Inhoudsopgave
huis

Houtkachels & Pelletkachels

Behaaglijk verwarmen en besparen op je stookkosten

Stoken op hout geeft behaaglijke warmte en bij een goede verbranding komen er weinig schadelijke stoffen vrij. Dat het ook een grote besparing betekend op de stookkosten is mooi meegenomen. Houtkachels zijn er in vele soorten, van eenvoudige stalen kachel tot massieve speksteenkachel, tegelkachel of leemkachel.

Leemkachels vormen een interessante en aparte categorie en lenen zich uitstekend voor zelfbouw. Wie interesse heeft in het zelf bouwen van zo'n kachel kijkt bij zelfbouw van een rocketstove.

Pelletkachel

Tegenwoordig schakelen steeds meer mensen over op zogenaamde pelletkachels. Pellets zijn samengeperste houtkorrels die in grote verpakkingen verkrijgbaar zijn.

De meest simpele pelletkachel is niet eens zo duur in aanschaf maar moet je handmatig regelen en bijvullen. Ze werken onafhankelijk van het lichtnet en geven op zich goede verbranding. Een goed schoorsteensysteem is wel aan te bevelen want daar verdwijnt nog veel warmte in. Raadpleeg dus altijd de leverancier.

werking-Dielle-pelletkachel
Werking van de Dielle pelletkachel

Bij de modernere pelletkachels wordt alles elektronisch geregeld, vanaf de aanvoer vanaf de automatische aanvoer van de pellets, de verbranding en de afvoer van de gassen. Vaak is bij deze moderne kachels de temperatuur van de afvoergassen zodanig dat een duur dubbelwandige rookafvoer niet nodig is. Ehhh...rook? Die is er eigenlijk niet, een resultaat van de perfecte verbranding met hoog rendement. Maar ook hier geldt, raadpleeg altijd de leverancier.

houtkachels

Interessant is ook een warmwatervoorziening of c.v. gekoppeld aan de houtkachel of pelletkachel. Ga hier niet zelf mee experimenteren zonder kennis van zaken. Zonder de juiste kennis en vakmanschap kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan, zoals een extreem te hoog oplopende druk en daarmee explosiegevaar.

Zorgeloos genieten van je open haard of houtkachel doe je met een schoon rookkanaal. Laat je schoorsteen dan ook regelmatig vegen door een erkend schoorsteenveger. Ga er maar van uit dat je brandverzekering dat van je vereist.

Op deze en onderliggende pagina 's vindt je naast informatie, links van diverse leveranciers in de verschillende provincies.Brandveilig rookkanaal

Veiligheid voor alles!
Bij een houtkachel hoort ook een rookkanaal ofwel een goed trekkende schoorsteen die brandveilig is. Heb je een oudere woning waar een open haard in zit dan zit er waarschijnlijk ook een gemetseld schoorsteenkanaal in, uitkomend in de opgemetselde schoorsteen op het dak.

open-houtkachel
Open houtkachel in nis, aangesloten op traditioneel schoorsteenkanaal

Veel open haarden zijn of worden vervangen door voorzethaarden vanwege het hogere rendement. De open haard werd meestal niet zo vaak gebruikt.

Een 'echte' houtkachel dat op het kanaal wordt aangesloten zal waarschijnlijk veel intensiever worden gebruikt dan de ouderwetse open haard. Een goede inspectie van het rookkanaal is dan ook zeer belangrijk voordat de kachel wordt geplaatst. Laat dit absoluut doen door een vakman, al was dit alleen al omdat de verzekering dit eist. Het kanaal moet niet alleen schoon en droog zijn, er mogen ook geen gevaarlijke scheuren in zitten. Veiligheid voor alles!

pelletkachels

Welk rookkanaal

Renovatie rookkanaal
Als het gemetselde rookkanaal niet door de inspectie komt, dus niet veilig is, kun je het laten 'upgraden' met een flexibele rookgas afvoerbuis van roestvast staal dat vanaf de rol leverbaar is. De buis wordt vanaf de bovenzijde de schoorsteen ingevoerd en komt uit bij de plek waar je kachel staat. Ook hier geldt, laat dit door een specialist doen.
flexibel-rookkanaal
flexibel rookkanaal
isoduct-rookkanaal
Isoduct RVS rookkanaal

Nieuw rookkanaal
Heb je geen bestaand vuurbestendig rookkanaal in je woning, dan zul je een compleet nieuw rookkanaal aan moeten leggen. Dubbelwandige rvs rookafvoerbuis is een zeer goede en veilige oplossing.
Met een rookkanaal van Isoduct heb je een rookafvoer van topkwaliteit waar geen kachelpijp tegenop kan. De buitenkant wordt amper warm, omkokering is dus overbodig. ISOduct is het enige dubbelwandige rookkanaal dat zelfstandig voldoet aan het Nederlandse Bouwbesluit en is gekeurd door onder andere TNO.

Er zijn met enig zoeken ook voordeliger alternatieven te vinden.

Als je doorvoeren door betonvloeren moet boren waar je nieuwe rookgasafvoer doorheen moet lopen, check dan goed of de constructie daar op berekend is.

pellets voor pelletkachel

Rendement
Het eerste wat je wil is een goed trekkende schoorsteen. Als het rookkanaal een goede trek heeft, verloopt je verbranding ook veel beter en heb je dus een hoger rendement. Daarnaast blijft je rookkanaal langer schoon als je een schone verbranding hebt. Een lang genoeg en verticaal rookkanaal is perfect. In de praktijk lopen er nog wel eens een aantal knikken of bochten in een rookkanaal en dat is van invloed op de trek. Bovenop je schoorsteen is het sowieso verstandig om een kap te plaatsen, voorzien van vonkenvanger. Om de trek te verbeteren zijn er speciale trekverbeterende schoorsteenkappen in de handel die je kachel aanmerkelijk beter laten branden.

Minstens een keer per jaar laat je de schoorsteen door een erkende schoorsteenveger vegen en keuren. Vraag hem daar ook een bewijs van. Dit is zeer belangrijk vanwege je brandverzekering.

rookafvoer-dubbelwandig.jpg

Speksteen- en tegelkachels, finovens, leemkachels

Als je hierin interesse hebt en ideeën op wilt doen, kijk je even bij onderstaande adressen:
 
copyright © 2010 -
vindikhier.nl - all rights reserved