De stof inferon in dit kruid, zorgt ervoor dat virussen niet meer met elkaar kunnen communiceren en vermenigvuldigen. Met dit bacterie, virus en schimmelbestrijdende kruid heb je een topper in handen.
Het in de handel verkochte homeopatische middel Echinacea wordt door kankerpatiënten vaak genomen omdat het bekend staat om zijn weerstandsbevorderende eigenschappen, vooral bij infecties van de ademhalingswegen.
Kopen of zelf maken?
Echinacea is als homeopatisch middel enorm populair. Het is door de jaren heen echter een massaprodukt geworden, waarbij je jezelf kunt afvragen of de krachtige eigenschappen van het oorspronkelijke produkt, tegenwoordig nog wel worden gehaald.
Met het zelf maken van een tinctuur, ben je zeker van een kwalitatief hoogwaardig middel, voor het behandelen van virale en bacteriële infecties en bij een verzwakte weerstand. Besef wel dat deze tinctuur sterker is dan de standaard in de handel verkrijgbare homeopatische middelen. Het recept lees je verderop deze pagina.
Waarschuwing!
In bepaalde omstandigheden is het beter om deze krachtige tinctuur en ook de in de handel verkochte Echinacea middelen niet te gebruiken.
De plant bevat o.a.
alkylamiden, betacaroteen, etherische oliën, flavonoïden waaronder kaemferol, rutine, quercetine en luteoline, fytosterolen, koffiezuurderivaten, harsen, onverzadigde vetzuren zoals oleïnezuur, polyacetyleenverbindingen, polyalkenen, polysacchariden, proteïnen, terpenen, vitamine C en de mineralen silicium, ijzer en aluminium.
De wortel bevat o.a.
alkylamiden, etherische oliën zoals caryphylleen, humuleen en germacreen, fytonutriënten polysacchariden, koffiezuurderivaten, polyacetyleenverbindingen, pyrrollizidine-alkaloïden, vetzuren zoals alfalinoleenzuur en palmitine.
Hoewel je alle delen van de plant kunt gebruiken vanwege de geneeskrachtige eigenschappen, zit de meeste 'power' in de wortel. Voor het maken van onze tinctuur, gebruiken we zowel de wortel als de bloem, zodat we hierin een grotere verscheidenheid aan werkende stoffen opslaan.
Tinctuur Recept
Je kunt ook gedroogde plantendelen gebruiken, maar verse hebben een hoger gehalte aan alkamiden (één van de belangrijke werkzame stoffen).
Hiervoor heb je wel een sappers nodig, welke geschikt is om sap uit planten te persen. Je kunt alle delen van de vers geplukte plant gebruiken. Het gewonnen sap verdun je met water, in de verhouding 15% sap en 85% water.
De oplossing werkt ontsmettend, antibacterieel en wondhelend. Je kunt het gebruiken om te gorgelen bij ontstekingen in mond en keel, en uitwendig bij de behandeling van wonden en ontstekingen.
Maak niet teveel per keer ivm de korte houdbaarheid. Bewaren in de koelkast.
Op preppers.nl schrijft iemand over Echinacea: Het beste is om bij een SHTF, als er geen antibiotica voorhanden is, de wortel in stukjes te koken en 6 keer per dag drink je dan 150 ml op. De wortels kun je ook drogen. Let op, dit doe je alleen in nood en dit kan niet samen met een heleboel andere medicijnen!
Recept enchinacea-olie
Krachtige kruidenolie, te gebruiken bij wondbehandeling en ontstekingen ten gevolge van insectenbeten. Om dit te maken heb je wel een goede pers nodig. Een echte tinctuurpers is ideaal, maar erg duur. Met een goed mini-wijnpersje kom je ook een heel eind. Creatieve knutselaars maken zelf een goed werkende pers met een degelijke RVS pan en een hydraulish potkrikje als belangrijkste onderdelen.
Zalf m.b.v. enchinacea-olie
Met je eigengemaakte echinacea-olie kun je een zalf samenstellen, door de olie te mengen met zuivere bijenwas.
De rode zonnehoed (Echinacea purpurea) is een vaste plant, die het uitstekend kan doen in je eigen tuin. Hij groeit het best op een vochthoudende (maar niet te natte), voedselrijke, zavel- of kleigrond.
Op een plek in de zon wordt de plant 70 tot 120 cm hoog en vormt wortelstokken. Het blad is licht behaard. De onderste bladeren zijn eirond. De rode zonnehoed bloeit in juli en augustus met ongeveer 10 cm grote bloemen, die een roestbruin bloemhoofd en een stralenkrans van purperkleurige lintbloemen hebben. De vrucht is een nootje.
De plant is goed winterhard (mits op droge plek) en gaat in de winter ondergronds om in het voorjaar weer uit te lopen.
|