Inhoudsopgave
kruiden en specerijen

Basilicum

Basilicum, met name de soort Ocimum basilicum is een kruid dat wordt gebruikt in de keuken. Basilicum heeft een sterke geur en aroma en wordt vooral veel in de Italiaanse keuken en bij tomaatgerechten gebruikt. Het is een veelvoorkomend element in verschillende (religieuze) verhalen. In India is het een heilig kruid.
bron: wikipedia


basilicum-olijfolie-tomaten
Alles over Basilicum
Smaak
Beetje peperig, met een tikje anijs en kruidnagel.

Welk deel van de plant kun je gebruiken
De blaadjes, vers of gedroogd.

Lekker in of bij
Alles waar tomaat in zit, zoals soepen, sauzen en salades. En over courgette, komkommer, aubergine, pastagerechten, kalfs- en lamsvlees, vis, zeevruchten en pizza. Basilicum wordt veel gebruikt in combinatie met knoflook en olijfolie. Beroemd is de uit Genua afkomstige pesto waar behalve deze drie ingrediënten, ook zeezout, pijnboompitten en pecorino aan zijn toegevoegd.

basilicum
Heilzaam?
Basilicum heeft een heilzame werking op de spijsvertering, bevordert de eetlust en werkt goed tegen maagkramp, oprispingen, diarree, darminfectie en braakneigingen. Ook verlicht het hoofdpijn, helpt het bij slaapstoornissen, remt het ontstekingen en werkt het opbeurend bij depressie, zenuwen en angsten.
Ook wordt er etherische olie uit gewonnen.

Zelf kweken en verzorgen?
Basilicum kan je zelf opkweken door het ter plaatse te zaaien. Gemakkelijker is om een plantje in pot te kopen, voor in de tuin (mei tot oktober) of in de vensterbank. Basilicum zet je op een lichte plek maar niet in de volle zon.
Zet een potplant op een schoteltje en geef ze dagelijks, nooit op het blad maar vanonderen af, een scheutje water. Geef ze af en toe een schepje compost.
Knip af wat je nodig hebt; de plantjes hebben daar geen last van.
Een goede leverancier is Buysman uit Andijk.

etherische olie
lekker

Pesto Genovese

Dit is een heerlijke pesto waar je maar moeilijk af kunt blijven.

Je kunt het maken in de keukenmachine maar wees hier voorzichtig mee. Als de massa te warm wordt, kleurt de basilicum zwart en dat is niet de bedoeling.

Het beste maak je de pesto in een goede vijzel maar ook hier probeer je wrijvingswarmte te vermijden om verkleuring te voorkomen.

  • 2 el pijnboompitten
  • 25gr parmezaanse of pecorino kaas
  • 1 teen knoflook
  • 30gr basilicumblaadjes
  • 6 el olijfolie extra vierge
  • peper en zeezout naar smaak
zo maak je het:

Rooster pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of boter in 3 min. goudbruin. Goed laten afkoelen op een bord.

Maal de pijnboompitten, kaas en knoflook in de keukenmachine fijn.

Voeg het basilicum en de olie toe en maal kort tot pesto. Voeg peper en zout toe naar smaak.

Doe de pesto, als je die niet direct gaat gebruiken, in een schoon (weck)potje en schenk er een dun laagje olie op. Kleur en smaak blijven dan zo goed mogelijk behouden.

Bewaar je pesto in de koelkast en maak het binnen 4 dagen op. Invriezen kan ook. Doe dat in een ijsblokjesvorm. Dan kun je er per keer uitnemen wat je nodig hebt.

pesto
Je kunt ook noten verwerken in je eigen gemaakte pesto
KRUIDENGADGETS & KRUIDENBOEKEN

Ander recept bekijken?

Ga naar het overzicht!

'Enjoy Life'


 
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved