Techniek van het emailleren
Werken met glaspoeder
Emailleren is niets anders dan het opbrengen, smelten en versmelten van glaspoeder met een metalen oppervlak. Het is een al oude techniek, die onder andere door siersmeden wordt toegepast. Maar ook in het grotere werk werd en wordt deze techniek toegepast. Denk aan geëmailleerde metalen reclameborden, huisnummers, bekers, pannen, kookplaten en ketels. Ook wasmachines en koelkasten zijn vaak van een emaillelaag voorzien.
In principe kun je alle metalen voorwerpen, gemaakt van ijzer, roestvast staal, koper, zilver en goud van een laag emaille voorzien. Zelfs glas kun je emailleren met emaille glaspoeder. Als je zelf een poging wilt wagen met emailleren, let dan goed op, welke emailleer-poeders je gebruikt. Er zijn loodhoudende en loodvrije glaspoeders. Je gebruikt of de éne, of de andere soort. Combineren draait op een mislukking uit.
Emailleren van metalen
Emailleren is het opsmelten van een laag glasachtige massa. De kwaliteit van het geëmailleerde eindprodukt is afhankelijk van:
- De kwaliteit van het emaille zelf.
- De ondergrond moet absoluut schoon, roestvrij en vetvrij zijn.
- De juiste werkmethode.
Industriële processen bij ijzer en staal
Bij onderstaande methode word een electrische oven gloei-oven gebruikt, maar emailleren van kleine voorwerpen met een gasbrander met vlam is ook een gebruikte methode. Gebruikelijk is om het metaal te verhitten totdat het gloeit, zodat het geheel na afloop hiervan geheel schoongebrand is. Het is dan ook belangrijk dat voorwerpen in de oven vrij hangen of liggen en elkaar niet raken. Zo komen alle oppervlakken volledig in aanraking met lucht en worden vet en andere vervuiling volledig weggebrand. Dit alles komt vrij precies, want te lang branden veroorzaakt oxidatie, ofwel roest.
Daarna volgt het verder ontvetten met een kokende soda-oplossing, loog of potas. Na het ontvetten afwassen met schoon water en direct hierna starten met het emailleren.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
Vintage geëmaileerde ring
Roest verwijderen
Roest bij grotere voorwerpen wordt gedaan door zandstralen, of bij kleinere voorwerpen, na het ontvetten, door dompelen in verdund zoutzuur of verdund zwavelzuur.
Het maken van emaillepoeder en de voorbereiding- De grondstoffen voor het te maken emaillpoeder worden intensief gemengd, dat bevorderd later het smeltproces. En daarnaast zeer fijn gemalen.
- Dit poeder wordt nu verhit en, onder toevoeging van borax, in zo kort mogelijke tijd gesmolten, totdat de massa voldoende homogeen is. Te lang verhitten maakt de massa onbruikbaar.
- Na afkoeling wordt de ontstane glasmassa opnieuw vermalen tot poeder. Dit poeder wordt "Frit" genoemd. De fijnheid is afhankelijk van de toepassing en de manier waarop het emaille later wordt opgebracht. Ofwel, wordt het gebruikt voor sieraden of om pannen van een laag emaille te voorzien.
- Het frit wordt nu met water en een kleine hoeveelheid witte klei tot een dunne pap aangeroerd. Deze pap wordt dan door opstrijken of door dompelen op het te emailleren voorwerp in een gelijkmatig dikke laag opgebracht. Deze pap moet nu zeer bepaalde eigenschappen bezitten. De toevoeging van 5 tot 10 % plastische klei maakt de pap te dun en ze hecht niet voldoende op het ijzer. Men voegt nu een uitvlokkingsmiddel toe, waarvoor men gewoonlijk borax neemt, voor deklagen magnesiumsulfaat. Voor de grondlagen wordt borax gebruikt, omdat alle andere zouten het ijzer doen roesten.
- De methode van emailleren, opbrengen of dompelen, is bepalend voor de dikte van de gemaakte pap.
- Een andere methode is het opstuiven van het droge materiaal op het bevochtigde voorwerp. Dit wordt vooral voor grote voorwerpen van gietijzer en voor chemische apparaten gebruikt.