Inhoudsopgave
huis

Houtkachels & Pelletkachels

boerenkeuken-fornuis
Vintage boerenkeuken met houtgestookt fornuis dat tevens als verwarming diende

Behaaglijk verwarmen en besparen op je stookkosten

Stoken op hout geeft behaaglijke warmte en bij een goede verbranding komen er weinig schadelijke stoffen vrij. Dat het ook een grote besparing betekend op de stookkosten is mooi meegenomen. Houtkachels zijn er in vele soorten, van eenvoudige stalen kachel tot massieve speksteenkachel, tegelkachel of leemkachel.

Leemkachels vormen een interessante en aparte categorie en lenen zich uitstekend voor zelfbouw. Wie interesse heeft in het zelf bouwen van zo'n kachel kijkt bij zelfbouw van een rocketstove.

Warmwatervoorziening

Interessant is ook een warmwatervoorziening of c.v. gekoppeld aan de houtkachel of pelletkachel. Ga hier niet zelf mee experimenteren zonder kennis van zaken. Zonder de juiste kennis en vakmanschap kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan, zoals een extreem te hoog oplopende druk en daarmee explosiegevaar.

Zorgeloos genieten van je open haard of houtkachel doe je met een schoon rookkanaal. Laat je schoorsteen dan ook regelmatig vegen door een erkend schoorsteenveger. Ga er maar van uit dat je brandverzekering dat van je vereist.


De winkel van ons allemaal

Houtkachel

Veiligheid voor alles!
Bij een houtkachel hoort een kwalitatief hoogstaand rookkanaal. Ofwel een goed trekkende schoorsteen die brandveilig is. Heb je een oudere woning waar een open haard in zit, dan is er waarschijnlijk een gemetseld schoorsteenkanaal aanwezig, uitkomend in een opgemetselde schoorsteen op het dak. En dan zit je goed!

Een 'echte' houtkachel dat op het kanaal wordt aangesloten zal waarschijnlijk veel intensiever worden gebruikt dan de ouderwetse open haard. Een goede inspectie van het rookkanaal is dan ook zeer belangrijk voordat de kachel wordt geplaatst. Laat dit absoluut doen door een vakman, al was dit alleen al omdat de verzekering dit eist. Het kanaal moet niet alleen schoon en droog zijn, er mogen ook geen gevaarlijke scheuren in zitten. Veiligheid voor alles!

Rendement
Een houtkachel heeft, afhankelijk van het type en de kwaliteit, een rendement van 60 tot 80 procent. Dat is een stuk beter dan de 15% rendement van een open haard, waarbij de meeste warmte rechtstreeks de schoorsteen in verdwijnt. Gebruik de juiste houtsoorten, waarover verderop meer.
houtkachel-sfeermaker
Sfeermaker

bekijk houtkachels

Renovatie rookkanaal

Als het gemetselde rookkanaal niet door de inspectie komt, dus niet veilig is, kun je het laten 'upgraden' met een flexibele rookgas afvoerbuis van roestvast staal (Inox AISI 316 L) dat vanaf de rol leverbaar is. Let op! Dit moet een dubbelwandige uitvoering zijn! Deze is beter isolerend en steviger dan enkelwandige pijp en beter zelfdragend. Een goede kwaliteit heeft een gladde binnenkant wat aanslag van creosoot en andere vervuiling tegengaat, en waardoor condenswater niet in de pijp blijft.

De buis wordt vanaf de bovenzijde de schoorsteen ingevoerd en komt uit bij de plek waar je kachel staat. Voor het inbrengen van een flexibele kachelpijp wordt eerst gecheckt of de oude pijp droog is en moet de binnenzijde gereinigd worden. Bij montage van het flexibel rookkanaal de aangegeven rookgasrichting in acht nemen, dit staat met pijlen op de buis aangegeven. De pijlen moeten omhoog wijzen. Gewoonlijk wordt een buis met een binnendiameter van 150mm gebruikt maar er zijn ook andere diameters leverbaar, variërend tussen 80 en 180 mm.

Vegen doe je uitsluitend met een nylon borstel! Voor zowel de aanleg als vegen geldt, laat dit door een specialist doen.

flexibel-rookkanaal
flexibel rookkanaal

Nieuw rookkanaal

Heb je geen bestaand vuurbestendig rookkanaal in je woning, dan zul je een compleet nieuw rookkanaal aan moeten leggen. Dubbelwandige rvs rookafvoerbuis is een zeer goede en veilige oplossing.
Met een rookkanaal van Isoduct heb je een rookafvoer van topkwaliteit waar geen kachelpijp tegenop kan. De buitenkant wordt amper warm, omkokering is dus overbodig. ISOduct is het enige dubbelwandige rookkanaal dat zelfstandig voldoet aan het Nederlandse Bouwbesluit en is gekeurd door onder andere TNO. Gewoonlijk wordt een buis met een binnendiameter van 150mm gebruikt.

Er zijn met enig zoeken ook voordeliger alternatieven te vinden.

Als je doorvoeren door betonvloeren moet boren waar je nieuwe rookgasafvoer doorheen moet lopen, check dan goed of de constructie hier op berekend is.

isoduct-rookkanaal
Isoduct RVS rookkanaal

Goede trek

Het eerste wat je wil is een goed trekkende schoorsteen. Als het rookkanaal een goede trek heeft, verloopt je verbranding ook veel beter en heb je dus een hoger rendement. Daarnaast blijft je rookkanaal langer schoon als je een schone verbranding hebt. Een lang genoeg en verticaal rookkanaal is perfect. In de praktijk lopen er nog wel eens een aantal knikken of bochten in een rookkanaal en dat is van invloed op de trek. Bovenop je schoorsteen is het sowieso verstandig om een kap te plaatsen, voorzien van vonkenvanger. Om de trek te verbeteren zijn er speciale trekverbeterende schoorsteenkappen in de handel die je kachel aanmerkelijk beter laten branden.

Minstens een keer per jaar laat je de schoorsteen door een erkende schoorsteenveger vegen en keuren. Vraag hem daar ook een bewijs van. Dit is zeer belangrijk vanwege je brandverzekering. Als je tussendoor zelf je schoorsteen veegt, gebruik dan een nylon borstel. De ouderwetse stalen borstels met stalen kogel, zijn uitsluitend geschikt voor stenen rookkanalen.

rookafvoer-dubbelwandig.jpg

Goed brandhout voor veilig stoken

Vers gekapt hout kan wel tot 70% vocht bevatten en dat is ongeschikt om te verbranden. Het geeft niet alleen veel minder warmte maar ook veel rook. Daarnaast geeft het stoken van nat (of te vochtig) hout roetafzet in je kachel en in de schoorsteen met het risico, vroeg of laat, op een schoorsteenbrand. Goed brandhout is droog en heeft na de kap minimaal twee jaar kunnen drogen.

Houtsoorten
Een mix van houtsoorten is altijd favoriet. Het beste stookhout heeft een grote energiedichtheid. Dat geeft dus de meeste warmte af en heeft de langste brandtijd. Hout van fruitbomen en haagbeuken behoort tot het beste stookhout, op de voet gevolgt door eiken, essen en beuken. Hout van de els en es geeft ook veel warmte. Net als de iep overigens, mits kurkdroog.

Naaldhoutsoorten als den, spar, lariks en ceder geven ook veel warmte, maar naaldhout verbrand snel en zeker de lariks bevat veel hars. Dat vervuilt de schoorsteen en je zult vaker moeten vegen om een schoorsteenbrand te voorkomen. Om deze reden wordt stoken van harshoudend hout veelal afgeraden. Er zijn echter gebieden waar uitsluitend naaldhout voorkomt en waar dat dus gewoon gestookt wordt. Het kan dus wel. Mits je het nodige schoonmaakonderhoud op tijd uit voert natuurlijk. Naaldhoutsoorten zijn, als aanmaakhout, overigens heel geschikt om een houtkachel op te starten. Je hebt er maar weinig van nodig.

Stank of geur
Heb je naaste buren en wil je klachten van de omwonenden voorkomen, als het gaat om de geur (of stank) die je brandhout de schoorsteen uit laat gaan, stook dan geen houtsoorten als kastanje, linde, populier en wilg. Deze loofhoutsoorten stinken en ze geven bovendien weinig warmte. Niet gebruiken dus. Houtsoorten met een lekkere geur zijn er ook. Stook maar eens met het hout van de beuk of dat van de es. Dat kan veel klachten voorkomen.

Tips!

  • Stook droog hout dat minimaal twee jaar heeft gedroogd.
  • Stook uitsluitend schoon, onbewerkt hout.
  • Beuk, eik en fruitbomen zijn de beste houtsoorten met een hoge energiedichtheid en minste vervuiling.
  • Stook niet bij windstil weer en mist, als je niet op de ruimte woont en de omwonenden te vriend wilt houden.
  • Laat minstens één keer per jaar de schoorsteen inspecteren en vegen door een erkende schoorsteenveger. Vraag hier ook een bewijs van en betaal het liefst via een bankoverschrijving. Mocht er iets gebeuren dan heb je bewijs, van je goede wil, voor de brandverzekering.
  • Laat, als de schoorsteenveger er toch is, een vonkenvanger aanbrengen. Deze voorkomt ook dat er zich vogels nestelen.
  • Ventileer als je stookt. Het stoken van hout vraagt zuurstof.
  • De zuurstoftoevoer van je kachel staat wijdopen als je hem opstart of, als die er niet is, de asla enkele centimeters uitgeschoven. Zodra de kachel goed gaat branden, knijp je de zuurstoftoevoer gelijdelijk tot vrijwel geheel af. Dit levert het beste rendement.
  • Zet altijd een emmer zand in de buurt. Dit is het beste blusmiddel als er iets mis mocht gaan.
  • Leeg de asla na iedere stookbeurt. Let op dat er geen vuur meer in zit! Een aszuiger is niet persé nodig maar wel erg gemakkelijk. Vieze kachelruitjes maak je schoon met een stuk oude krant. Beetje vochtig maken, doet wonderen.
stookhout voor houtkachel
.
.

Pelletkachel

Pelletkachels zijn in korte tijd zeer populair geworden. Pellets zijn samengeperste houtkorrels die in grote verpakkingen verkrijgbaar zijn. De meeste pelletkachels zijn snel te installeren, hebben een hoog rendement en een vaak voordelige rookafvoer. Bij de meeste pelletkachels wordt de verbranding en aanvoer van de pellets electronisch geregeld. Je bent dus afhankelijk van stroomvoorziening maar daar staat een optimaal gestuurde verbranding tegenover.

Pelletkachel onafhankelijk van lichtnet
Voor degene die een pelletkachel wil die onafhankelijk van het lichtnet is; die is er ook. Sterker nog, pelletkachels bestaan al heel lang en werkten vroeger altijd onafhankelijk van een stroomaansluiting. De vanuit midden- en zuid-europa afkomstige pelletkachel is later door techneuten van electronica voorzien want gemak dient de mens!

Deze meest simpele pelletkachel is niet eens zo duur in aanschaf maar moet je handmatig regelen en bijvullen. Ze werken, zoals reeds genoemd, volledig onafhankelijk van het lichtnet en geven op zich goede verbranding. Een goed schoorsteensysteem is bij deze kachels wel aan te bevelen want daar verdwijnt nog veel warmte in. Raadpleeg dus altijd de leverancier naar het juiste rookafvoersysteem.


bekijk pelletkachels

werking-Dielle-pelletkachel
Werking van de Dielle pelletkachel

Bij de modernere pelletkachels wordt alles elektronisch geregeld, vanaf de aanvoer vanaf de automatische aanvoer van de pellets, de verbranding en de afvoer van de gassen.

Vaak is bij deze moderne kachels de temperatuur van de afvoergassen zodanig dat een duur dubbelwandige rookafvoer niet nodig is.

Ehhh...rook? Die is er eigenlijk niet, een resultaat van de perfecte verbranding met hoog rendement. Maar ook hier geldt, raadpleeg altijd de leverancier.

pellets voor pelletkachel
.
.

Speksteen- en tegelkachels, finovens, leemkachels

Als je hierin interesse hebt en ideeën op wilt doen, kijk je even bij onderstaande adressen:




 
Op deze website zijn delen van de boeken: Mengen en Roeren uit de jaren 30 opgenomen met een schat aan informatie.
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved