Inhoudsopgave
chutney confitures pickles

Mayonaise

Frietje of patatje 'met'

Daarmee weet iedereen wat je bedoelt. Mayonaise op basis van olie, eidooiers, azijn of citroensap, mosterd en eventuele smaakmakers is waarschijnlijk de meest populaire saus in ons land.

De diverse merken die te koop zijn, verschillen onderling voor wat betreft het aandeel olie, eigeel en mosterd. Zo bevat Franse Dijon mayonaise 3 tot 6% mosterd en is daarmee een echte mosterdmayonaise. Nederlandse mayo bevat gewoonlijk iets meer suiker. Zaanse mayonaise bevat nog een ouderwets hoog percentage raapolie van 80%, zes procent eigeel, water, mosterd en een klein beetje suiker en zout.

Hoe en wat

Sommige stoffen zijn moeilijk te mengen. Water en olie is zo'n moeilijke combinatie. Met een emulgator - een stof die helpt bij het mengen van twee stoffen - lukt dat wel. Op deze manier wordt een emulsie gevormd, waarbij de eidooier als emulgator optreedt.

Maak een egaal papje van eidooier, azijn/citroensap, mosterd en voeg daarna heel langzaam de olie toe terwijl je blijft mixen of roeren met een garde. Zorg dat alle ingrediënten op dezelfde temperatuur zijn (kamertemperatuur).

Waar Zaanse mayonaise raapolie gebruikt, gebruiken andere merken dan weer andere oliesoorten of combinaties van bijvoorbeeld zonnebloemolie en olijfolie, zoals in onderstaand recept.

Dit heb je nodig:
  • 1 middelgroot ei
  • 1 el dijonmosterd
  • ½ tl zout
  • 1 el witte wijnazijn
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 25 ml extra vierge olijfolie
Zo maak je het:
  1. Splits het ei, het eiwit wordt niet gebruikt. Meng de eidooier in een kom met de mosterd, het zout en de azijn.
    Schenk er druppelsgewijs en al roerend met een garde de zonnebloemolie en op het allerlaatst de olijfolie bij.
  2. Klop tot alle olie is opgenomen en je een dikke, romige mayonaise hebt. Breng op smaak met peper en eventueel zout en extra azijn of citroensap.
Bovenstaand recept hebben wij gevonden in AH AllerHande, dus kochten we daar ook onze ingrediënten.
dol-op-mayonaise
De winkel van ons allemaal

Recepten uit 'den goeden ouden tijd'

Onderstaande recepten zijn industriële recepten uit de jaren dertig. Verklein gerust de volumes van recepten, zolang je maar dezelfde verhoudingen aan houdt.

mengen en roeren
- Recept no. 1.
Kippeneieren 4

Eierdooiers 6

Vloeibare pectine 70
g
Geel mosterdpoeder 7
g
Suiker 42
g
Zout 28
g
Slaolie 3 ,8 l
Mayonaise-smaak 2
cm³
Capsicum-tinctuur 4
cm³
Melkzuur 4
cm³
Azijn 180
cm³
Water 180
cm³
- Recept no. 2.
Slaolie 70 ,25 dl
Eierdooier 10 ,00 dl
Azijn 10 ,00 dl
Water 3 ,90 dl
Zout 1 ,45 dl
Suiker 3 ,50 dl
Mosterdpoeder 0 ,80 dl
Witte peper 0 ,10 dl
- Recept no. 3.
Eierdooier 8
dl
Azijn 8 dl
Suiker 1 ¾ dl
Slaolie 96
dl
Zout 1 ½ dl
Mosterdpoeder
½ dl
Water 10
dl
BOEKEN & KEUKENGADGETS
Aioli wordt de culinaire voorloper van mayonaise genoemd, en bestond al in Romeinse tijden. Mayonaise kan gebruikt worden als basis van een meer complexe saus, waaronder andalousesaus, cocktailsaus, joppiesaus, remoulade, samoeraisaus, tartaarsaus en whiskysaus.Ander recept bekijken?

Ga naar het overzicht!

'Enjoy Life'


 
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved