Zelf je bonen malen
Als je zelf je koffiebonen wilt malen, zorg je niet alleen voor een goede koffiemolen. Je wilt ook goede koffiebonen. De beste koffie is volgens sommige kenners 100% Arabica. Maar sluit Robusta koffie zeker niet uit. Qua smaak zijn deze bonen duidelijk anders dan Arabica. Zo zijn geroosterde Robusta bonen sterker, bitterder en donkerder van smaak, bevatten ze meer cafeïne (2,7% tegenover Arabica’s 1,5%) en minder suiker (3-7% tegenover Arabica’s 6-9%). Door deze sterke smaak met hoog cafeïne-gehalte wordt het vaak gebruikt in de traditionele Italiaanse espresso.
Koffiebonen zijn verkrijgbaar in verschillende kleurgradaties, van lichtbruin tot zeer donker gebrand. Vooral de donker gebrande bonen glimmen een beetje alsof ze een beetje vettig zijn. Koop je een zak koffiebonen en tref je daar de glimmende boontjes in aan, dan wordt je daar zeker blij van!
De meeste koffie komt, in volgorde van grootte, uit Brazilië, Colombia, Indonesië, Vietnam, Mexico, Ethiopië, India, Guatemala, Ivoorkust en Oeganda.
Koffie zet je in een goed filterkoffiezet apparaat, door opgieten of onder hogedruk met een espresso machine of een eenvoudige perlator. Vroeger ook wel door koken.
Koffiepauze
Enkele koffiespecials
Chai Koffie
Een mengsel van gemalen koffiebonen en specerijen. Dat maakt het een heerlijke koffie voor in de winter. Je maakt het gemakkelijk zelf en je zet de koffie gewoon in het koffiezetapparaat of door opgieten.
Zo maak je het
- 75 gram koffie, snelfiltermaling
- 1 dikke theelepel gemalen kaneel
- 1/2 theelepel kardemompoeder
- 1/4 theelepel nootmuskaatpoeder
- 1/8 theelepel gemberpoeder
Meng de ingrediënten goed door elkaar, zet er filterkoffie van en genieten maar.
Lekker opgieten maar en genieten van het aroma dat hierbij vrij komt.
Cappucino
Zo maak je de lekkerste cappucinoVoor het maken van een goede cappucino heb je eigenlijk een espressomachine met stoompijpje nodig. Cappucino bestaat uit een derde espresso koffie, een derde opgestoomde melk en een derde melkschuim. Omdat het volume van een espresso ongeveer 30 ml is, wordt onze cappucino 90 ml.
- Terwijl de espressomachine loopt en je cappucinokopje van een heerlijke espresso voorziet, ga je het melkschuim maken.
- Neem een RVS melkkannetje en vul deze met 60 ml halfvolle koude melk.
- Warm de machine op en laat het stoompijpje eerst eventjes wat stoom afblazen.
- Neem dan het melkkannetje, plaats het tuitje van het stoompijpje net onder het oppervlak van de melk en zet het stoomkraantje open.
- Als de melk vanwege het opschuimen omhoog komt, beweeg je het kannetje evenredig mee naar beneden, zodat het stoompijpje aan de oppervlakte blijft.
- Pas op dat de temperatuur niet teveel oploopt. De ideale temperatuur ligt tussen de 60 en 70℃. Een melkthermometer is hierbij ideaal.
- Als het melkschuim klaar is, tik je met het kannetje even op je werkblad om de kleine luchtbelletjes te laten ontsnappen. Daarna wals je de inhoud nog even goed door elkaar totdat er een mooi zijdeglans laagje op het oppervlak ligt. Dit fijne schuimlaagje, daar gaat het ons om.
- Schenk een cappucinokopje eenderde vol met je verse espresso en giet er de melk en het schuim vervolgens overheen.