Inhoudsopgave
kruiden en specerijen

Kurkuma

Kurkuma, ook wel Koenjit en Geelwortel genoemd, koop je meestal in poedervorm. Met zijn peperige en bitterzoete smaak is het veel gebruikt in de oosterse en indiase keuken, in onder andere curry. Het is een goedkope vervanger van saffraan. Bij de speciaalzaak is het ook in originele vorm te koop als wortel. De geelwortel is verwant aan gember.
Kurkuma heeft krachtige eigenschappen als ontstekingsremmer. De geneeskrachtige stoffen in kurkuma worden niet gemakkelijk in het bloed opgenomen. Tenzij je aan de kurkuma zwarte peper toevoegt. Dat vergemakkelijkt de opname.


kurkuma-ontstekingsremmend
Alles over Kurkuma
Smaak
Peperig en bitterzoet.

Welk deel van de plant kun je gebruiken
De wortel, meestal koop je die in de vorm van vermalen poeder. Maar ook de complete wortel is te koop bij de toko en enkele supermarkten.

Lekker in of bij
Vast onderdeel van cury als kleurgever en smaakmaker. Ook gebruikt voor het kleuren van rijst.

kurkuma
Heilzaam?
Jazeker! Het is een zeer krachtige kruid. Onder andere, is het krachtig ontsteking remmend. Kurkuma wordt ingezet bij diverse problemen met de gezondheid, is cholesterol verlagend en een uitstekende vetverbrander.
Kurkuma wordt alleen goed in het bloed opgenomen in combinatie met zwarte peper. Het is ook in de vorm van capsules te koop.

Zelf kweken en verzorgen?
Kurkuma kan zelf worden gekweekt in potten of containers.
curcumine
lekker
Atjar
de echte van de chinees
boodschappenlijstje:
  • 450 gr witte kool
  • 50 gr wortel
  • 300 ml azijn
  • 150 ml water
  • 75 gr suiker
  • 2 theel. kurkuma

Snij de witte kool met een scherp mes in zeer dunne reepjes. Met een kaasschaaf snij je de schoongemaakte wortels in de lengte in plakken en vervolgens ook in reepjes.

Breng het water samen met de azijn, kurkuma en de suiker aan kook. Blancheer hier in vervolgens de wortel en kool gedurende 1 minuut. Na afkoeling van het vocht kunnen de kool en de wortel erin terug en heb je een heerlijke atjar die je, in de koelkast, lang in een goed schoongemaakte pot kunt bewaren.


atjar
KRUIDENGADGETS & KRUIDENBOEKEN

Ander recept bekijken?

Ga naar het overzicht!

'Enjoy Life'


 
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved