Inhoudsopgave
kruiden en specerijen

Knoflook

Hoewel knoflook niet onder de groep kruiden valt, vermelden we hem wel. Want knoflook is een krachtige smaakmaker met zijn sterke aroma. Knoflook is een bolgewas net als de ui en bieslook. Die hebben echter een milder aroma. In het najaar slaan bolgewassen hun energie op in de bol. Dat geeft hun een snelle groei zodra het voorjaar aanbreekt. Als je een bol knoflook in de keuken hebt waarvan de tenen beginnen uit te lopen, kun je ze gerust een plekje in de tuin geven. Binnen korte tijd heb je prachtige knoflookplanten waarvan het blad als een variant op bieslook is te gebruiken. Verser kan het niet. Knoflook heeft ook een aantal gezondheid bevorderende eigenschappen.


knoflook
Knoflook
Smaak
Rauwe knoflook smaakt scherp maar als je knoflook verhit wordt de smaak aromatischer en zoeter.

Welk deel van de plant kun je gebruiken
Knol: Pel de tenen, dit doe je het handigst door ze even plat te drukken met het lemmet van een breed keukenmes. Daarna haal je de schil er gemakkelijk af. Daarna kun je ze versnipperen, pletten of uitpersen met de knoflookpers.

Blad: Bladeren van de knoflookplant smaken (eventueel met de schaar versnippert) heerlijk op een eigerecht of een boterham met kaas.

knoflookpers
geperst ... meer smaakafgifte
Lekker in of bij
Geperst door dressing of saus, geperst of gefruit door in sauzen en stoofschotels, gegrild, gepoft

Heilzaam?
Bloeddruk- en cholesterolverlagende werking. Volgens zeggen ook tegen verkoudheid en kanker.

Zelf kweken en verzorgen?
Knoflook is een erg gemakkelijke plant in je tuin. Je kweekt ze gemakkelijk op vanuit een bolletje knoflook dat je in de super koopt. Als je een paar oude teentjes hebt liggen die al gaan uitlopen, gooi ze dan niet weg maar geef ze een plekje in je kruidentuin. In een pot of in de volle grond. Uitlopen doen ze gegarandeerd. Zo kun je iedere dag genieten van de bladeren die een veel gematigder knoflooksmaak hebben dan de bol, maar wel weer sterker dan bieslook. Lekker is het in ieder geval.

Winterhard
De knoflookbollen die je bij de supermarkt koopt komt vaak uit China en is vaak al een jaar oud. Hun smaak kan niet op tegen die van vers geoogst.
Je kunt uitlopende tenen van de supermarktbollen gerust in de tuin zetten maar ze zijn niet altijd winterhard. Je kunt ook enkele knoflookplanten kopen bij een Nederlandse kweker die planten kweekt geschikt voor ons klimaat. Zo heb je het hele jaar verse knoflook of loof in huis.
knoflookplant
ook het groene loof smaakt heerlijk
tip
Knoflook bewaren
Knoflook bewaar je op een koele donkere plek.

Ook bewaren in de vriezer is mogelijk. Hak de teentjes fijn en rol het op in keukenfolie in de vorm van een worst. Zo kun je er per keer afsnijden wat je nodig hebt. Bewaren bij -18°C 1-3mnd.

Knoflooklucht?
Als je knoflook hebt gegeten en je wilt niet dat anderen mee kunnen genieten van je adem, kauw dan even op een takje peterselie. Dat help voortreffelijk.

Knoflooklucht of uienlucht aan je handen?
Wrijf ze dan even aan de roestvrijstalen wasbak en de geur is van je handen!

Kiespijn?
Druk een plakje knoflook op je tandvlees bij je kies. Het zal eerst even brandend aanvoelen maar dat heb je er vast voor over. In veel gevallen verdwijnt de pijn, zelfs beter dan met een medicinale pijnstiller.

Wratten?
Snijd een knoflookteentje aan en wrijf het sap op de wrat. Doe dit iedere dag, een maand lang en de wrat zal verdwijnen. knoflook-aroma
Knoflook heeft een sterk aroma maar is super gezond
KRUIDENGADGETS & KRUIDENBOEKEN

Ander recept bekijken?

Ga naar het overzicht!

'Enjoy Life'


 
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved