Inhoudsopgave
kruiden en specerijen

Rozemarijn

Rozemarijn is een groenblijvende heester en bloeit van april tot juni met blauwviolette (soms witte) bloemen. Het is een sterk aromatisch kruid en houdt door zijn geur insecten op afstand.
bron: wikipedia


rode-biet-rozemarijn
Meer over Rozemarijn
Smaak
Sterk aromatisch, typische harssmaak.

Welk deel van de plant kun je gebruiken
De blaadjes, vers of gedroogd.

Lekker in of bij
Rozemarijn is zeer geschikt bij vlees, vooral bij wild. Het overleeft een bak- en braadproces uitstekend. Het kan goed in de oven waar het ook zijn smaak af kan geven aan bijvoorbeeld aardappels.

Heilzaam?
Bij bloedarmoede, galblaasontsteking, griep- en longaandoeningen, is rustgevend. Rozemarijn verhoogt de bloeddruk en kan door mensen die last hebben van een te lage bloeddruk succelvol worden gebruikt. Olie van rozemarijn is geschikt om spier- en gewrichtspijn uitwendig te behandelen.

Zelf kweken en verzorgen?
Zaaien kan in de lente in de kas en in de zomer in de volle grond bij een temperatuur van minstens 21°C om te kunnen ontkiemen. Het is gemakkelijker om rozemarijn te vermeerderen door stekken of afleggen. Dat kun je doen in augustus / september door topstekken te nemen en deze met of zonder stekpoeder in stekgrond te zetten. De plantjes kunnen binnenshuis worden opgekweekt en het volgende voorjaar in de kas worden gezet of in de tuin worden geplant. Je moet de plant dan wel beschermen bij matige vorst (-10°C of kouder)
rozemarijn
KRUIDENGADGETS & KRUIDENBOEKEN
tip
Rozemarijn: muggenvrij
Rozemarijn werd in de oudheid wel gebruikt als wierrook. Verbrand eens een takje op de barbeque of in de vuurkorf en geniet van het aroma dat zich in je tuin verspreid.
Een bijkomend voordeel is dat muggen op een afstand blijven.


Bewaren
Verse rozemarijn kun je in de koelkast max. 4 dagen bewaren.Ook bij vis
Een moot zalm, op de huid gebakken in de oven, geef je een bijzondere nuance in smaak met rozemarijn.

zalm-rozemarijn
Op de huid gebakken zalm met rozemarijn


Ander recept bekijken?

Ga naar het overzicht!

'Enjoy Life'


 
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved