velux-dakramen

Dakraam voor extra licht en comfort

Brengt licht en frisse lucht in huis
Een dakraam verhoogt het comfort enorm, want je brengt licht naar binnen. Een bedompte zolder kun je zo relatief simpel veranderen in een comfortabele ruimte, geschikt als leefruimte, als extra slaapkamer of als een leuke hobbykamer.
Door het plaatsen van een dakraam krijg je niet alleen licht binnen, je kunt nu ook beter ventileren en het invallende licht laat de ruimte groter doen lijken.


fakro-dakraam-verhoogde-tuimelas
afbeelding: Fakro tuimelramen met verhoogde tuimelas

Dakraam in schuin dak
Een dakvenster dat in een schuin dakvlak is geplaatst geeft veel meer invallend licht dan je zou denken. Dat heeft alles te maken met de hoek waarin het raam is geplaatst. Daarnaast is het glasoppervlak van belang.

velux-tuimelvenster
afbeelding: velux-tuimelvenster

Een raam van een fabrikant waarvan het glasoppervlak in de hoogte enkele centimeters groter is, geeft meer lichtinval op de vloer. Dit is een belangrijk punt. Want juist voor de lichtinval heb je besloten voor een dakraam te kiezen.

Het meest gebruikt is het tuimelvenster maar ook het uitzetraam wordt veel gebruikt. Bij dit soort ramen dient ook een set gootstukken te worden aangeschaft, die zorgen voor een perfecte en waterdichte aansluiting bij de dakpannen.

Enkele fabrikanten, waaronder Velux en Roto brengen naast de reeds genoemde tuimel- en uitzetramen, ook dakvensters die naar buiten geopend worden waardoor er een soort van balkon ontstaat.

DAKRAMEN & GADGETS
velux-cabrio
Velux Cabrio
Enkele bekende fabrikanten
Fakro
Rooflite
Roto
Velux


Politiekeurmerk
De meeste ramen worden tegenwoordig geleverd met het keurmerk PKVW (politie keurmerk veilig wonen)
Als je dit keurmerk tegen komt, dan weet je dat het raam inbraakwerend is. Heel vaak is een dakraam onbereikbaar voor een inbreker en is dit keurmerk niet zo relevant. Echter, als het raam op een voor inbrekers bereikbare plek wordt geplaatst, is het zeker belangrijk dat het raam van het PKVW-keurmerk is voorzien.

Bouwvergunning nodig?
Informeer goed of er een bouwvergunning moet worden aangevraagd alvorens een beslissing te nemen tot het plaatsen van een tuimelraam of dakkajuit.
De bouwvoorschriften zijn bij de gemeente opvraagbaar en mocht er een vergunning nodig zijn dan kan het bouwbedrijf dit desgewenst verzorgen.

Wil je alles zelf doen of bouw je in eigen beheer, dan kun je online checken of een bouwvergunning noodzakelijk is of dat je vergunningsvrij mag bouwen. Handig is ook het bouwbesluit online, waar je de eventuele regelgeving kunt checken met betrekking tot jouw bouwproject.

Andere Onderwerpen
Wooncomfort
Dakkapel
Dakraam
Garagedeur
Houtkachel
Serres & Lichtstraten
Tuinhuis
Welness
Sauna
Zwembaddisclaimer | w3schools | GFDL | GoodFon.com | pixabay | pexels |pinterest | pxhere.com | unsplash.com
copyright © 2013 -
vindikhier.nl - all rights reserved
under construction