Leemkachels vormen een interessante en aparte categorie en lenen zich uitstekend voor zelfbouw. Wie interesse heeft in het zelf bouwen van zo'n kachel kijkt bij zelfbouw van een rocketstove.
Zorgeloos genieten van je open haard of houtkachel doe je met een schoon rookkanaal. Laat je schoorsteen dan ook regelmatig vegen door een erkend schoorsteenveger. Ga er maar van uit dat je brandverzekering dat van je vereist.
Een 'echte' houtkachel dat op het kanaal wordt aangesloten zal waarschijnlijk veel intensiever worden gebruikt dan de ouderwetse open haard. Een goede inspectie van het rookkanaal is dan ook zeer belangrijk voordat de kachel wordt geplaatst. Laat dit absoluut doen door een vakman, al was dit alleen al omdat de verzekering dit eist. Het kanaal moet niet alleen schoon en droog zijn, er mogen ook geen gevaarlijke scheuren in zitten. Veiligheid voor alles!
De buis wordt vanaf de bovenzijde de schoorsteen ingevoerd en komt uit bij de plek waar je kachel staat. Voor het inbrengen van een flexibele kachelpijp wordt eerst gecheckt of de oude pijp droog is en moet de binnenzijde gereinigd worden. Bij montage van het flexibel rookkanaal de aangegeven rookgasrichting in acht nemen, dit staat met pijlen op de buis aangegeven. De pijlen moeten omhoog wijzen. Gewoonlijk wordt een buis met een binnendiameter van 150mm gebruikt maar er zijn ook andere diameters leverbaar, variërend tussen 80 en 180 mm.
Vegen doe je uitsluitend met een nylon borstel! Voor zowel de aanleg als vegen geldt, laat dit door een specialist doen.
Er zijn met enig zoeken ook voordeliger alternatieven te vinden.
Als je doorvoeren door betonvloeren moet boren waar je nieuwe rookgasafvoer doorheen moet lopen, check dan goed of de constructie hier op berekend is.
Minstens een keer per jaar laat je de schoorsteen door een erkende schoorsteenveger vegen en keuren. Vraag hem daar ook een bewijs van. Dit is zeer belangrijk vanwege je brandverzekering. Als je tussendoor zelf je schoorsteen veegt, gebruik dan een nylon borstel. De ouderwetse stalen borstels met stalen kogel, zijn uitsluitend geschikt voor stenen rookkanalen.
Houtsoorten
Een mix van houtsoorten is altijd favoriet. Het beste stookhout heeft een grote energiedichtheid. Dat geeft dus de meeste warmte af en heeft de langste brandtijd. Hout van fruitbomen en haagbeuken behoort tot het beste stookhout, op de voet gevolgt door eiken, essen en beuken. Hout van de els en es geeft ook veel warmte. Net als de iep overigens, mits kurkdroog.
Naaldhoutsoorten als den, spar, lariks en ceder geven ook veel warmte, maar naaldhout verbrand snel en zeker de lariks bevat veel hars. Dat vervuilt de schoorsteen en je zult vaker moeten vegen om een schoorsteenbrand te voorkomen. Om deze reden wordt stoken van harshoudend hout veelal afgeraden. Er zijn echter gebieden waar uitsluitend naaldhout voorkomt en waar dat dus gewoon gestookt wordt. Het kan dus wel. Mits je het nodige schoonmaakonderhoud op tijd uit voert natuurlijk. Naaldhoutsoorten zijn, als aanmaakhout, overigens heel geschikt om een houtkachel op te starten. Je hebt er maar weinig van nodig.
Stank of geur
Heb je naaste buren en wil je klachten van de omwonenden voorkomen, als het gaat om de geur (of stank) die je brandhout de schoorsteen uit laat gaan, stook dan geen houtsoorten als kastanje, linde, populier en wilg. Deze loofhoutsoorten stinken en ze geven bovendien weinig warmte. Niet gebruiken dus. Houtsoorten met een lekkere geur zijn er ook. Stook maar eens met het hout van de beuk of dat van de es. Dat kan veel klachten voorkomen.
Pelletkachel onafhankelijk van lichtnet
Voor degene die een pelletkachel wil die onafhankelijk van het lichtnet is; die is er ook. Sterker nog, pelletkachels bestaan al heel lang en werkten vroeger altijd onafhankelijk van een stroomaansluiting. De vanuit midden- en zuid-europa afkomstige pelletkachel is later door techneuten van electronica voorzien want gemak dient de mens!
Deze meest simpele pelletkachel is niet eens zo duur in aanschaf maar moet je handmatig regelen en bijvullen. Ze werken, zoals reeds genoemd, volledig onafhankelijk van het lichtnet en geven op zich goede verbranding. Een goed schoorsteensysteem is bij deze kachels wel aan te bevelen want daar verdwijnt nog veel warmte in. Raadpleeg dus altijd de leverancier naar het juiste rookafvoersysteem.
Bij de modernere pelletkachels wordt alles elektronisch geregeld, vanaf de aanvoer vanaf de automatische aanvoer van de pellets, de verbranding en de afvoer van de gassen.
Vaak is bij deze moderne kachels de temperatuur van de afvoergassen zodanig dat een duur dubbelwandige rookafvoer niet nodig is.
Ehhh...rook? Die is er eigenlijk niet, een resultaat van de perfecte verbranding met hoog rendement. Maar ook hier geldt, raadpleeg altijd de leverancier.
Op deze website zijn delen van de boeken: Mengen en Roeren uit de jaren 30 opgenomen met een schat aan informatie.
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website. Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees! |
|
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved |