Inhoudsopgave
huis

Bekijk je huis eens door de ogen van een inbreker

Inbreken in je eigen huis

We gaan naar buiten en bekijken ons huis eens op een andere manier.
Stel jezelf eens voor, als jij in je eigen huis zou moeten inbreken, hoe zou je dat doen?
Stel je ook voor dat je een atletisch gebouwd lichaam hebt en een supergoede conditie.
Dan wordt een balkon of raam waar je nooit aan gedacht had opeens bereikbaar.

Bekijk je huis van alle kanten

Inbraakpreventie begint aan de buitenkant van je huis
We beginnen vanaf de openbare weg en kijken naar de voordeur. Die moet vanaf de weg goed zichtbaar zijn en beplanting die je deur aan het zicht onttrekt zal er dus aan moeten geloven of in ieder geval goed worden gekortwiekt. Zo is een inbreker goed zichtbaar vanaf de openbare weg en dat is een belangrijke belemmering.

Verlichting

Ook - en vooral als je voordeur in een nis is geplaatst - zorg je voor een buitenlamp. Neem dan wel een lamp die een stootje kan hebben, dat kan een simpele bull-eye zijn maar ook een PKVW goedgekeurde veiligheidslamp.

De bull-eye is een goedkope oplossing. Als je hem wil voorzien van een sensor, die de lamp automatisch aanschakelt als er iemand nadert, zorg dan dat deze niet gemakkelijk afgeplakt (gesaboteerd) kan worden. Plaats hem dan ook zo hoog mogelijk, net als de lamp trouwens.

De beste sensor is een duisternisschakelaar. Als deze sensor met tape wordt afgeplakt, gaat de lamp in ieder geval branden.

Als je voordeur geen raam heeft is een deurspion een goede aanschaf. Ze zijn te koop vanaf een paar euro tot en met een luxe uitvoering met camera en beeldscherm.

ANTI-INBRAAK

Over opklimbaarheid, ladders en je vuilcontainer

We gaan er even van uit dat je in een hoekwoning of vrijstaande woning woont en lopen naar de zijkant. We zien een aangebouwde garage met plat dak, een aangebouwd schuurtje, een ladder opgehangen aan je schutting en daar staat ook je huisvuilcontainer.

Die ladder is natuurlijk 'uit den boze' en hoort in je garage thuis. Als je er daar geen plaats voor hebt, veranker hem dan met een goed staaldraadslot aan je schutting of een ander hufterproof object. Je zou misschien denken dat je garagedak te hoog is om gemakkelijk op te kunnen klimmen maar met je vuilcontainer als opstap is dat een fluitje van een cent.

Een raam dat via je platte dak bereikbaar is zul je dus moeten beveiligen, maar daarover later meer. Overigens zou ook aan de zijkant van je woning een buitenlamp nuttig kunnen zijn als er vanaf de weg of de buren zicht op is.

Achterzijde woning heeft hoogste inbraakrisico

Als we in je achtertuin zijn aangekomen kijken we eerst eens goed om ons heen.
We letten er op of je buren of overburen goed zicht op je tuin hebben. Want die mogelijkheid voor sociale controle bepaald of het verstandig is om aan de achterzijde van je huis een beveiligingslamp te plaatsen.

Als het voor je buren onmogelijk is om vanuit hun huis in jouw achtertuin te kijken, dan kun je een beveiligingslamp beter achterwege laten. Beter dat het aardedonker is, dan dat een inbreker je eeuwig dankbaar is omdat je hem met een mooie lichtbundel hebt geholpen toen hij het slot van je achterdeur aan het forceren was.

We kijken naar de achtergevel en zien een keukendeur, een keukenraam, een bovenlicht en een schuifpui met daarboven een balkon. Aan de ramen en deuren beneden zullen we zeker iets moeten doen.

En helaas, je balkonhek bestaat uit een open traliewerk. Daar kan een inbreker zich gemakkelijk aan optrekken en daarmee is je balkon voor hem bereikbaar. Je zou je balkonhek natuurlijk kunnen vervangen door een dichte balkonwand. Dat is niet alleen duur maar in dit geval geen oplossing want vanaf het platte dak van je aangebouwde berging blijft het een kleine moeite om op je balkon te komen. En dan is er nog die metalen regenpijp, die vlak langs je balkon naar je dakgoot gaat. Daar klim je zo in. Er zit dus niet anders op dan ook je balkondeur aan te passen.

ANTI-INBRAAK

Betrapt!!! ehhh...welke vluchtroute?

Je mag misschien denken dat een inbreker een simpele ziel is, in zijn 'vakgebied' is hij dat zeker niet. Voordat hij zijn slag slaat heeft hij al bekeken of jouw huis er als een 'gemakkelijk object' uitziet en ook heeft hij de omgeving al verkend. Vaak weet hij precies welke vluchtroute hij het beste kan nemen als hij door jou of je buren zou worden betrapt.

We gaan dus jouw 'gemakkelijk object' veranderen in een welhaast onneembare vesting en de logische vluchtroutes onaantrekkelijk maken. Daarover later meer.

inbraak-in-woning

Wat hebben we hieruit geleerd?

  • Zorg dat je voordeur zichtbaar is vanaf de weg en plaats een beveiligingslamp en eventueel een deurspion
  • Als je buren geen zicht hebben in je achtertuin dan plaats je daar geen beveiligingsverlichting
  • Check welke platte daken of balkons opklimbaar zijn
  • Laat geen ladders slingeren in je achtertuin
  • Breng vluchtroutes in kaart

Ga door naar: Kijk naar je beglazing
Aandachtspunten PKVW
Veilig wonen belangrijker dan certificaat PKVW
Op deze Veilig Wonen website is veilig wonen belangrijker dan het behalen van het PKVW certificaat, het Politiekeurmerk Veilig Wonen®. Met een PKVW certificaat krijg je bij sommige verzekeraars korting op de premie. Maar reken je niet rijk. De investering die je daarvoor moet doen is vaak vele malen hoger dan het prijsvoordeel en het PKVW is niet voor iedereen haalbaar.

Wij gaan voor Veilig Wonen maar niet perse voor het PKVW-certificaat. Wel gaan we voor inbraakwerendheid op een manier die gunstiger is voor je portemonnee. Op deze website gaan we uit van een normale woning met houten kozijnen, gebouwd in een tijd dat veilig wonen niet aan de orde was. We gebruiken zoveel mogelijk begrijpelijke taal waarbij voorop staat dat je veel aanpassingen zelf kunt gaan uitvoeren.


 
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved