat geval zijn ze nuttig om af te vallen. Je kunt ook koekjes bij de koffie of thee, of een ander zoet tussendoortje, vervangen door een dadel. Zo gaat het niet dubbel op en krijg je de suikers en het (palm?)vet uit de koekjes in ieder geval niet naar binnen.

Als je als 3 grote (of 5 kleine) dadels per dag eet is het suikergehalte niet echt een probleem, zeker als je de ongezonde koekjes laat staan.


Dadels en sport

Het is interessant dat een aanzienlijk aantal professionele atleten meerdere dadels per dag consumeren. Zo eet de beste tennisser ter wereld, Novak Djokovic, vaak dadels in de pauzes tussen de wedstrijden. Dadels geven het lichaam energie.

dadels-eten
Dadels etende tennisser Novak Djokovic

Het zijn complexe suikers zjn, die geleidelijk de energie in het lichaam verhogen, energie die niet snel daalt. De natuurlijke suikers in dadels is een perfect alternatief voor gewone suiker. Dadels worden aanbevolen aan iedereen die aan fysieke activiteiten doet.


Dadels, waar koop je ze?

Gedroogde dadels koop je gewoon bij de supermarkt, in de toko, in notenwinkels of gewoon op de markt. Voor verse of semi-gedroogde dadels moet je soms even zoeken, maar ook die kun je in genoemde winkels of op de markt tegen komen. Vaak vind je dadels ook in delicatessenwinkels waar tevens gedroogde pruimen, gedroogde vijgen of gedroogde abrikozen worden verkocht.

Koop de kleverige dadels bij voorkeur voorverpakt en bewaar ze goed afgesloten.

Dadels zijn niet goedkoop maar wel enorm gezond is en dat is ook wat waard. Als je er niet meer dan de aanbevolen 3 per dag eet, blijven de kosten ook nog beperkt.

gedroogd-fruit-oosterse-markt
Gedroogd fruit - oosterse markt

Overigens kun je online gemakkelijk de lekkerste dadels bestellen. Daartoe behoren de Medjool dadels en je vind ze hier! 
copyright © 2010 -
vindikhier.nl - all rights reserved