Inhoudsopgave
kunstschilderen

Oefenen met verf en kwast

Oefening baart schilderskunst

Als je uit al je tubes een klodder op je palet hebt geknepen ga dan eens even wat experimenteren. Doe met je paletmes wat kleuren op een lege plek ergens op je palet en kijk hoe de kleur veranderd als je ze mengt. Druppel er met je penseel een beetje medium uit je paletnap bij en zie hoe de structuur verandert.


kunstschilder

Je hebt zojuist met je paletmes verf gemengd maar doe dat nu ook eens met je kwast. En meng het maar half. En zet dan eens een streek op een canvasbordje dat je als oefenbordje in de buurt hebt.
Omdat je maar half gemengd hebt, zie je dat je penseelstreek uit vele kleurtinten bestaat. Van de originele kleuren die je hebt gebruikt tot alle varianten ertussenin.
Schilder eens een bloem op deze manier en ervaar hoe de kleuren van je bloembladen op een natuurlijke manier in elkaar over lopen.


Ook even proberen

Neem een plat penseel en haal het met één zijde lichtjes over je klodder gebrande sienna op je palet. Haal je penseel dan met de andere zijde lichtjes over het titaanwit op je palet. Vervolgens doe je een grillige streek van boven naar beneden op je canvasbordje en zie.......'je hebt zowaar de stam van een berk geschilderd'

Uiteraard hoor je eerst de achtergrond te schilderen voordat je die boom neerzet maar het gaat maar even om het voorbeeld.

kunstschilder
Gedraag je als een professional

Kijk eens hoe professionele kunstschilders werken.
Die beschouwen hun penseel als een verlengstuk van hunzelf.
Sta of zit niet te dicht op je werk en laat het penseel vloeiend bewegend zijn werk doen. Als je schildert gebruik je je hele arm, je penseel is als het ware een verlengstuk daarvan.

Aangezien je brein een beeld maar een paar seconden echt kan vasthouden kijk je vaker dan je lief is over je doek naar het onderwerp dat je wil schilderen om het zo natuurgetrouw mogelijk vast te leggen.

Maak gebruik van de volledige lengte van je penseel. Hij is niet voor niets zo lang. Wees niet bang om het eens aan het eind vast te houden als je schildert.
Je bent tenslotte een professional.....toch?

atelier
Zorg voor een goede lichtval op je werk. Het best is als het raam van je atelier op het noorden is gericht.
Dat geeft het mooiste licht om te schilderen en lijken de kleuren wat ze zijn
schilderij-paar-op-strand
Vanzelfsprekend schilder je eerst de achtergrond

Wat zijn onze conclusies:
  • Meng je verf eens 'half' met de kwast en zie de verschillende kleurnuances die je laat ontstaan


  • Sta of zit niet te dicht op je werk en gebruik je hele arm


  • Zorg voor goed daglicht op je werk. Licht uit het noorden is ideaal.

KUNST & GADGETS

kunstschilderles-Bob-Ross

.


 
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved