huis

Veiligheidssloten en Veiligheidsbeslag op je deuren

Kijk naar je deuren

We hebben de schroeven in de glaslatten afgeplamuurd en er een lik verf overheen gedaan zodat alles netjes is afgewerkt. Nu dit gedaan is en de beveiligingslamp ook aangesloten is, wordt het hoog tijd om iets aan de deursloten te doen. En dan hebben we het over oplegsloten, insteeksloten en inbraakwerend beslag.

Voor de inbraakwerendheid aan de scharnierzijde is het bepalend of een deur naar binnen of naar buiten draait. Dat behandelen we op een volgende pagina.

Met een VH-slot en VH-beslag voorkom je veel ellende

Hoe gaat een inbreker te werk
Zoals al vermeld, wil een inbreker er zo snel mogelijk in en er ook zo snel mogelijk weer uit. Dit kun je voorkomen met degelijk hang- en sluitwerk.

Maar dat moet dan wel op de juiste plek worden gemonteerd. Kruip maar weer eens in de huid van een inbreker en ga eens bij één van je deuren staan. In gedachten heb je een scherp geslepen bandenlichter (zo'n grote van een vrachtwagen) in je handen en je neemt positie in bij je deur.

In gedachten probeer je die mooie net geschilderde deur te kraken en plaats je de bandenlichter op die plek waar je de meeste kracht kan zetten. En wat ontdek je dan? Juist ja ..... op kniehoogte!

Het is helaas onkunde, dat bij veel buitendeuren een extra grendel op ooghoogte is gemonteerd.

inbraak-door-tuindeuren

Oplegslot, insteekslot en draairichting

Oplegsloten
Bij vooral oudere woningen is de voordeur nog voorzien van een oplegslot dat in veel gevallen een gemakkelijk doelwit is en dan vooral als dat slot alleen voorzien is van een dagschoot. Met zo'n slot trek je de deur gemakkelijk achter je dicht en dat is het dan. Door het ontbreken van een nachtschoot in dat slot is de deur vaak gemakkelijk open te flipperen. Hierbij wordt een creditcard tussen de deur en het kozijn gewrikt en daarmee de dagschoot weggedrukt. Voilà ..... secondewerk!
oplegslot
Daarnaast is zo'n simpel en achterhaald oplegslot vaak ook nog eens open te hengelen door de brievenklep in je deur en laat de sterkte van het totale slot (zelfs als hij ook op een nachtslot kan) te wensen over. In de meeste gevallen kun je het slot vervangen door het Lips oplegslot type 1753 of 1754. Een zwaar uitgevoerd oplegslot met degelijke sluitkom. Dit is een dure uitgave maar wel een heel goede (zoniet beste) oplossing.

In een enkel geval kun je met een krachtpatser als dit Lips slot niet uit de voeten. Als je pal naast je deur een langwerpig smal hoog raam hebt, in hetzelfde kozijnelement, kun je wel eens in de problemen komen. De sluitkom neemt nogal wat ruimte in en daar moet kozijnhout voor verdwijnen. Het laatste wat je wil is je kozijn verzwakken. Hierover meer op de volgende pagina.

VH-SLOTEN en DEURBESLAG
Insteeksloten
Als je geluk hebt is je voordeur voorzien van een insteekslot voorzien van een voordeurgarnituur (greep aan de buitenkant en een deurkruk aan de binnenkant). Dat is al iets moderner en gemakkelijker aan te passen. Voor je andere deuren als achterdeur en balkondeur gaan we er van uit dat er insteeksloten in zitten met een stel deurkrukken er op gemonteerd. Als dit geen inbraakwerende sloten zijn, zou je ze moeten vervangen door inbraakwerende sloten, die je herkent aan het SKG-logo.

De meeste inbraken gaan via de achterdeur en hier zul je dus veel aandacht aan moeten besteden. Het gegeven dat een achterdeur meestal naar buiten open draait maakt hem extra kwetsbaar omdat de dagschoot en de nachtschoot gemakkelijk bereikbaar zijn. Hierover meer op een volgende pagina.

veiligheidssloten
Draairichting
Bij sommige sloten moet je een draairichting opgeven, je hebt nu eenmaal linkse deuren en rechtse deuren en niet ieder slot is om te draaien. Om het allemaal wat gemakkelijker te maken hebben fabrikanten onderling draairichtingen afgesproken. En daar begint de verwarring:
Wat te denken van: 'oud hollands-links is din-rechts is draairichting 2 of 4' pffff......

Om het voor iedereen duidelijk te maken staat hieronder het enige juiste overzicht. Om vergissingen te voorkomen is het niet onverstandig om dit overzicht mee te nemen naar de winkel als je om sloten gaat. Anders gaat het wellicht alsnog mis.

draairichting

Veiligheidsbeslag

Bij een insteek veiligheidsslot hoort veiligheidsbeslag. Het is niet het één of het ander maar het is allebei. Alleen dan is het goed.

inbraakwerend-veiligheids-beslag

Bij veiligheidsbeslag is het buitenschild met zware schroeven vanaf de binnenzijde bevestigd, de cilinder is in het buitenschild beschermd tegen afbreken. Sommige schilden zijn dan ook nog voorzien van een kerntrekbeveiliging dat extra veiligheid biedt tegen sabotage van de cilinder.
VH-SLOTEN en DEURBESLAG

Wat hebben we hieruit geleerd?

  • De meest inbraakgevoelige plek van je deur is op kniehoogte
  • Een oplegslot met slechts één (dag) schoot MOET worden vervangen!
  • Een antiek oplegslot met twee schoten trouwens ook!
  • Naar buiten draaiende deuren zijn het meest kwetsbaar
  • Let op de draairichting bij vervanging
  • Bij een insteek VH slot hoort VH beslag

Ga door naar: de voordeur




Aandachtspunten PKVW
Veilig wonen belangrijker dan certificaat PKVW
Op deze Veilig Wonen website is veilig wonen belangrijker dan het behalen van het PKVW certificaat, het Politiekeurmerk Veilig Wonen®. Met een PKVW certificaat krijg je bij sommige verzekeraars korting op de premie. Maar reken je niet rijk. De investering die je daarvoor moet doen is vaak vele malen hoger dan het prijsvoordeel en het PKVW is niet voor iedereen haalbaar.

Wij gaan voor Veilig Wonen maar niet perse voor het PKVW-certificaat. Wel gaan we voor inbraakwerendheid op een manier die gunstiger is voor je portemonnee. Op deze website gaan we uit van een normale woning met houten kozijnen, gebouwd in een tijd dat veilig wonen niet aan de orde was. We gebruiken zoveel mogelijk begrijpelijke taal waarbij voorop staat dat je veel aanpassingen zelf kunt gaan uitvoeren.


 
Op deze website zijn delen van de boeken: Mengen en Roeren uit de jaren 30 opgenomen met een schat aan informatie.
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved