Voor schilderen heb je een ondergrond nodig. Zoals een, vooraf gegrond, houten paneel maar meestal een schildersdoek. Beginners kopen bij de Action of de Lidl vaak voor weinig geld een startset met olieverf, kwasten en schildersdoeken. Niets mis mee. Gerust doen! Ga eerst maar eens lekker kliederen! Als je de smaak eenmaal te pakken hebt, zal je vraag naar beter vanzelf toenemen.
Goed materiaal kost een paar centen maar dan heb je ook wat.
Doek zijn kant en klaar opgespannen leverbaar in linnen of in katoen, onbewerkt of al van een grondlaag voorzien. Ook kun je schildersdoek kopen vanaf de rol voor diegenen die alles zelf willen doen en daarmee ook zelf de afmeting van hun te maken schilderij willen bepalen.
De goede materialen kun je bij de speciaalzaak of online aanschaffen. Het kost natuurlijk wel meer maar daar krijg je dan ook kwaliteit voor terug.
De goedkopere doeken zijn van katoen, de betere en ook duurdere zijn van linnen.
Doeken zijn dan ook weer in verschillende structuren, van grof tot fijn, verkrijgbaar. Jouw keuze hangt af van wat je wil doen.
Voor een fijn portret gebruik je schildersdoek met fijne structuur omdat je de details goed wilt weergeven. Maak je grof werk, of zet je de verf op met een paletmes dan kies je waarschijnlijk voor een grof weefsel.
Maar we beginnen met een goedkoop schildersdoek dat al is opgespannen op een raamwerk en al is voorbewerkt met een grondlaag. Lekker goedkoop!
Het schildersdoek is aan de achterkant van het spieraam met nieten vastgezet waarbij de overijverige nietenrammer zijn best heeft gedaan om ook op de hoeken het doek goed vast te zetten. Zo zijn de verstekken onwrikbaar vastgeniet en is naspannen met de bijgeleverde spieeën dus onmogelijk. Die nieten verwijder je dus gelijk.
Omdat ik in het gelukkige bezit ben van een goede nietmachine, schiet ik, zoals het hoort, het linnen ook maar even op de zijkant van het spieraam vast. Vervolgens snij ik het overtollig geworden doek weg dat op de achterzijde was vastgezet. En dan zet ik eerst een pot koffie waarna we ons met penselen, verf en medium, schildersezels en andere benodigdheden gaan bezighouden.
Op deze website zijn delen van de boeken: Mengen en Roeren uit de jaren 30 opgenomen met een schat aan informatie.
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website. Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees! |
|
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved |