Inhoudsopgave
body-health-geneeskruiden

Duindoornolie zelf maken

duindoorn-als-medicijn

Krachtige multivitamine, pijnstiller en wondgenezingsmiddel

De duindoorn (Hippophae rhamnoides) is een kleine struikachtige boom met lange smalle bladeren. In het najaar draagt de boom oranje bessen, welke uniek zijn in hun chemische samenstelling.

In de geneeskunde wordt duindoornolie onder andere gebruikt als een krachtige multivitamine, pijnstiller en wondgenezingsmiddel. Ook versterkt de olie het immuunsysteem.

Gezien het hoge aantal voedingsstoffen dat de duindoornbes bevat, wordt deze bes tot het zogenoemde ‘superfruit’ gerekend. Maak jam, confituur en compotes van duindoornbessen en je kunt jezelf de hele winter van vitamines voorzien.


duindoornolie
Duindoornolie zelf maken

Maak duindoornolie want...

Duindoornolie helpt bij de behandeling van veel ziektes. Dit geweldig cosmetisch product mag in geen enkel medicijnkastje ontbreken.

Duindoornolie kun je ook in de keuken gebruiken. Zo kan duindoornolie worden gebruikt voor het bereiden van zeer vitaminerijke salade. Schotels die op smaak zijn gebracht met deze vitamineolie zullen een pittige smaak hebben.

Er kan olie worden gewonnen uit de zaden of uit de pulp van de vrucht. Zaadolie wordt gekenmerkt door een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Wij houden het simpel en gebruiken de olie uit de complete bes.

mandvol-duindoornbessen

Gebruik duindoorn want...

Duindoornbessen bevatten grote hoeveelheden organische zuren, vitamine C, B1 en B2, caroteen, boor, ijzer, mangaan, foliumzuur, sporenelementen, serotonine, ascorbinezuur, enz.

Buiten ondersteuning van het immuunsysteem, helpt de bes de spijsvertering en is hij eetlustopwekkend. Daarnaast worden de bessen gebruikt bij darmontsteking en diarree, het voorkomen van verkoudheid en vitamine C-tekort (duindoorn bevat 9 keer zoveel vitamine C als citrusvruchten)

Vooral dus vitamine C van 100 tot 2000mg , maar ook B1, B2 en zelfs B12, carotinoïden, provitamine A, vetzuren (vooral omega-7-vetzuren), maar ook mineralen zoals selenium en zink en lignanen zoals secoisolariciresinol and matairesinol met een oestrogene werking.

Het is een van de weinige bessen, mogelijk de enige, met zowel vitamine A, B, C en E en veel vetzuren. De voornaamste farmacologische werkingen zijn immuunmodulerend, huidbeschermend en anti-oxyderend.

De olie van duindoorn werkt verzachtend op de huid, is ontstekingswerend en helpt bij huiduitslag, milde brandwonden, acne, het helen van wonden en ondersteuning voor ogen en slijmvliezen.

In de wereld van de cosmetica wordt graag gebruik gemaakt van de duindoorn. De combinatie van vitamine E en provitamine A bindt vrije radicalen en beschermt de huid bij zon, droogte en wind. De olie ondersteunt de regeneratie van de huid en gaat het verouderen ervan tegen. Een droge huid met neiging tot kloofjes wordt weer elastisch.

Sommige oliën kunnen tot onverwachte allergische reacties leiden. Test dus altijd eerst in het klein op de huid in je elleboog.

Hart en bloedvaten zijn ook gebaat bij het gebruik van de bessen van de duindoorn.

duindoornolie

Hoe maak je zelf je eigen duindoornolie

Methode 1
Met deze methode produceer je weinig olie, maar de olie is wel van topkwaliteit.

  • Was de bessen en droog ze op een theedoek.
  • Verpletter ze met een stamper of pers ze en vang het sap op. Of pers ze uit in een sapcentrifuge (slow juicer is the best)
  • Giet het sap af in een brede maar ondiepe glazen kom en laat het met folie afgedekt 24 uur op een donkere plek staan.
  • De volgende dag zul je zien hoe de olie zich heeft opgehoopt op het oppervlak van het duindoornsap, het zal lichter van kleur zijn. Verzamel het voorzichtig in een flesje door het met een lepel of pipet van de vloeistof af te halen. Bewaar de olie op een koele, donkere plek.

Methode 2

  • Was de bessen en droog ze op een theedoek.
  • Leg ze op een bakplaat met bakpapier en droog de bessen in de oven op lage temperatuur, ze moeten hard worden.
  • Maal ze vervolgens als poeder door een koffiemolen.
  • Doe het verkregen duindoornmeel in een glazen pot en bedek het met olijfolie.
  • Bewaar de pot op een donkere plek en schud de fles van tijd tot tijd.
  • Giet de olie na een week af en bewaar het op een koele plek.
HEBBEN!
tip
Wil je met duindoorn aan de slag en wil je meer weten, kijk dan ook even op de pagina eetbare wilde planten met veel informatie over de pluk en verwerking tot andere produkten.


 
Op deze website zijn delen van de boeken: Mengen en Roeren uit de jaren 30 opgenomen met een schat aan informatie.
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved