Inhoudsopgave
huis

Garagedeur beveiligen, zo doe je dat

Over kanteldeuren, sectionaldeuren en openslaande dubbele garagedeuren

Dit zijn soms nog wel eens probleemdeuren en daarnaast kostbaar om aan te passen volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen® maar er zijn gelukkig alternatieven om je garage inbraakwerend te maken. We gaan er van uit dat er een tussendeur is tussen je garage en je woning.
garagedeur-beveiligen

Inbraak via de garagedeur

Voor een inbreker geen aantrekkelijke optie omdat hij vaak vanaf de weg zichtbaar is. En zeker niet bij stalen kanteldeuren vanwege het lawaai dat zo'n deur vaak maakt als je hem open doet. Toch is het niet verkeerd om ook deze deur veiliger te maken. Indertijd werd (als volgens pkvw aanpassen onmogelijk bleek) vaak geadviseerd om de binnendeur van je garage naar je woonhuis dan maar inbraakwerend te maken met een goedgekeurd slot.
Begrijpelijk misschien, maar naar onze overtuiging onjuist:

  • Begrijpelijk misschien omdat er alleen goedgekeurde producten - van voor het keurmerk betalende fabrikanten - mogen worden gebruikt.
  • Onjuist omdat een inbreker, eenmaal binnen in je garage, ongezien voor de buitenwereld je binnendeur kan slopen. Met een beetje geluk voor hem heeft hij daar ook nog jouw gereedschap voor het grijpen. Daarnaast laten veel van die tussendeuren zich vanwege hun constructie slecht of zelfs helemaal niet beveiligen.

Wij gaan er toch echt voor om die grote deur aan de buitenkant aan te pakken en zorgen dat hij er gewoon niet doorheen komt! Als dat niet kan op de manier die het PKVW voorschrijft of als daar een te duur prijskaartje aan hangt, dan doen we het op een andere manier. Dan maar geen politie keurmerk!

Wij grijpen dus naar alternatieve middelen die je kosten enorm drukken. Hoewel er niet vaak wordt ingebroken door een garagedeur heeft een garage bepaalde voordelen voor een inbreker. Hij kan er ongezien zijn buit verzamelen om daarna, met jou spulletjes, er door die grote deur vandoor te gaan.

Als je denkt aan de mogelijkheid dat hij een trawant heeft die snel met een auto achteruit je garagepad op stuift dan besef je dat je spullen in no time in die auto kunnen liggen. En dan besef je ook dat je toch iets aan die grote deur moet doen. Aan de binnenzijde dus en op een manier dat hij er niet in komt en ook niet uit!

Openslaande dubbele garagedeuren

Openslaande garagedeuren - van hout - kun je op een gemakkelijke manier inbraakwerend maken. Als ze naar buiten draaien voorzie je iedere deur van dievenklauwen, dan is dat probleem alvast opgelost. We houden het op minimaal drie dievenklauwen per deur.

Volgens het PKVW dien je de vaste deur te voorzien van een slot boven naar het kozijn en een slot onder naar de vloer. Ieder slot met een 1-ster SKG keurmerk zodat je samen de voor het PKVW noodzakelijke 2 sterren haalt.

Vervolgens monteer je in de andere deur (loopdeur) een vh-insteekslot, bijvoorbeeld een Nemef veiligheidsslot 4119 met veiligheidsschilden.
Zodra je de loopdeur hebt geopend, kun je van binnenuit de twee slotjes op de vaste deur bedienen (vaak worden hiervoor oplegraamslotjes gebruikt)
Een elegant alternatief voor deze slotjes is een veiligheidsespagnolet op de binnenzijde maar ... dat kost wel een paar centen!

plaatgrendel

Bij veel mensen wordt de garage niet voor de auto gebruikt maar als werkplaats, hobbyruimte of opbergruimte en gaan de grote deuren amper open. En dus gaan we op de ouderwetse manier te werk voor een spotprijs.

We schroeven een zware plaatgrendel met slotbouten op de vaste deur en ook een op de loopdeur, naar beneden gericht in de vloer. Bovendien schroeven we een staartgrendel op de vaste deur die naar boven gericht, in of achter het kozijn verdwijnt. Doe dit wel zo dat de grendels er voor zorgen dat op die punten de deur haast onwrikbaar vast zit, zonder ruimte tussen de deurhelften. Het bestaande slot laten we zitten en we monteren aan de binnenzijde één gesloten balkhaak en drie open balkhaken waar je een zware afsluitbalk in legt.

Van je garagedeur heb je nu een onneembare vesting gemaakt. Om te voorkomen dat een inbreker jouw garagedeur als ontsnappingsroute gebruikt, kun je de balk met een zwaar discus hangslot van DX of Abus afsluiten.

Kanteldeuren en sectionaldeuren

We gaan er van uit dat jouw deur op een rail loopt die aan het plafond van je garage is opgehangen. Ook voor dit type garagedeuren zijn er in de handel beveiligingen leverbaar. Maar dan zal je altijd zien ... die passen nu net weer niet op jouw deur. Daarnaast zijn deze producten vaak ook nogal aan de prijs en als we ergens een hekel aan hebben zijn het de kosten.

Als je het stukje over de openslaande garagedeuren hebt gelezen zul je begrijpen dat we ook hier naar een alternatief grijpen dat niet alleen simpel is maar ook nog eens spotgoedkoop!
Heb je toevallig twee lijmklemmen in je bezit? Mooi, dan gaan we daar even een proefje mee doen. Zet in iedere rail maar eens een lijmklem, zo dicht mogelijk tegen de bovenste looprol van je deur. Loop nu naar buiten en probeer je deur maar eens open te krijgen. Overtuigd?

Dit is een leuke tijdelijke oplossing maar wij vervangen de lijmklemmen door twee gelijksluitende hangsloten. We boren een gaatje in zowel de linker als de rechter rail waar het slot doorheen komt. Voordat er vh-producten voor kanteldeuren in de handel verkrijgbaar waren, was dit een PKVW goedgekeurde methode.

Er is echter een (heel klein) risico, dat bij grote druk tegen de hangslotbeugels, de looprollen zouden kunnen breken en dan gaat je deur alsnog open.
Om dit risico uit te sluiten gebruiken we twee houten blokjes waar je een gaatje in hebt geboord. Deze blokjes druk je in de rails en steekt daar de gelijksluitende hangsloten met hoge beugel door. Uiteraard zorg je ervoor dat de blokjes tegen de looprollen drukken.
Als er nu kracht op de deur wordt gezet, wordt deze goed door de blokjes opgevangen.

Wil je het over een andere boeg gooien en een nieuwe deur aan schaffen omdat de oude bijna uit elkaar valt, dan informeer je bij een goede leverancier.

Wil je met je kanteldeur toch persé voldoen aan het PKVW dan kun je een FIAM bijzetslot voor garagedeuren toepassen. Deze is onder andere voor de Hörmann N80 geschikt. Let wel: alleen voor een kanteldeur zonder loopdeur.

Wat hebben we hieruit geleerd?

  • Aanpassen volgens PKVW is duur, moeilijk of niet mogelijk
  • Inbraakveiliger maken kan vaak zeer goedkoop

Ga door naar: de Tuindeuren
Aandachtspunten PKVW
Veilig wonen belangrijker dan certificaat PKVW
Op deze Veilig Wonen website is veilig wonen belangrijker dan het behalen van het PKVW certificaat, het Politiekeurmerk Veilig Wonen®. Met een PKVW certificaat krijg je bij sommige verzekeraars korting op de premie. Maar reken je niet rijk. De investering die je daarvoor moet doen is vaak vele malen hoger dan het prijsvoordeel en het PKVW is niet voor iedereen haalbaar.

Wij gaan voor Veilig Wonen maar niet perse voor het PKVW-certificaat. Wel gaan we voor inbraakwerendheid op een manier die gunstiger is voor je portemonnee. Op deze website gaan we uit van een normale woning met houten kozijnen, gebouwd in een tijd dat veilig wonen niet aan de orde was. We gebruiken zoveel mogelijk begrijpelijke taal waarbij voorop staat dat je veel aanpassingen zelf kunt gaan uitvoeren.


 
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved