ruiter-dakkapel
afbeelding: Ruiter dakkapellen

Dakkapel voor extra licht en ruimte

Meer nuttig vloeroppervlak
Door het plaatsen van een dakkapel, kun je in een ruimte het vloeroppervlak met stahoogte aanzienlijk vergroten. Meer nuttig vloeroppervlak dus en daarmee een enorme ruimtewinner. Daarnaast haal je met een dakkapel enorm veel licht naar binnen. Zo verander je een donkere zolder in een aantrekkelijke ruimte, die je kunt inrichten als slaapkamer, kantoor of hobbyruimte.

Vroeger
Een traditionele dakkapel - ook wel dakkajuit genoemd - werd altijd ter plekke gebouwd. Over het algemeen was dit een houten constructie met plat dak, de buitenwanden afgewerkt met watervast multiplex en voorzien van een plat dak met bitumen dakbedekking. Vanaf begin zeventiger jaren werd voor het eerst ook enige isolatie toegepast.

Nu
Nog steeds worden er dakkapellen op de traditionele manier gebouwd. Meestal is dit maatwerk. Maar een groter deel komt seriematig 'prefab' van de fabriek en wordt grotendeels kant en klaar op het dak geplaatst.


prefab-dakkapel-plaatsen
prefab dakkapel Blok dakkapellen
maatwerk-dakkapel-plaatsen
traditioneel maatwerk dakkapel Blok dakkapellen


Hout of kunststof
Een dakkapel kan zijn voorzien van een horizontaal plat dak met bitumen - of EPDM dakbedekking. Een andere mogelijkheid is een schuin aflopend dak, eventueel voorzien van dakpannen, aansluitend bij de al aanwezige pannen.
Ook een dakkapel met een zadeldak is mogelijk, passend bij het karakter van de woning.

Een traditioneel gebouwde dakkapel is in de regel van hout opgebouwd. Deze kan aan de buitenzijde zijn betimmerd met plaatmateriaal van hout, rabatdelen van verschillende houtsoorten, een kunststof plaatmateriaal als trespa of weersbestendige kunststof delen, die niet van echt hout zijn te onderscheiden.

moderne-velux-dakkapel
moderne Velux dakkapel

En dan zijn er nog de modern vormgegeven dakkajuiten, die volledig in kunststof zijn uitgevoerd. Op het glaswerk na dan. Ze worden onder andere geleverd door Velux.

DAKKAPEL & GADGETS
Enkele bekende fabrikanten
BM
Blok
Dooijewaard
Fakro
Knipping
Lofta
Ruiter
Velux
Vriesia


Politiekeurmerk
De meeste ramen worden tegenwoordig geleverd met het keurmerk PKVW (politie keurmerk veilig wonen)
Als je dit keurmerk tegen komt, dan weet je dat het raam inbraakwerend is. Heel vaak is een dakkapel onbereikbaar voor een inbreker en is dit keurmerk niet zo relevant. Echter, als het raam op een voor inbrekers bereikbare plek wordt geplaatst, is het zeker belangrijk dat het raam van het PKVW-keurmerk is voorzien.

Bouwvergunning nodig?
Informeer goed of er een bouwvergunning moet worden aangevraagd alvorens een beslissing te nemen tot het plaatsen van een tuimelraam of dakkajuit.
De bouwvoorschriften zijn bij de gemeente opvraagbaar en mocht er een vergunning nodig zijn dan kan het bouwbedrijf dit desgewenst verzorgen.

Wil je alles zelf doen of bouw je in eigen beheer, dan kun je online checken of een bouwvergunning noodzakelijk is of dat je vergunningsvrij mag bouwen. Handig is ook het bouwbesluit online, waar je de eventuele regelgeving kunt checken met betrekking tot jouw bouwproject.

Andere Onderwerpen
Wooncomfort
Dakkapel
Dakraam
Garagedeur
Houtkachel
Serres & Lichtstraten
Tuinhuis
Welness
Sauna
Zwembaddisclaimer | w3schools | GFDL | GoodFon.com | pixabay | pexels |pinterest | pxhere.com | unsplash.com
copyright © 2013 -
vindikhier.nl - all rights reserved
under construction