Inhoudsopgave
knoflook

Knoflook fermenteren

Lekker en supergezond
knoflookbollen-in-kistje.jpg

Fermenteren

Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedsel. Het is spannend, leerzaam, smaakvol en ook nog eens heel gezond, aldus Over Rot 2.0.

Fermenteren is net als drogen, een manier om voedsel te bewaren. Dat doe je eenvoudig in een inmaakpot (met waterslot), water en zout.

Het zout mag geen jodium en anti-klontermiddel bevatten maar liefst wel veel mineralen. Zelf gebruiken wij om die reden zeezout maar zout uit de Hymalaya zou ook goed kunnen.

Zout geeft de natuurlijke bacteriën de ruimte om te fermenteren. Alleen de zout-tolerante Lactobacilli zullen groeien. Deze bacteriën zetten suikers om in melkzuur, waarbij koolzuurgas vrijkomt.

Tegelijk remt zout de groei van andere bacteriën af. Met deze methode van inmaken kun je knoflook en ook andere groenten voor een lange tijd bewaren.

Je kunt gewoon leidingwater gebruiken want in ons land bevat het water geen fluor en chloor meer (wel chloordioxide op sommige plekken). In landen waar stoffen als chloor wordt toegevoegd, gebruik je liever zuiver bronwater uit de fles, want deze stoffen remmen het fermentatieproces af.

Waterslot

Gebruik een pot met waterslot. Het gas dat gistende groenten produceren kan zo gemakkelijk ontsnappen en er ontstaat geen overdruk in de fermenteerpot. Andersom voorkomt het waterslot dat lucht van buiten, de pot kan binnendringen. Ook vliegjes worden met een waterslot tegengehouden.

Hoe gebruik je het

Net zoals je al gewend was om knoflook te gebruiken. Voeg het toe in humus, dressing, saus en soep. In visgerechten, pasta, pesto en stoofpotten. Grillen kan ook.

Belangrijk!

Werk met schoon materiaal. Je kunt potten en dergelijke ontsmetten met heet water of met een sulfietoplossing. Bij fermentatie is schoon werken van groot belang voor een goed resultaat.
fermenteerpot-kilner
Kilner fermenteerpot met waterslot

knoflook-melkzuurgisting
melkzuurgisting volop aan het werk

Hoe doe je het

  1. Vul je weckpot met teentjes knoflook.
  2. Vul een mengbeker met water en jodiumvrij zout, in de verhouding 33 gram zout op 4 cups water (4 x 240ml). Giet dit over de knoflook.
  3. Omdat de knoflook wil gaan drijven leg je een verzwaringsschijfje van glas of steen op de knoflook, zodat alles goed onder water staat. Let op dat er geen lucht onder het schijfje blijft zitten.
  4. Nu kan het deksel met het waterslot er op en zet je de pot weg op een donkere plek op kamertemperatuur.
  5. Als na enkele dagen tot een week de gisting is gestopt, is de knoflook al 'ready to eat' en kan de pot in de koelkast. Eet smakelijk.

Hoe ouder hoe beter

Je kunt de knoflook ook laten verouderen. In dat geval sla je stap 5 over en ga je verder met stap 6.
  1. Af en toe kijk je even en zie je de knoflook verkleuren, eerst naar groen of zelfs blauw, later naar cognac bruin.
  2. Laat minimaal 30 dagen onder het waterslot staan. Langer mag gerust, het wordt er alleen maar beter door.
  3. Zet de pot na die 30 dagen wel op een koele plek, onder de 15 graden. Verkeer je niet in de luxe omstandigheid van het hebben van een koele kelder, dan is er altijd nog de koelkast.
  4. Als je er zeker van bent dat de gisting echt voorbij is, kun je ook de deksel met waterslot vervangen door een gewoon deksel. Ondertussen gaat de smaakontwikkeling door en die wordt alleen maar beter. Probeer hem maar eens 1 of 2 jaar te bewaren.

De dame in onderstaand instructiefilmpje topt de knoflook af met een laag in 'stokjes' gesneden wortel om er zeker van te zijn dat alle knoflook ook echt in het zoutbad zitten.

FERMENTEREN & KEUKENGADGETS

Nog even iets over fermenteren

Al duizenden jaren zijn gefermenteerde producten een belangrijk dagelijks onderdeel van de voeding voor mensen over de hele wereld. Ze fermenteerde bijvoorbeeld kool tot zuurkool in Noord-Europa, Kimchi in Korea, Umeboshi pruimen in China en wat denk je van yoghurt en onze Hollandse haring. Fermenteren is niets anders dan het langer houdbaar maken van voeding door een natuurlijke gisting.

De knoflook wordt groenblauw

Moet ik mij zorgen maken? Nee hoor, knoflook bevat mineralen, waaronder koper. De kleursverandering wordt veroorzaakt door het gistingsproces en de inwerking van het zout en melkzuur. Proef gerust want er is niets aan de hand. Als je nog langer wacht, zul je zien dat de knoflook cognacbruin wordt. Je kunt de knoflook overigens in elk stadium van de fermentatie proeven.

Ambachtelijke Fermentatiepot

Als inmaakliefhebbers zagen wij een prachtige set, bestaande uit een witte fermentatiepot met een inhoud van 2 liter, compleet met aandrukstok en aandrukstenen. Niet alleen geschikt om knoflook te conserveren maar bijvoorbeeld ook om zelf je eigen zuurkool te maken.

zuurkoolpot-met-verzwaringsstenen-en-waterslot


Ambachtelijke Witte Fermentatiepot van keramiek met verzwaar stenen en aandrukstok.

Maar je eigen Probiotica thuis
Als je wilt weten of deze pot nog leverbaar is en wat hij kost

kijk dan hier


'Enjoy Life'


 
copyright © 2010 -
vindikhier.nl - all rights reserved