Inhoudsopgave
watervogels

Grauwe Gans

grauwe-gans-in-de-vlucht
© MichaelMaggs op Wikipedia - GFDL


Grauwe Gans
(Anser anser)

De grauwe gans is de meest voorkomende gans in ons land. Tijdens de vogeltrek zie je ze in groepen in een v-vorm vliegen. Ook hoor je ze dan luid het bekende gak-gak roepen.

Tijdens de V-vlucht wisselen ze elkaar in de voorste positie konstant af. Zo vliegt iedere gans eventjes op kop maar de meeste tijd achter zijn voorganger en dus uit de wind. Zo kan de groep het langer volhouden en dus ook grotere afstanden afleggen.

De grauwe grans wordt ook wel grijze gans genoemd. Zijn kop is lichtgrijs en hij heeft zwarte vlekken op zijn buik. Zijn vleugels zijn wit aan de voorzijde en hij heeft roze poten.
grauwe-gans-kop

© Maurice van Bruggen
[CC BY-SA 3.0 or GFDL] Link

bezoek ook eens

Ganzen maken hun nest op de grond, het liefst op een eilandje en leggen daarin 4 tot 6 eieren.

Ze eten gras en graanscheuten. Ook graven ze naar graankorrels en wortels. Boeren zijn zeker niet blij met de ganzen als ze met grote groepen neerstrijken op hun land en het land kaal eten of omploegen.

Een deel van de ganzen blijven het hele jaar in Nederland, anderen trekken weg naar het zuiden. Ook komen er veel grauwe ganzen uit Noord-Europa in ons land overwinteren.
Het aantal ligt dan rond de 500.000 ganzen. Je ziet ze onder andere veel in het Verdronken Land van Saeftinghe, de IJsselmeerkuststrook en de Oostvaardersplassen.


grauwe-ganzen-met-jongen

Grauwe ganzen met jongen
© Yves Thonnerieux op oiseaux.net

bezoek ook eens


Overzicht Watervogels

bergeend
krakeend
pijlstaart
slobeend
smient
toppereend
wilde eend
wintertaling
zomertaling
brandgans
canadese gans
grauwe gans
kleine rietgans
kolgans
taiga-rietgans
toendra-rietgans
rotgans
kleine zwaan
knobbelzwaan
wilde zwaan
fuut
meerkoet
waterhoen
vogels

roofvogels
tuinvogels
vogels

Op deze pagina 's zie je een overzicht van de meest voorkomende watervogels in ons land, zoals eenden - grondeleenden en duikeenden - ganzen en zwanen.
 
copyright © 2010 -
vindikhier.nl - all rights reserved