Voor een inbreker geen aantrekkelijke optie omdat hij vaak vanaf de weg zichtbaar is. En zeker niet bij stalen kanteldeuren vanwege het lawaai dat zo'n deur vaak maakt als je hem open doet. Toch is het niet verkeerd om ook deze deur veiliger te maken. Indertijd werd (als volgens pkvw aanpassen onmogelijk bleek) vaak geadviseerd om de binnendeur van je garage naar je woonhuis dan maar inbraakwerend te maken met een goedgekeurd slot.
Begrijpelijk misschien, maar naar onze overtuiging onjuist:
Wij gaan er toch echt voor om die grote deur aan de buitenkant aan te pakken en zorgen dat hij er gewoon niet doorheen komt! Als dat niet kan op de manier die het PKVW voorschrijft of als daar een te duur prijskaartje aan hangt, dan doen we het op een andere manier. Dan maar geen politie keurmerk!
Wij grijpen dus naar alternatieve middelen die je kosten enorm drukken. Hoewel er niet vaak wordt ingebroken door een garagedeur heeft een garage bepaalde voordelen voor een inbreker. Hij kan er ongezien zijn buit verzamelen om daarna, met jou spulletjes, er door die grote deur vandoor te gaan.
Als je denkt aan de mogelijkheid dat hij een trawant heeft die snel met een auto achteruit je garagepad op stuift dan besef je dat je spullen in no time in die auto kunnen liggen. En dan besef je ook dat je toch iets aan die grote deur moet doen. Aan de binnenzijde dus en op een manier dat hij er niet in komt en ook niet uit!
Volgens het PKVW dien je de vaste deur te voorzien van een slot boven naar het kozijn en een slot onder naar de vloer. Ieder slot met een 1-ster SKG keurmerk zodat je samen de voor het PKVW noodzakelijke 2 sterren haalt.
Vervolgens monteer je in de andere deur (loopdeur) een vh-insteekslot, bijvoorbeeld een Nemef veiligheidsslot 4119 met veiligheidsschilden.
Zodra je de loopdeur hebt geopend, kun je van binnenuit de twee slotjes op de vaste deur bedienen (vaak worden hiervoor oplegraamslotjes gebruikt)
Een elegant alternatief voor deze slotjes is een veiligheidsespagnolet op de binnenzijde maar ... dat kost wel een paar centen!
Bij veel mensen wordt de garage niet voor de auto gebruikt maar als werkplaats, hobbyruimte of opbergruimte en gaan de grote deuren amper open. En dus gaan we op de ouderwetse manier te werk voor een spotprijs.
We schroeven een zware plaatgrendel met slotbouten op de vaste deur en ook een op de loopdeur, naar beneden gericht in de vloer. Bovendien schroeven we een staartgrendel op de vaste deur die naar boven gericht, in of achter het kozijn verdwijnt. Doe dit wel zo dat de grendels er voor zorgen dat op die punten de deur haast onwrikbaar vast zit, zonder ruimte tussen de deurhelften. Het bestaande slot laten we zitten en we monteren aan de binnenzijde één gesloten balkhaak en drie open balkhaken waar je een zware afsluitbalk in legt.
Van je garagedeur heb je nu een onneembare vesting gemaakt. Om te voorkomen dat een inbreker jouw garagedeur als ontsnappingsroute gebruikt, kun je de balk met een zwaar discus hangslot van DX of Abus afsluiten.
Als je het stukje over de openslaande garagedeuren hebt gelezen zul je begrijpen dat we ook hier naar een alternatief grijpen dat niet alleen simpel is maar ook nog eens spotgoedkoop!
Heb je toevallig twee lijmklemmen in je bezit? Mooi, dan gaan we daar even een proefje mee doen. Zet in iedere rail maar eens een lijmklem, zo dicht mogelijk tegen de bovenste looprol van je deur. Loop nu naar buiten en probeer je deur maar eens open te krijgen. Overtuigd?
Dit is een leuke tijdelijke oplossing maar wij vervangen de lijmklemmen door twee gelijksluitende hangsloten. We boren een gaatje in zowel de linker als de rechter rail waar het slot doorheen komt. Voordat er vh-producten voor kanteldeuren in de handel verkrijgbaar waren, was dit een PKVW goedgekeurde methode.
Er is echter een (heel klein) risico, dat bij grote druk tegen de hangslotbeugels, de looprollen zouden kunnen breken en dan gaat je deur alsnog open.
Om dit risico uit te sluiten gebruiken we twee houten blokjes waar je een gaatje in hebt geboord. Deze blokjes druk je in de rails en steekt daar de gelijksluitende hangsloten met hoge beugel door. Uiteraard zorg je ervoor dat de blokjes tegen de looprollen drukken.
Als er nu kracht op de deur wordt gezet, wordt deze goed door de blokjes opgevangen.
Wil je het over een andere boeg gooien en een nieuwe deur aan schaffen omdat de oude bijna uit elkaar valt, dan informeer je bij een goede leverancier.
Wil je met je kanteldeur toch persé voldoen aan het PKVW dan kun je een FIAM bijzetslot voor garagedeuren toepassen. Deze is onder andere voor de Hörmann N80 geschikt. Let wel: alleen voor een kanteldeur zonder loopdeur.
Ga door naar: de Tuindeuren
Wij gaan voor Veilig Wonen maar niet perse voor het PKVW-certificaat. Wel gaan we voor inbraakwerendheid op een manier die gunstiger is voor je portemonnee. Op deze website gaan we uit van een normale woning met houten kozijnen, gebouwd in een tijd dat veilig wonen niet aan de orde was. We gebruiken zoveel mogelijk begrijpelijke taal waarbij voorop staat dat je veel aanpassingen zelf kunt gaan uitvoeren.
Op deze website zijn delen van de boeken: Mengen en Roeren uit de jaren 30 opgenomen met een schat aan informatie.
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website. Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees! |
|
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved |