Inhoudsopgave
huis

Over glaslatten, binnen- en buitenbeglazing

Kijk naar je beglazing

We hebben ondertussen de ladder uit de tuin weggehaald en een beveiligingslamp bij de voordeur geplaatst. Bij de achterdeur hebben we geen lamp tegen de muur geschroefd omdat geen van de buren daar zicht op heeft en het ook vanaf de openbare weg niet mogelijk is om een blik in je achtertuin te werpen. Nu we deze stappen hebben gezet gaan we kijken naar de beglazing in je deuren en ramen.

Maak je beglazing 'inbraakproof'

Laat je glas er niet uithalen

Stopverf
We lopen alle ramen en deuren langs. De sloten vergeten we nog even, we concentreren ons eerst op de beglazing.
Bij oudere bestaande woningen is het glas er meestal vanaf de buitenzijde ingezet. Bij erg oude woningen is de sponning vervolgens afgekit met stopverf. Hoewel antiek, is daar niets mis mee. Iedereen die ooit wel eens een raam heeft moeten vervangen dat in stopverf was gezet, weet hoeveel werk het is om een dergelijk raam er uit te krijgen. Daar gaat behoorlijk veel tijd in zitten, mits de staat van je stopverf goed is en daarmee je glas dus goed vast zit. Mooi laten zo, niets meer aan doen! Een inbreker zal het wel uit zijn hoofd laten om zo'n raampje er uit te halen.

Glaslatten
Bij recentere bestaande woningen is de stopverf vervangen door glaslatten. Omdat deze latjes aan de buitenzijde van het raam met nagels zijn vastgezet, zijn ze er voor een inbreker gemakkelijk uit te halen. En als de glaslatten eenmaal zijn verwijderd, til je de ruit er zo uit.

De verticale glaslatten gaan we vastschroeven en dat kun je op twee manieren doen:

 • Met ééntoerschroeven of anti-inbraakschroeven met een speciale kop. Je kan ze er wel indraaien maar er niet meer uit. Het moet dus in één keer goed en daarom zetten we de glaslatten eerst tijdelijk met spaanplaatschroeven vast. Als we zeker weten dat alles goed is vervangen we ze door de speciale anti-inbraakschroeven.
 • Met gewone spaanplaatschroeven PK 4.0 x 60 verzinkt.
  Eerlijk gezegd zou ik voor deze schroeven kiezen. Als je ooit de ruit moet vervangen kun je tenminste de schroeven er weer uit krijgen en ben je blij met deze keuze. Je vindt ze gemakkelijk terug met een magneetje.

De gaatjes hebben we voorgeboord en we hebben ook nog even een verzinkboortje gebruikt zodat de schroefkoppen in het hout verdwijnen. Deze schroefkoppen plamuren we weg zodat ze onvindbaar zijn weggewerkt.

Belangrijk!
Begin met schroeven op 6 cm vanaf de hoeken en vervolgens om de 20 cm.

inbreker bij raam

Wanneer hoef je niets te doen aan de glaslatten?

 • Bij een glasoppervlak ≥ 1,2m²
 • Bij een hoogte en/of de breedte van de ruit < 15cm
 • Wanneer de glaslatten met een hechtende kit zijn vastgezet of de ruit vol is verlijmd in de sponning met een MS-Polymeer kit.
 • Wanneer de onderzijde van een raam op een onwerkbare hoogte zit (ong. 250cm)
 • Wanneer de ruit en dus ook de glaslatten aan de binnenzijde zijn geplaatst (binnenbeglazing)
ANTI-INBRAAK

Bang voor glassnijders en 'ruitbrekers'?

Glassnijder
Iedereen die wel eens glas heeft gesneden, weet dat als hij aan de ene kant van een ruit een kras maak, dat hij vervolgens aan de andere kant van het glas op de kras moet tikken om een breuk in het glas te laten springen. Dit is dan ook een vrijwel onmogelijke inbraakmethode die wel in films voorkomt maar niet in de praktijk.

Ruitbreuk
Ook het inslaan van een raam met het doel er door naar binnen te klimmen is geen realistische methode.

Verplaats je maar weer eens in de gedachtegang van een inbreker:
Hij wil zo snel mogelijk er in en er net zo snel weer uit.
Hij heeft een bloedhekel aan lawaai maken.
Hij wil niet het risico van een slagaderlijk bloeding lopen. En die kans is niet uitgesloten als hij in paniek je huis door dat ingeslagen raam zou moeten verlaten. Vergeet daarbij niet dat inbrekers vaak in het donker werken.
We gaan hier niet beweren dat het nooit gebeurt maar de kans is heel erg klein.

Als al je ramen zijn voorzien van dubbele beglazing (lekker warm) is de kans op inslaan van je ruit al helemaal verwaarloosbaar. Voor glassnijders en ruitbrekers hoeven we dus absoluut niet bang te zijn.

inbraak-door-glasbreuk

Wat hebben we hieruit geleerd?

 • Ramen voorzien van intact stopverf zijn o.k. Niets aan doen
 • Bij kleine raampjes met een breedte of hoogte kleiner dan 15cm hoef je ook niets te doen
 • Bij de ramen waar je wel iets moet doen ga je de verticale glaslatten vastschroeven of verlijmen. Persoonlijk kies ik voor schroeven, dan hoef je de latten er eerst niet uit te slopen en beschadig je uiteindelijk minder, vooral als je later ooit een keer je ruit zou moeten vervangen.
 • Bij ramen waarvan de onderkant hoger is dan 250cm boven het stavlak van de inbreker hoef je niets te doen.
 • Maak je niet teveel zorgen over glassnijders en ruitbrekers

Ga door naar: Kijk naar je deuren
Aandachtspunten PKVW
Veilig wonen belangrijker dan certificaat PKVW
Op deze Veilig Wonen website is veilig wonen belangrijker dan het behalen van het PKVW certificaat, het Politiekeurmerk Veilig Wonen®. Met een PKVW certificaat krijg je bij sommige verzekeraars korting op de premie. Maar reken je niet rijk. De investering die je daarvoor moet doen is vaak vele malen hoger dan het prijsvoordeel en het PKVW is niet voor iedereen haalbaar.

Wij gaan voor Veilig Wonen maar niet perse voor het PKVW-certificaat. Wel gaan we voor inbraakwerendheid op een manier die gunstiger is voor je portemonnee. Op deze website gaan we uit van een normale woning met houten kozijnen, gebouwd in een tijd dat veilig wonen niet aan de orde was. We gebruiken zoveel mogelijk begrijpelijke taal waarbij voorop staat dat je veel aanpassingen zelf kunt gaan uitvoeren.


 
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved