Inhoudsopgave
bouwmachines-grondboormaterieel

Grondboor-materieel

Grondboringen

In principe zijn er twee verschillende soorten grondboringen.

  1. verticaal boren
  2. gestuurd boren

Ten eerste is er die van recht naar beneden, het verticale boren. Deze methode is onder andere in gebruik voor het boren van waterbronnen. Behalve voor bronboringen gebruikt ook de mijnbouw deze methode, hoewel voor de winning van zout, olie en gas ook gestuurd wordt geboord langs verticale en horizontale weg. Zo kan vanaf één en dezelfde boorlocatie gericht geboord worden naar verschillende bestemmingen.


Leidingbouw

Horizontaal gestuurd boren is van groot belang voor de leidingbouw. Met de computergestuurde boorinstallaties kunnen met grote precisie grote afstanden overbrugt. Zo worden met grote nauwkeurigheid hoogspanningskabels en gasleidingen onder snelwegen, kanalen en rivieren door geboord.

Het geboorde gat wordt tijdens het boren door de boorkop gevuld met bentoniet, een vloeibare klei, dat het boorgat tegen instorten beschermd. Nadat het boorgat is voltooid wordt de aan te brengen leiding door het boorgat getrokken, waarbij het bentoniet tevens als smeermiddel zijn werk doet.

forwardrill-RX-33x120
Gestuurd boren bij leidingbouw

Fabrikanten - importeurs van machines voor bodemboringen

HEBBEN!

Horizontaal gestuurde boring
Bij horizontaal gestuurd boren wordt eerst een gat geboord. Op de bestemming aangekomen wordt een opruimer op de boorstang bevestigd en gaat de boorstang in omgekeerde richting terug naar de boorinstallatie. De opruimer brengt het boorgat op de juiste diameter, het ingebrachte bentoniet (vloeibare klei) voorkomt dat de geboorde tunnelwand instort en dient tevens als smeermiddel voor de kabel of leiding die gelijk met de opruimer door het boorgat wordt getrokken.
Horizontaal-gestuurde-boring
afbeelding: waterbedrijfgroningen.nl

Machines voor bouw, infra en industrie
 
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved