Knoflook fermenteren
Lekker en enorm gezond
Fermenteren
Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedsel. Het is spannend, leerzaam, smaakvol en ook nog eens heel gezond, aldus
Over Rot 2.0. Fermenteren is net als drogen, een manier om voedsel te bewaren. Dat doe je eenvoudig in een inmaakpot (met waterslot), water en zout.
Het zout mag geen jodium en anti-klontermiddel bevatten maar liefst wel veel mineralen. Zelf gebruiken wij om die reden zeezout maar zout uit de Hymalaya zou ook goed kunnen. Zout geeft de natuurlijke bacteriën de ruimte om te fermenteren. Alleen de zout-tolerante Lactobacilli zullen groeien. Deze bacteriën zetten suikers om in melkzuur, waarbij koolzuurgas vrijkomt. Tegelijk remt zout de groei van andere bacteriën af. Met deze methode van inmaken kun je knoflook en ook andere groenten voor een lange tijd bewaren.
Je kunt gewoon leidingwater gebruiken want in ons land bevat het water geen fluor en chloor meer (wel chloordioxide op sommige plekken). In landen waar stoffen als chloor wordt toegevoegd, gebruik je liever zuiver bronwater uit de fles, want deze stoffen remmen het fermentatieproces af.
Waterslot
Gebruik een pot met waterslot. Het gas dat gistende groenten produceren kan zo gemakkelijk ontsnappen en er ontstaat geen overdruk in de fermenteerpot. Andersom voorkomt het waterslot dat lucht van buiten, de pot kan binnendringen. Ook vliegjes worden met een waterslot tegengehouden.
Hoe gebruik je het
Net zoals je al gewend was om knoflook te gebruiken. Voeg het toe in humus, dressing, saus en soep. In visgerechten, pasta, pesto en stoofpotten. Grillen kan ook.
Belangrijk!
Werk met schoon materiaal. Je kunt potten en dergelijke ontsmetten met heet water of met een sulfietoplossing. Bij fermentatie is schoon werken van groot belang voor een goed resultaat.
Kilner fermenteerpot met waterslot
melkzuurgisting volop aan het werk
Nog even iets over fermenteren
Al duizenden jaren zijn gefermenteerde producten een belangrijk dagelijks onderdeel van de voeding voor mensen over de hele wereld. Ze fermenteerde bijvoorbeeld kool tot zuurkool in Noord-Europa, Kimchi in Korea, Umeboshi pruimen in China en wat denk je van yoghurt en onze Hollandse haring. Fermenteren is niets anders dan het langer houdbaar maken van voeding door een natuurlijke gisting.
De knoflook wordt groenblauw
Moet ik mij zorgen maken? Nee hoor, knoflook bevat mineralen, waaronder koper. De kleursverandering wordt veroorzaakt door het gistingsproces en de inwerking van het zout en melkzuur. Proef gerust want er is niets aan de hand. Als je nog langer wacht, zul je zien dat de knoflook cognacbruin wordt. Je kunt de knoflook overigens in elk stadium van de fermentatie proeven.
Ambachtelijke Fermentatiepot
Als inmaakliefhebbers zagen wij een prachtige set, bestaande uit een witte fermentatiepot met een inhoud van 2 liter, compleet met aandrukstok en aandrukstenen. Niet alleen geschikt om knoflook te conserveren maar bijvoorbeeld ook om zelf je eigen zuurkool te maken.
Maar je eigen Probiotica thuis
Een ambachtelijke witte fermentatiepot van keramiek met verzwaar stenen en aandrukstok