Inhoudsopgave
body-health-geneeskruiden

Rode zonnehoed

Bij hoest, verkoudheid en griep, koorts en meer

Deze geneeskrachtige plant (Echinacea purpurea) wordt al honderden jaren gebruikt door Noord Amerikaanse Indianen, onder andere ter bestrijding van hoest, verkoudheid en griep, koorts, infectieziekten en gezwollen klieren. Ze gebruikten de rode zonnehoed bij de behandeling van slangen-, honden- en insectenbeten. Op de wortel werd gekauwd omdat dit helpt tegen tandpijn, keelpijn en abcessen. Daarnaast werd de wortel gegeten bij diverse aandoeningen.

De stof inferon in dit kruid, zorgt ervoor dat virussen niet meer met elkaar kunnen communiceren en vermenigvuldigen. Met dit bacterie, virus en schimmelbestrijdende kruid heb je een topper in handen.

Het in de handel verkochte homeopatische middel Echinacea wordt door kankerpatiënten vaak genomen omdat het bekend staat om zijn weerstandsbevorderende eigenschappen, vooral bij infecties van de ademhalingswegen.

Echinacea purpurea
Echinacea purpurea

Kopen of zelf maken?
Echinacea is als homeopatisch middel enorm populair. Het is door de jaren heen echter een massaprodukt geworden, waarbij je jezelf kunt afvragen of de krachtige eigenschappen van het oorspronkelijke produkt, tegenwoordig nog wel worden gehaald.

Met het zelf maken van een tinctuur, ben je zeker van een kwalitatief hoogwaardig middel, voor het behandelen van virale en bacteriële infecties en bij een verzwakte weerstand. Besef wel dat deze tinctuur sterker is dan de standaard in de handel verkrijgbare homeopatische middelen. Het recept lees je verderop deze pagina.

Waarschuwing!
In bepaalde omstandigheden is het beter om deze krachtige tinctuur en ook de in de handel verkochte Echinacea middelen niet te gebruiken.

  • Let op bij allergieën voor leden van de Composietenfamilie.
  • Patiënten die immunosuppressie ondergaan, raadplegen eerst hun arts.
  • Het gebruik van Echinacea extracten wordt ontraden tijdens de zwangerschap en tijdens de periode van het geven van borstvoeding.
  • Gebruik de tinctuur niet in het geval van kanker, nierziekten en auto-immuunaandoeningen.
  • Raadpleeg arts bij gebruik van reguliere medicijnen die in de lever worden omgezet, zoals anesthetica, antibiotica, antidepressiva, antihistaminen, bètablokkers, bepaalde chemotherapeutica, etc.
  • Echinacea zou van invloed kunnen zijn op de snelheid waarmee het lichaam cafeïne afbreekt, daarmee de werking van cafeïne versterkt, wat zou kunnen leiden tot rusteloosheid, hoofdpijn en een versnelde hartslag.
zonnehoed-vlinder

Echinacea purpurea in bloei
Echinacea purpurea in bloei

De plant bevat o.a.
alkylamiden, betacaroteen, etherische oliën, flavonoïden waaronder kaemferol, rutine, quercetine en luteoline, fytosterolen, koffiezuurderivaten, harsen, onverzadigde vetzuren zoals oleïnezuur, polyacetyleenverbindingen, polyalkenen, polysacchariden, proteïnen, terpenen, vitamine C en de mineralen silicium, ijzer en aluminium.

De wortel bevat o.a.
alkylamiden, etherische oliën zoals caryphylleen, humuleen en germacreen, fytonutriënten polysacchariden, koffiezuurderivaten, polyacetyleenverbindingen, pyrrollizidine-alkaloïden, vetzuren zoals alfalinoleenzuur en palmitine.

Maak je eigen zonnehoed-tinctuur

Hoewel je alle delen van de plant kunt gebruiken vanwege de geneeskrachtige eigenschappen, zit de meeste 'power' in de wortel. Voor het maken van onze tinctuur, gebruiken we zowel de wortel als de bloem, zodat we hierin een grotere verscheidenheid aan werkende stoffen opslaan.


Tinctuur Recept

    Wat heb je nodig
  • 100 ml ethanol (drinkbare alcohol van 55-65%)
  • 1 el verse wortel van Echinacea purpurea
  • 1 el verse bloem van Echinacea purpurea

Je kunt ook gedroogde plantendelen gebruiken, maar verse hebben een hoger gehalte aan alkamiden (één van de belangrijke werkzame stoffen).

    Hoe maak je het
  1. Snijdt de plantendelen in kleine stukken en doe deze in een afsluitbaar weckpotje.
  2. Giet hier de alcohol overheen en laat de plantendelen ongeveer 4 tot 5 weken in de tinctuur trekken.
  3. Iedere dag hussel je de inhoud even door elkaar.
  4. Na de 4 tot 5 weken, zeef je de plantendelen eruit en bewaar je de tinctuur in een donker en goed afsluitbaar (druppel)flesje.
  5. De tinctuur kun je zeker 4 tot 5 jaar bewaren.
    Waarvoor en hoe gebruik je de tinctuur
  • Bij de behandeling van virale en bacteriële infecties en bij een verzwakte weerstand. Het helpt vooral bij infecties van de luchtwegen, zoals verkoudheid, griep, amandelontsteking en bijholteontsteking.
  • Een goede dosering is 1 ml 3 keer per dag. Je kunt het ook de hele winter doornemen, maar las wel af en toe een stopweek in.
  • Als je de tinctuur wilt inzetten voor acute behandeling – zoals de beginfase van griep of verkoudheid – begin dan de dag met 2 ml en daarna om de 2 uur 1 ml, met een maximum van 10 ml per dag.

HEBBEN!
    Gebruik bij keel, mond, neus, oor
  • Tandpijn, keelpijn en abcessen, onder andere door kauwen op de wortel (wees hier altijd voorzichtig mee, om een te grote inname te voorkomen), en in het algemeen bij:
  • Preventie en behandeling van bacteriéle, virale en schimmelinfecties
  • Verminderde weerstand
  • Verkoudheid, griep, neusverkoudheid, keelpijn, amandelontsteking
  • Mondslijmvliesontsteking, tandvleesontsteking
  • Strottenhoofdontsteking, middenoorontsteking, bijholte-ontsteking, bronchitis
  • Kinkhoest, chronische luchtwegeninfectie
    Gebruik bij de huid
  • Acné, steenpuisten, zweren, etterende wonden
  • Herpes labialis of koortsblaasjes, herpes zoaster of zona
  • Ziekte van Pfeiffer
  • Candida infecties zoals spruw, vaginale candida, huidcandida
  • Lymfadenitis of ontsteking van de lymfeknopen
  • Eczeem, psoriasis
  • Gebrekkige weerstand
    Gebruik bij urineweginfecties
  • Blaasontsteking, prostaatontsteking, nierontsteking, plasbuisontsteking, bijbalontsteking
  • Eileiderontsteking, baarmoederontsteking, vaginale schimmelinfectie
rode-zonnehoed

Pers je eigen zonnehoedsap

Hiervoor heb je wel een sappers nodig, welke geschikt is om sap uit planten te persen. Je kunt alle delen van de vers geplukte plant gebruiken. Het gewonnen sap verdun je met water, in de verhouding 15% sap en 85% water.

De oplossing werkt ontsmettend, antibacterieel en wondhelend. Je kunt het gebruiken om te gorgelen bij ontstekingen in mond en keel, en uitwendig bij de behandeling van wonden en ontstekingen.

Maak niet teveel per keer ivm de korte houdbaarheid. Bewaren in de koelkast.

    Gebruiken bij
  • Amandelontsteking, keelontsteking, mondzweertjes, ontstoken tandvlees, aften, mondslijmvliesontsteking
  • Behandeling van steenpuisten, alle soorten wonden, zweren en andere ontstekingen
  • Koortsblaasjes, zona, acné, eczeem, psoriasis, netelroos, witte vloed

Op preppers.nl schrijft iemand over Echinacea: Het beste is om bij een SHTF, als er geen antibiotica voorhanden is, de wortel in stukjes te koken en 6 keer per dag drink je dan 150 ml op. De wortels kun je ook drogen. Let op, dit doe je alleen in nood en dit kan niet samen met een heleboel andere medicijnen!

bloem bovenkant

Echinacea-olie

Recept enchinacea-olie
Krachtige kruidenolie, te gebruiken bij wondbehandeling en ontstekingen ten gevolge van insectenbeten. Om dit te maken heb je wel een goede pers nodig. Een echte tinctuurpers is ideaal, maar erg duur. Met een goed mini-wijnpersje kom je ook een heel eind. Creatieve knutselaars maken zelf een goed werkende pers met een degelijke RVS pan en een hydraulish potkrikje als belangrijkste onderdelen.

    Wat heb je nodig
  • 50 gr gedroogde bladeren en bloemen van Echinacea
  • 250 ml olijfolie
    Hoe maak je het
  1. Snijdt de plantendelen in kleine stukken en vermaal ze tot grof poeder.
  2. Doe het poeder in een afsluitbare pot en overgiet het met de olijfolie. Ondertussen goed roeren om klontvorming te voorkomen.Roer grondig om, om het kruid volledig in de olie te laten opnemen.
  3. Meng de olijfolie en het poeder, onder grondig roeren, zodat klonten worden voorkomen en het kruid volledig door de olie wordt opgenomen.
  4. Zet de olie weg op een warme plaats - uit direct zonlicht - en roer minimaal twee keer per dag goed om, ter vookoming van klontvorming op de bodem.
  5. Na 3 weken kun je de massa uitpersen in de tinctuurpers. Dit is een tijdrovend werkje, aangezien de kruidenstukjes de olie maar langzaam vrijgeven. Begin dus met een lage druk en voer die geleidelijk op.
  6. Giet het ruwe produkt in een schone kan en laat dit een nacht bezinken. De volgende dag zeef je de olie door een dubbele kaasdoek in een schone, droge fles.
  7. De medicinale olie is nu klaar voor gebruik en kun je, in een goed gesloten fles, minimaal 2 jaar bewaren op een koele plek.
HEBBEN!

Echinacea-zalf

Zalf m.b.v. enchinacea-olie
Met je eigengemaakte echinacea-olie kun je een zalf samenstellen, door de olie te mengen met zuivere bijenwas.

    Wat heb je nodig
  • 200 ml echinacea-olie
  • 35 g zuivere bijenwas
    Hoe maak je het
  1. Verwarm de Echinacea-olie ‘au bain marie’ tot ongeveer 65℃
  2. Verwarm ook de bijenwas ‘au bain marie’ tot ongeveer 65℃
  3. Giet de gesmolten was langzaam in de hete olie, terwijl je voortdurend roert met een houten lepel.
  4. Blijf roeren tot alle was in de olie is opgenomen.
  5. Mocht de was tot druppeltjes stollen, dan was de olie niet warm genoeg. Verhoog in dat geval de temperatuur een beetje en roer door totdat er geen stolseltjes meer zichtbaar zijn.
  6. Giet het nu homogene mengsel over in zalfpotjes, voorzien van een duidelijk etiket.
bloem bovenkant

Zalf m.b.v. enchinacea-tinctuur

Met je eigengemaakte echinacea-tinctuur heb je, zeer snel en eenvoudig, een zalf op het moment dat je het nodig hebt.

    Wat heb je nodig
  • Enchinacea tinctuur
  • Sheaboter
    Hoe maak je het
  1. Meng enkele druppels tinctuur door een lepel sheaboter en je hebt een uitstekend werkende zalf samengesteld. Simpel en goed! Je kunt de zalf gebruiken bij kleine huid ontstekingen of een koortslip. Het werkt pijnstillend, doodt het virus en verzacht de jeuk.

    Sheabutter is een natuurlijke ontstekingsremmer met een huidherstellend vermogen en bevat onder andere vitamine A en E, wat dit ingrediënt een natuurlijk antioxidant maakt. Sheaboter wordt ook wel gebruikt bij een rode of geïrriteerde huid, een droge huid of bij eczeem. De combinatie van Enchinea en sheaboter is dus ideaal.
bloem onderkant

Zonnehoed uit eigen tuin

De rode zonnehoed (Echinacea purpurea) is een vaste plant, die het uitstekend kan doen in je eigen tuin. Hij groeit het best op een vochthoudende (maar niet te natte), voedselrijke, zavel- of kleigrond.

Op een plek in de zon wordt de plant 70 tot 120 cm hoog en vormt wortelstokken. Het blad is licht behaard. De onderste bladeren zijn eirond. De rode zonnehoed bloeit in juli en augustus met ongeveer 10 cm grote bloemen, die een roestbruin bloemhoofd en een stralenkrans van purperkleurige lintbloemen hebben. De vrucht is een nootje.

De plant is goed winterhard (mits op droge plek) en gaat in de winter ondergronds om in het voorjaar weer uit te lopen.

Geneeskruiden



 
copyright © 2010 -
vindikhier.nl - all rights reserved