Inhoudsopgave
kruiden en specerijen

Lavas

Lavas (Levisticum officinale) is ook bekend onder de naam maggiplant, hoewel het geen onderdeel is van het recept van Maggi. Deze kruidige plant houdt van voedzame grond en smaakt naar selderij.
Zowel de bladeren als de zaden worden gebruikt in de keuken en hebben een selderijachtige smaak. Bladeren worden gebruikt in stoofpotten, salades, sauzen en soepen. Het zaad wordt gebruikt om brood smaak te geven. Lavas kan gebruikt worden als smaakversterker.
Het gebruik tijdens de zwangerschap wordt door sommigen afgeraden. Lavas verlicht problemen met de spijsvertering. bron: wikipedia


lavas
Alles over Lavas (maggiplant)
Smaak
Smaakt naar selderij ofwel een typische bouillonsmaak.


Welk deel van de plant kun je gebruiken
De blaadjes, de zaden en zelfs de wortels.


Lekker in of bij
Als smaakmaker in brood, stoofpotten, salades, sauzen en soepen maar ook een paar blaadjes over gebakken aardappelen of door de rijst geven een extra smaakaccent. Het is een goede combinatie met rozemarijn en tijm. Ook als zoutvervanger is natrium-arm voedsel. Stamppotten smaken exra lekker als je de steeltjes in de groentes meekookt. Als je gek bent op pesto, dan kun je de basilicum eens vervangen door lavas. Je zult misschien even moeten wennen aan de zilte smaak maar goed is het zeker.


Heilzaam?
Lavasthee is goed voor de spijsvertering en werkt daarnaast eetlustopwekkend (soep is niet voor niets een voorgerecht). Daarnaast werkt Lavas ook ontsmettend voor de urinewegen en geneest het blaasontstekingen.


Zelf kweken en verzorgen?
Lavas komt van oorsprong uit Perzië en veroverde later het gebied rond de Middellandse Zee. De plant groeit zowel in de zon als in de halfschaduw en neemt veel plaats in. Bescherm jonge planten in de winter tegen vorst. De zachte blaadjes kun je de hele zomer door oogsten en vers of gedroogd gebruiken en ook de wortels zijn te gebruiken als kruid. Als je de stengels op 10 cm van de grond wegsnoeit, loopt de plant weer snel uit.
maggiplant
KRUIDENGADGETS & KRUIDENBOEKEN
lekker

Groentesoep met Lavas

  • Fruit 2 kleine gesnipperde sjalotjes in boter en olijfolie.
  • Voeg 2 theelepels lavasblad toe en laat dit meebakken.
  • Voeg een eetlepel bloem toe en meng dit er goed doorheen.
  • Voeg geleidelijk 800 ml groentebouillon toe onder voortdurend roeren.
  • Laat de soep gedurende korte tijd flink koken. Breng de soep vervolgens op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Laat nog 10 minuten zachtjes koken en de soep is klaar.
  • Neem de soep van het vuur en roer er een half bekertje slagroom door.
  • Direct serveren op een mooi bord en garneren met croutons.

Gevonden op: Smulweb en natuurlijk ook getest: Lekker!


Ander recept bekijken?

Ga naar het overzicht!

'Enjoy Life'


 
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved