Inhoudsopgave

Rijst & Kruiden

Sommige rijstsoorten zijn erg neutraal van smaak, andere weer met een heerlijk aroma, zoals Basmati. Voor iedere rijstsoort zijn er kruiden en specerijen beschikbaar om zowel de kleur als de smaak in balans te laten zijn met de eventueel bijgeserveerde gerechten.

rijst-kikkererwten
welke kruiden passen bij rijst

In het algemeen geeft het overzicht hieronder een goede richtlijn.

  • Basilicum, bieslook, citroentijm, curcuma, dille, goudsbloem bloemblaadjes, komijn, koriander, laurier, peterselie, rozemarijn, saffraan, tijm
afbeelding:
Mix van Basmati rijst met kikkererwten en ui, gekruid en op smaak gebracht met kurkuma, kaneel, komijn, peper en zout.
Wordt gegeten met een yoghurtsaus er naast (Turkse of Griekse yoghurt met peper en zeezout)


lekker recept

Rijst op Persische wijze gekookt

Je kunt gerust stellen dat dit een zeer gezonde manier van rijst koken is, je spoelt geen voedingsstoffen met het kookwater weg

Gebruik Basmati rijst en doe deze met ruim water in een pan zodat de rijst onder het water blijft. Voeg eventueel zout toe. Breng de rijst aan de kook en zodra het water kookt giet je de rijst af door een vergiet. Dus beslist niet doorkoken. Zou je dat wel doen, dan spoel je na het koken de meeste goede voedingsstoffen met het kookwater weg in het riool. Maar wij willen dat alle goede voedingsstoffen in de rijst blijven.

Schil twee aardappelen en snijdt ze in plakjes van ongeveer een halve cm. Doe een beetje boter op de bodem van de pan en bedek hem met de aardappelschijfjes. Doe de rijst terug in de pan, en verdeel over de aardappelschijfjes.

Sluit de pan af met een schone theedoek en doe hier bovenop het deksel van de pan.

Zet de pan op zo laag mogelijk vuur, eventueel met vlamvertrager. Laat de rijst zo in 45 minuten gaar worden, zonder het deksel te openen.

De aardappelschijfjes voorkomen dat de rijst verbrand en zijn tijdens het garen van de rijst heerlijk krokant gebakken.

Als je wilt kun je de rijst nog besprenkelen met wat water gekleurd met saffraan.

KRUIDENGADGETS & KRUIDENBOEKEN


perzische-rijst
afbeelding: www.marthastewart.com
de pan rijst omgekeerd op een bord geeft een fantastisch culinair resultaat, smaakt nog heerlijk ook en op deze manier gemaakt blijven alle voedingsstoffen in de rijst.

Een goede vijzel nodig?
bekijk ze hier.Ander recept bekijken?

Ga naar het overzicht!

'Enjoy Life'


 
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved