Kruiden zijn onmisbaar in de keuken als smaakmaker in veel gerechten. Daarnaast hebben veel kruiden ook nog eens geneeskrachtige eigenschappen. Sommige kruiden bestaan uit vermalen plantenwortels, andere uit bladeren, zaden, stengels of vruchtdelen. Specerijen komen meestal uit landen met een tropisch of met een subtropisch klimaat en zijn meestal niet afkomstig van kleine groene planten, zoals kruiden.
Veel kruiden en specerijen koop je, gedroogd en in een klein potje verpakt, bij de buurtsuper. Lekker gemakkelijk maar daar betaal je dan wel de hoofdprijs voor. Het lijkt ook of steeds meer kruiden in de super worden vervangen door kant en klare kruidenmengsels met namen als: kipkruiden, pizzakruiden en patatkruiden.
Gelukkig zijn er nog winkels met een groot aanbod kruiden waarmee je zelf je mix kunt maken als je dat wilt. Als je inspiratie op het gebied van kruiden en specerijen wil opdoen, stap dan eens een toko binnen. En als je helemaal uit je dak wil gaan, ga dan eens naar De Oosterse Markt in Beverwijk. Daar vindt je een overweldigend aanbod aan heerlijke kruiden en specerijen. Als je toevallig bevriend bent met de eigenaar van je buurtsuper, neem hem dan vooral mee en geniet van het schaamrood dat op zijn kaken verschijnt als hij de superlage prijzen daar ziet.
Bij veel kwekerijen koop je voordelig een kruidenplantje en ook bij veel buurtsupers kun je terecht voor kruidenplantjes, zoals basilicum, bieslook en dille.
Moeilijk is het niet. Van een paar plantjes in je vensterbank of een paar potjes in de tuin tot een volwaardige kruidentuin in vaste grond. Mogelijkheden genoeg. Let bij de aanleg van een kruidentuin wel op een paar belangrijke zaken, zorg er voor dat je plantjes zich thuis voelen in de grond waarin je ze hebt geplant.
Het drogen van versgeplukte kruiden doe je op een, liefst donkere, droge plek. Zorg voor genoeg ruimte voor de kruiden onderling, zodat schimmel geen kans krijgt. Ook buitenshuis, bijvoorbeeld onder het dak van een schuur, kun je kruiden drogen. Bescherm de kruiden tegen insecten en ongedierte! Afhankeljk van de weersomstandigheden zullen je kruiden daarna binnenshuis wellicht nog moeten nadrogen.
Zijn je kruiden goed droog, dan kun je ze verpulveren en opslaan in goed afsluitbare luchtdichte potjes. Weckpotjes zijn hiervoor ideaal.
Bij het koken met kruiden zijn er geen harde regels. Experimenteer volop want enthousiasme is het belangrijkste ingredient. Veel van de op deze website vermelde toepassingen van kruiden zijn met experimenteren ervaren.
Waar je 'harde' kruiden (zoals laurier) bij het kookproces vaak direct al kunt toevoegen, doe je dit bij 'zachte' kruiden meestal aan het eind van het kookproces, zodat smaak en aroma niet verloren gaan.
Een vijzel is onmisbaar als je optimaal wilt genieten van je kruiden.
Een houten vijzel is handig om grove delen en harde bladeren te verpulveren, zoals laurier. Bedenk wel dat hout luchtjes kan vasthouden.
Een goede vijzel is van graniet, een zeer harde steensoort en zeer geschikt voor alles wat fijngemaakt moet worden. Koop hem vooral niet te klein want daar krijg je spijt van.
Een goede vijzel vind je hier.
'Enjoy Life' |
disclaimer | mixandstir.com | w3schools | GFDL | GoodFon.com | pixabay | pexels |pinterest | pxhere.com | unsplash.com copyright © 2013 - vindikhier.nl - all rights reserved Nieuws, weer & verkeer Test |