Inhoudsopgave
techniek en Dhz

Hout verouderen, bleken of kleuren

Ouder maken van hout

Met simpele middelen maak je nieuw hout ouder en geef je het een antieke uitstraling. Hoe droger je hout is, hoe beter je dat zult lukken. Want voor het ouder maken van je hout en het antiek doen lijken heb je vloeistoffen nodig. Droog hout neemt die vloeistoffen beter op.

Echt doorleefd maken kan ook

In dat geval ga je, voordat je met vloeistof aan de gang gaat, eerst je hout bewust beschadigen. Sla je er met een ketting op. Of ros je er op los met een staalborstel. Een staalborstel in de haakse slijper of boormachine geeft een fantastisch resultaat.
oude-planken

Of je slaat er tijdelijk een paar roestige spijkers in. Niet helemaal, maar tot de helft.Het uitstekende deel sla je om, Zodat de kop van de spijker een goede afdrukt maakt in het hout. Na een paar nachtjes, buiten in de regen, is de roestige afdruk goed zichtbaar in je hout. Mooi! Nu wel eerst goed laten drogen.

Mocht je toevallig een jachtgeweer in huis hebben, dan kun je er een patroon hagel op leegschieten. Anders neem je een plankje waar enkele nagels doorheen geslagen zijn en geef je daarmee je hout ongenadig op zijn sodemieter. Zo.......dat lucht op!

HEBBEN
oude-plank-met-spijker
hout-staalborstel
hout-houtwormeffect
hout-verouderd
Met roestige spijkers, priem en staalborstel verander je nieuw gekochte planken in verweerd en doorleefd hout. Met een verfbrander bereik je ook een mooi effect.
Draag een goede veiligheidsbril en werkhandschoenen als je met staalborstels en machines gaat werken. Een goed stofkapje is ook een must, want het fijne houtstof dat vrij komt, wil je niet inademen.
oud-hout-tafel
Mooie doorleefde uitstraling
HEBBEN

Het bleken van hout

Moeilijk is het niet
Met simpele middelen kun je nieuw hout bleken en daarmee een antieke uitstraling geven. Vrijwel alle houtsoorten kun je bleken. Zorg er wel voor dat je hout goed droog is, want dan bereik je het beste resultaat.
Het bleken van hout doen we door het te behandelen met achtereenvolgens waterperoxide en ammoniak. Lees eerst even de veiligheidsinstructie hieronder.

Voorbehandeling
Bij hout dat veel hars bevat, moet het oppervlak eerst ontharst worden. Dat kun je doen met houtzeep of thinner.

Looistof
Houtsoorten die veel looistof (tannine) bevatten, zoals eik en tamme kastanje, kleuren donker als ze worden behandeld met alleen maar ammoniak. Met ammoniak opgelost in waterstofperoxide kleuren deze houtsoorten juist bleker.

Werken met ammoniak en waterstofperoxide
Het lijkt allemaal heel spannend vanwege de chemische stoffen. Toch is het betrekkelijk eenvoudig om te doen.

 • Voor het bleken van hout gebruik je waterstofperoxide (30% - 35%) en ammoniak (30% - 35%).
 • Voor het aanbrengen gebruik je een kunststof kwast zonder metalen huls of andere metaal.
 • Het gebruik van een lap stof om een stok gewikkeld, als alternatieve kwast, raden we af. Vanwege de chemisch reaktie tussen de stoffen die je gebruikt kan deze in brand vliegen. Doe je het toch op deze manier, houdt dan een emmer water bij de hand en dompel daar je zelfgemaakte lappenkwast in, zodra je werk klaar is.
 • Na de behandeling moeten de chemicaliën zo goed mogelijk uitgespoeld worden met schoon water.
beitende stof
Let op!
Beitende stof
Draag handschoenen
Zolang je enkele regels in acht neemt, hoeft het werken met beitende stoffen niet gevaarlijk te zijn. Draag beschermende handschoenen en indien nodig een veiligheidsbril en aangepaste kleding. Werk in een goed geventileerde omgeving.

Enkele belangrijke punten

 1. De meeste houtsoorten kun je bleken met uitsluitend waterstofperoxide in geconcentreerde vorm (bijvoorbeeld 30%).
 2. Een enkele houtsoort, zoals de eik, kun je beter bleken met een verdunde oplossing.
 3. Om een betere en snellere reactie te verkrijgen kan de waterstofperoxide gebruikt worden in combinatie met ammoniak. Dan gaat de bleking veel dieper. Zelfs verkleuringen door bijvoorbeeld blauwschimmel of afdeklatjes worden zo soms weggebleekt.
 4. Maak eventueel eerst een klein proefstukje.
 5. Als eiken en kastanjehout verkleurd is door de inwerking van ijzer op het in het hout aanwezige looizuur, is onderstaande methode niet geschikt.

Methode 1
(kleine voorwerpen)

 • Doe wat waterstofperoxide (30%) in een glazen jampot en voeg er 3 tot 10% ammoniak (35%) aan toe. Hiermee ogenblikkelijk je hout behandelen vanwege de chemische reaktie die er in je jampot is ontstaan. Hoe langer je wacht, hoe minder je mix nog werkt. Deze methode werkt dus alleen voor kleine voorwerpen.

Methode 2
(grote voorwerpen)

 • Bij grotere werkstukken, kun je de chemische reaktie beter op je hout laten plaatsvinden. Bestrijk het oppervlak ruim met waterstofperoxide (30%)
 • Direct daarna, snel en licht nastrijken met ammoniak (30%) dat je eerst 1:1 met water hebt verdund.
 • Nu de waterstofperoxide en de ammoniak pas op het hout met elkaar in aanraking komen, krijg je de best mogelijke bleekwerking.
 • Hoe meer je de ammoniak verdund, hoe zwakker de blekende werking. Bij onverdunde ammoniak krijg je een versnelde reaktie en een sterk blekende werking.
 • Bij kamertemperatuur zal het hele proces van bleken ongeveer 12 uur duren. Laat het hout dan nog 24 uur liggen, voordat je het verder wilt bewerken.
  Eventueel kun je het proces van bleken nog een keer herhalen, als je het nog lichter wilt hebben.

Nabehandeling
Na een droogtijd van minimaal 24 uur, kun je de opgezwollen houtvezels door lichtjes schuren verwijderen. Als je wilt beitsen, moet je hout wellicht nog wat verder indrogen.

Werk je gebleekte hout absoluut niet af met producten op basis van alkydhars. Dit wil reageren met eventueel nog achtergebleven restjes waterperoxide en zal het hout sterk verkleuren. Afwerken met producten op basis van acrylaathars kan wel.

Hout kan later altijd weer verkleuren. Zelfs terugkleuren. Als je zeker wilt zijn dat de kleur van je hout zo lang mogelijk blijft zoals je het hebt gemaakt, kun je het behandelen met een product dat is voorzien van een uv-filter.

Let op!
Draag beschermende handschoenen, veiligheidsbril, eventueel een beschermend schort en werk in een goed geventileerde ruimte. Lees bij de waterstofperoxide en de ammonia, de veiligheidsinstructies van de fabrikant op de verpakking.

HOUT & GADGETS

Eikenhout donker maken

Eikenhout roken
Eikenhout donker maken kun je eenvoudig zelf doen met een simpel proces, wat ze noemen: 'het roken van eikenhout'. Eigenlijk is heel eenvoudig. Je laat de damp van ammonia reageren met het looizuur dat in eikenhout aanwezig is. Deze methode werkt alleen bij onbehandeld 'kaal' hout.

Het zou ook bij kastanjehout moeten werken, want ook dat bevat veel looizuur.


Wat heb je nodig?
Het enige wat je nodig hebt is een flesje ammonia uit de buurtsuper en een grote kunststof bak. Daar leg je de te kleuren stukken hout in en plaatst er ook een bakje met een fikse scheut ammonia bij. Nu de boel goed afdekken en na een halve dag wachten, kun je een kijkje nemen.

De ammonia zal grotendeels zijn verdampt, de overgebleven vloeistof in het bakje zal dan ook voor het grootste deel uit water bestaan en kun je weggooien.
De damp heeft zijn werk gedaan en je hout nu donkerder gemaakt.
Wil je het nog donkerder? Dan herhaal je gewoon het hele proces.

Let op! Zorg dat de damp overal bij je hout komen kan. Plaats het bakje met ammonia dus niet op het eikenhout. Het eikenhout zelf kun je op stelten leggen. Ofwel je neemt enkele oude plankjes, draait er wat schroeven doorheen en legt die omgekeerd, met de schroefpunten omhoog, op de bodem van de bak. Hierop leg je het hout. Zo kan de ammonia overal bij je hout komen.

Een groot eiken object donker maken, zoals een kast of een deur kan ook. Je kunt er met enkele stokken en plastic folie een 'tent' omheen bouwen en bovenstaand proces uitvoeren. Eventueel plaats je een extra bakje ammonia.

Pas op!
Ammonia slaat op je keel. Adem het niet in. Werk buiten of in een goed geventileerde ruimte, zoals onder carport, in schuur of garage.
HEBBEN
beitende stof
Let op!
Beitende stof
Draag handschoenen
Zolang je enkele regels in acht neemt, hoeft het werken met beitende stoffen niet gevaarlijk te zijn. Draag beschermende handschoenen en indien nodig een veiligheidsbril en aangepaste kleding. Werk in een goed geventileerde omgeving.
mengen en roeren
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!

Vloeren voor melkfabrieken

Door de vloeren met paraffine te impregneren worden ze ongevoelig voor de zwakke zuren en alkaliën, die in melkfabrieken voorkomen. Men kan een oplossing van paraffine in terpentijnolie en benzol maken, strijkt deze oplossing warm op en na het verdampen van het oplosmiddel gaat men met hete ijzers over de vloer om de rest van het oplosmiddel te doen verdampen.

Beter is het de oplosmiddelen geheel te vermijden en de paraffine met behulp van hete ijzers of eventueel met een soldeervlam in de vloer in te smelten. Hierdoor wordt de vloer volkomen dicht en zuurvast. De bewerking moet van tijd tot tijd herhaald worden.

Spijkers in hout

Door de spijkers eerst in een 15-pcts oplossing van colophonium in benzol te dompelen en te laten drogen, hechten ze in hout aanmerkelijk beter.

Hout onbrandbaar impregneren

Natriumacetaat 15
dl
Water 85
dl

Beter:
Natriumacetaat 22
dl
Dinatriumfosfaat 3
dl
Water 75
dl

Het hout wordt met deze oplossing aan beide zijden drie maal ingesmeerd. Tussen de bewerkingen door laat men de oplossing goed intrekken.

HEBBEN

Bleken van hout

Het hout wordt eerst zorgvuldig schoongemaakt. Daarna afwassen met water, zeep en soda en afspoelen met schoon water.

Hierna kan men bleken met:
1. Verzadigde oplossing van oxaalzuur (gif) in warm water. De oplossing wordt goed ingeborsteld. De bewerking kan met tussenpozen herhaald worden.
2. Bleekwater, hetgeen men kant en klaar kan kopen of kan maken uit bleekpoeder en soda-oplossing. Men lost 5¼ dl soda in voldoende water op en hiernaast 2½ dl chloorkalk in water. De beide oplossingen worden dan gemengd, het neerslag laat men bezinken en de heldere oplossing wordt afgegoten. De oplossing wordt heet opgebracht.
3. Een oplossing van 5 g kaliumpermangaat per liter water, gevolgd door een oplossing van natriumsulfiet of bisulfiet. Eventueel kan men nog nableken met een 5-pcts oplossing van oxaalzuur.
.4. Een 10-pcts oplossing van natriumhydrosulfiet.

Na het bleeken moet het hout steeds goed afgewassen worden met schoon water. Na alkalische bleekmiddelen voegt men aan het eerste waswater iets azijn toe.

Fineer zwart beitsen

Men dompelt het fineer in een warme oplossing van nigrosine in spiritus, hierna laat men het drogen. Deze bewerking wordt zo vaak herhaald tot het hout voldoende zwart is. Het beitsen verloopt sneller met een nigrosine-oplossing in water.
grenen gebleekt
Bleeken van hout

Hout zwart kleuren

Oplossing 1.
Aniline 60
dl
Zoutzuur 1,19 90
dl
Zwavelzuur 1,84 60
dl
Water 2000
dl

Oplossing 2.
Natriumbichromaat 120
dl
Zwavelzuur 1,84 120
dl
Water 2000
dl
Men legt het hout zo lang in oplossing 1 tot het door en door gedrenkt is. Hierna legt men het in oplossing 2 tot het geheel zwart is. De duur hangt natuurlijk van de dikte en van de poreusheid van het hout af. Door het hout na het beitsen met een mengsel van gelijke deelen paraffine en paraffine-olie in te wrijven, verkrijgt het hout een half-matten glans en neemt het minder gemakkelijk water op. De methode is bijvoorbeeld ook voor werktafels bruikbaar.
douglas-zweeds-rabat-zwart
Douglas Zweeds rabat hout zwart gedompeld

Hout kunstmatig oud maken

Bij vele houtsoorten gelukt dit buitengewoon goed door het met een verdunde oplossing van kaliumbichromaat in te smeren. Na het drogen zet men het hout in de zon, waarbij een zeer echt oud uitziende bruinachtige kleur ontstaat.

Hout bleken

Het vroeger veel gebruikte oxaalzuur kan men beter vervangen door natriumperboraat. Dit oxydatiemiddel wordt in alkalische oplossingen gebruikt en kan dus met soda en waterglas gemengd worden. Het silicaat dient voor het stabiliseeren van de oplossing, die zonder deze toevoeging zeer snel ontleed wordt. Men mengt bijvoorbeeld 10 % natriumperboraat met 90 % natriummetasilicaat of met een mengsel van het silicaat en trinatriumphosphaat. Men maakt een 10-pcts oplossing en laat deze 20-30 min op het hout inwerken. Hierna wordt goed met lauwwarm water afgewassen.


 
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved