Om schade te voorkomen, kun je simpel een diode in de plusaansluiting opnemen. Een brugcel van 4 dioden is zelfs nog beter. Ongeacht de rijrichting, werkt je treinverlichting nu altijd. Door de spanningsval over de dioden, zal de regelaar pas werken vanaf een iets hogere rijspanning.
Een brugcel maakt de rijtuigverlichting ook geschikt voor Marklin spoorders en andere wisselstroomrijders.
De GoldCap is een dubbellaags elektrolytische condensator (elco), met een zeer hoge capaciteit en wordt ook wel supercondensator genoemd.
De GoldCap welke het meest wordt gebruikt bij modelspoorders is het type F van Panasonic, geschikt voor 5,5 of 6,3 volt. En in ook dit schema is dit type gebruikt.
Eigenlijk is dat helemaal geen goede keuze, want dit type condensator is bijvoorbeeld helemaal niet ontworpen voor de relatief hoge stroomafgifte aan leds. Middels de spanningsregelaar wordt in dit schema daarom de goldcap tot niet meer dan 4 volt opgeladen, in de hoop daarmee de levensduur te verlengen.
Het beste type zou zijn een HW-type. Dit type is bestand tegen snel opladen, snel ontladen en hoge stroomsterktes. Maar omdat dit type een werkspanning heeft van slechts 2,3 volt, is het HW-type in principe ongeschikt.
Echter, als je er twee in serie zet, mag je rekenen op een spanningsbereik van 4,6V. Dan zou je deze dus kunnen toepassen in plaats van het type F. Als dit tenmiste geen problemen geeft vanwege de afmetingen en alles nog een beetje netjes in je rijtuig past. Dat dan weer wel.
Wil je meer weten over SuperCaps en de verschillende types, kijk dan op encyclopedie.beneluxspoor.net
|