Inhoudsopgave
huis

Inbraakpreventie Tips!

Gelegenheidsinbrekers

De meeste inbrekers zijn gelegenheidsinbrekers. Als je ze de gelegenheid ontneemt en je huis voor hen onaantrekkelijk maakt voor een inbraakpoging, ben je al een heel eind op de goede weg.

Bedenk dat inbrekers aan drie dingen een hekel hebben: Lawaai, Licht en Gezien worden.

Een beetje hond schrikt inbrekers af

hond als alarmsysteem

Voorkom een poging tot inbraak

Met onderstaande voorbeelden en tips uit de praktijk verzameld
 • Moeders loopt even naar de peuterspeelzaal aan de overkant van de straat om de kleine er heen te brengen. Als ze terugkomt, staat de achterdeur open. Al ben je maar een minuutje weg, doe je deur op slot. In de meeste gevallen is er geen sprake van inbraak maar van insluiping. En dat allemaal overdag. Criminelen bestuderen nogal eens het gedrag van bewoners en als het hen opvalt dat je iedere dag de kleine weg brengt zonder af te sluiten ben je vroeg of laat de klos.

 • De meeste gelegenheidsinbrekers slaan hun slag in hun directe woonomgeving. Loop er dus niet mee te koop dat je een kluisje in huis hebt.

 • Mevrouw A. te S. heeft als eens een inbraak gehad door het keukenraam. Sindsdien heeft ze aan de binnenzijde hangplanten en koordjes met belletjes opgehangen. Lijkt een primitieve oplossing maar voor een inbreker veel te veel werk om weg te halen met alle risico's van dien. Zeker effektief en het staat nog leuk ook. Nu nog goede raamslotjes laten aanbrengen en het is helemaal o.k.

 • Zet vooral bij naar binnen draaiende ramen een paar bloempotten in de vensterbank. Ben benieuwd welke inbreker jouw raam nog zou willen openbreken.

 • Sinds mevrouw S. te I. een hond heeft is er niet meer ingebroken.

 • Meneer de V. te A. is een handige knutselaar en heeft een nep camera in elkaar gezet. Hij heeft deze achter zijn schuifpui opgehangen. Dummycamera's zijn voor een paar centen ook te koop. Niet van echt te onderscheiden en werkt lekker preventief!

 • Jochem woont op een boerderij net buiten het dorp. Zijn gansen slaan al aan voordat je het erf op loopt.

 • Onze overburen hebben een bordje op het tuinhek geschroefd. 'Ik Waak Hier' zegt de duitse herder daarop terwijl hij zijn tanden laat zien.

 • Mevrouw B. te A. heeft stickertjes van een beveiligingsbedrijf op haar ramen geplakt.

alarm
 • Maak er een gewoonte van je deuren altijd op slot te houden als je binnen bent of als je eventjes naar de buren loopt. Je voorkomt insluiping.

 • Meneer de B. te G. heeft een pikdonkere achtertuin zonder verlichting. Hij heeft in het pad naar zijn achterdeur diverse niveauverschillen aangelegd. Aangezien inbrekers van te voren vaak al rondneuzen om onder andere jouw tuin te verkennen zal dit hem afschrikken. Zij willen in het donker in jouw tuin niet hun nek breken bij een vlucht in paniek.

 • Ga zorgvuldig om met 'Social Media' m.b.t. je woonadres en wanneer je op vakantie bent.

 • Omdat ze toch een brievenbus heeft, heeft mevrouw S. te H. een plankje voor de briefopening in haar voordeur geschroefd. Dat voorkomt 'hengelen' en het scheelt nog in de stookkosten ook.

 • Meneer H. te A. heeft al drie inbraakpogingen via het garagedak gehad. Sinds hij een krachtige bouwlamp met bewegingsschakelaar hoog boven dit platte dak aan de topgevel van zijn huis heeft geschroefd zijn er geen pogingen meer ondernomen.

 • Hang geen briefjes voor je raam met: 'ben zo terug' of 'dag melkboer, 3 melk graag'

 • Meneer S. te L. heeft glasscherven en scheermesjes in cement op zijn tuinmuur verwerkt. Dit is crimineel en strafbaar! NIET DOEN!

 • Meneer van V. te S. heeft zijn deurkruk 's nachts via het stopcontact onder stroom staan. Dit is crimineel en strafbaar! NIET DOEN!

 • Meneer van M. te G. heeft zijn ploertendoder klaarliggen voor het geval het nodig mocht zijn. Dit is crimineel en strafbaar! NIET DOEN!

 • Ga je op vakantie? Zorg dat bereikbare bovenlichten zijn afgesloten, dus niet op ventilatiestand. Laat de buurman de post opruimen en voorkom daarmee een groeiende stapel op de deurmat of een uitpuilende brievenbus. Laat s'avonds m.b.v. een tijdschakelaar één of enkele lampen in huis branden om de indruk te wekken dat je thuis bent.

inbraak bij gallerijwoning
komt nogal eens voor bij galerijwoningen

Alle voorbeelden en tips - in de praktijk gezien - kunnen zeker hun nut hebben maar ga niet vergeten dat ook de sterkte van je ramen en deuren in orde moet zijn.

Zorg dat je houtwerk in orde is en voorzien van goed en degelijk inbraakwerend hang- en sluitwerk.

Zorg dat ramen en deuren (af)gesloten zijn op de momenten dat dit nodig is.

Aandachtspunten PKVW
Veilig wonen belangrijker dan certificaat PKVW
Op deze Veilig Wonen website is veilig wonen belangrijker dan het behalen van het PKVW certificaat, het Politiekeurmerk Veilig Wonen®. Met een PKVW certificaat krijg je bij sommige verzekeraars korting op de premie. Maar reken je niet rijk. De investering die je daarvoor moet doen is vaak vele malen hoger dan het prijsvoordeel en het PKVW is niet voor iedereen haalbaar.

Wij gaan voor Veilig Wonen maar niet perse voor het PKVW-certificaat. Wel gaan we voor inbraakwerendheid op een manier die gunstiger is voor je portemonnee. Op deze website gaan we uit van een normale woning met houten kozijnen, gebouwd in een tijd dat veilig wonen niet aan de orde was. We gebruiken zoveel mogelijk begrijpelijke taal waarbij voorop staat dat je veel aanpassingen zelf kunt gaan uitvoeren.


 
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved