insectenplaag

Ongedierte bestrijden

Over mieren, muggen en vliegen, muizen en ratten, slakken, spinnen en wespen.

Kijk wat je kunt doen om ongedierte te voorkomen.

Het is heel vervelend om ongedierte in je tuin of zelfs in je huis te hebben. Je kunt veel overlast voorkomen door buiten (en ook binnen) geen etensresten achter te laten. Dat komt zeker zomers nogal eens voor bij mensen die een buitenkeuken hebben of zomaar na een gezellige barbeque. Het is dus zaak om de dag altijd met een goed opgeruimde tuin, buitenkeuken, binnenkeuken en eettafel af te sluiten en daar geen kruimels, met etensresten gevulde afvalemmer of ongewassen borden e.d.achter te laten. Je kunt vliegen, muizen en ratten aantrekken, of zelfs een vos.


wildlife camera
Overdag een merel in de tuin, 's nachts een vos. Opname gemaakt met een
wildlife observatiecamera

Wel of geen ongedierte
Eigenlijk klopt de benaming ongedierte niet, want ieder dier heeft zijn bijdrage aan de natuur en bewijst daarmee het nut van zijn bestaan. Je wilt deze beestjes alleen niet in je huis of in je achtertuin. Besef trouwens, dat als je zelf kippen, konijnen of andere dieren houdt, je daarmee ook ongedierte als ratten, muizen, vliegen, e.d. aantrekt.

Wildlife camera
Als je wilt weten wat er 's nachts allemaal in je tuin rondloopt, dan is het best interessant om een wildlife observatiecamera aan te schaffen. Je koopt ze tegenwoordig zeer voordelig en het is een leuk hebbeding als je op een mooie landelijke plek woonachtig bent.

Milieuvriendelijk
Probeer het bestrijden van ongedierte zoveel als mogelijk milieuvriendelijk te houden. Al zal dat niet altijd lukken.

ongedierte-uitwerpselen
Aan de keutels kun je het dier meestal al herkennen
Klik hier voor grotere afbeelding

Mieren bestrijden

mieren

Wel of niet schadelijk.
Hoewel mieren niet direct schadelijk zijn voor je gezondheid, kunnen ze wel bacteriën overbrengen op je voedsel. Bijvoorbeeld als ze op je boterham met jam rondkruipen en daar hun urine achterlaten. Daarnaast ondermijnen ze met hun gangenstelsels het terras of het tegelpad om je huis.

Als je ergens in je huis of tuin een 'single' mier ziet lopen, dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat dit een 'verkenner' is, die op zoek is naar een voedselbron. Eénmaal gevonden, kun je er op wachten dat een grote stoet van mieren het door de verkenner gemarkeerde mierenspoor zal volgen.

Zo ontstaat er een zogenoemde mierenstraat, beginnend ergens in je tuin en eindigend in je keukenkast. En terug natuurlijk, want het doel van deze werkers, is om het mierennest met daarin de Koniging, rijkelijk van voedsel te voorzien.

Vaste looproute
Als al vermeld hebben mieren een vaste looproute tussen een voedselbron en het nest waar zij dat voedsel heen transporteren. Op deze mierenstraat of bij de nestopening kun je ze het beste bestrijden.

Pas op met bestrijdingsmiddelen!
Want mierenkorrels, mierenspray, lokdoosjes of mierenpoeder zijn puur vergif en dus niet bepaald zonder risico voor jouw gezondheid of dat van je huisdier. Lees dus in ieder geval de gebruiksaanwijzing goed door voordat je dit soort middelen inzet.

MIEREN BESTRIJDEN

Wat te doen:

stap 1: Verdrijf de mieren uit je huis
Mieren houden niet van gemalen peper en nootmuskaat. Strooi dit maar op eens op hun route, bijvoorbeeld op de plek waar ze je huis in komen. Ze zullen er niet meer langs willen. Het door de verkenner gemaakte mierenspoor wis je uit met een doekje, gedrenkt in azijn.

stap 2: Verdrijf de mieren uit de tuin
Mieren hebben een hekel aan koffiedik, ze kunnen er zelfs dood aan gaan. Strooi dit dus op zijn route of beter nog bij hun nestopening. Leg wat koperen muntjes - of iets anders van koper - rond de nestopening. De mieren zullen deze geleidelijke vergiftiging van hun nest niet afwachten en uiteindelijk de wijk nemen. Een gemene, maar effectieve methode is kokend water in de nestopening gieten. Doe dit enkele keren per dag. Eventueel herhaal je dit enkele dagen.

stap 3: Voorkom mieren in je tuin
Als je jaarlijks terugkerende last hebt van een mierennest in de tuin op plekken waar je dat niet wilt, dan kun je dit voorkomen door het planten van kruidenplanten als lavendel en goudsbloem.

Natuurlijk evenwicht
Bestrijd alleen mieren in je tuin als ze je echt lastig vallen. Dus wanneer ze je huis binnendringen of ze je tegelpad ondermijnen.
Mieren zijn namelijk nuttige beestjes, die de bladluizen in je tuinplanten bestrijden. Daarmee werken ze mee aan een natuurlijk evenwicht in je tuin.

mieren-watermeloen
Als mieren de keuken overnemen

Muggen en vliegen bestrijden

bijtend-insect

Wel of niet schadelijk.
In ieder geval irritant als je een bromvlieg zien nederdalen op voedsel dat niet voor hem, maar voor jou bedoelt is, of wanneer je wakker wordt gehouden door het geluid van zo'n zeer irritante steekvlieg, terwijl jij in slaap probeert te vallen omdat je morgen weer vroeg op moet.

Maar ook schadelijk voor je gezondheid, want het zijn echte ziektenoverbrengers.

Huisvliegen
Vervelend zijn die irritante huisvliegen, die brutaal op je eten of je hand gaan zitten. Zelfs als je hun te kennen hebt gegeven dat je daar helemaal geen prijs op stelt.

Bromvliegen
Irritant zijn die dikke blauw-groene bromvliegen, die opvliegen uit de broodschaal wanneer je de deur dicht slaat.

Strontvliegen
Net zo irritant zijn de zogenoemde strontvliegen, zeker wanneer een beest met zo'n naam op jouw voedsel neer strijkt.

Langpootmug
Nog de minst irritante misschien, maar volgens sommigen lijkt hij dan weer op een spin.

huisvlieg
Huisvlieg USDAgov / Public domain / Wikimedia

Waar komen ze vandaan
Muggen en vliegen groeien uit eitjes die in stilstaand water worden gelegd. Dat kan een vijver of een regenton zijn, maar ook een bloembak waar een laagje water in staat of water in de kruipruimte onder je huis.
Ook een slecht afwaterende dakgoot is een plek waar veel muggen het eerste levenslicht zien. Door aan bovenstaande situaties iets te doen, voorkom je wellicht een muggen- en vliegenuitbraak.

Hoe te voorkomen:

  • Verwijder en voorkom plekken met stilstaand water (dakgoot, regenton, bloembakken, kruipruimte)
  • Zet lavendel, rozemarijn of geraniums in de tuin. Muggen hebben een hekel aan de geur en zoeken hun heil ergens anders.
  • Hang doorzichtige zakjes met water bovenin in de deuropeningen en raamopeningen. Dit helpt op plekken met veel zonlicht. Van de combinatie van de lichtschitteringen in het water en hun gecompliceerde facetogen raken vliegen in de war en durven er niet onderdoor te vliegen.
  • Breng horren aan om de insecten buiten te houden. Van een goede hor heb je jarenlang plezier.
  • Muggen komen op warmte af. Laat lampen dan ook niet onnodig branden, tenzij dat je ze juist daar naar toe wilt lokken om ze vervolgens met de vliegenmepper te lijf te gaan.
  • Zorg voor een schone keuken, zonder achtergebleven etensresten. Zet het GFT bakje op een plek uit de zon.
  • Snij enkele citroenen in stukjes en steek er flink wat kruidnagels in. Leg deze in de ruimtes waar je muggen en vliegen wilt weren.
  • Wierrook met de geur van citroengras wordt ook genoemd.

Hoe te bestrijden:

  • De ouderwetse vliegenmepper is nog steeds een uitstekend middel.
  • De bekende ouderwetse kleefstrip
  • Een vliegenverdelgingslamp met het bekende blauwe licht. Koop wel een goede, die ook echt werkt. Ze zijn er tegenwoordig ook met LED-lamp, wat dan weer gunstig is voor het energieverbruik.
MUGGEN EN VLIEGEN WEREN

Muizen en ratten bestrijden

muis-bos

Voorkomen van een muizenplaag of rattenplaag.
Houd keuken, eethoek en zelfs de tuintafel brandschoon. Houd ook de vloer kruimelvrij, dus stofzuigen maar, en bewaar je etenswaren goed afgesloten. Want de beestjes hebben een zeer scherpe neus. Hebben ze je al gevonden, dan meteen handelen.


Let op!
Draag altijd handschoenen als je muizen- of rattenvallen plaatst of vergif neer legt. Mensengeur schrikt de beestjes af.
Zowel muizen als ratten zijn stapelgek op pindakaas. Als je een muizenval of rattenval wilt plaatsen, doe er dan gerust een grote dot pindakaas in. Succes verzekerd.

Om ze uit je huis te weren, kun je het beste alle openingen dichten of afschermen. Daar is speciaal muizengaas voor te koop. Kleine muizengaten dicht je effectief met een pluk staalwol. Op hun vaste looproutes kun je ze afschrikken door daar een aantal dagen zwarte peper te strooien, zodat ze inzien dat het beter is om te vertrekken naar elders.

muis

De beestjes houden van bescherming en hun looproutes lopen daarom vaak vlak langs muren en wanden. Zo hebben ze van die kant niets te vrezen, denken ze.
Precies op hun looproute, dus bij een muur of wand langs, zet je een val neer. Maakt niet uit of het een ouderwetse muizenval of rattenval is, gemaakt van hout. Of een moderne val van kunststof. Als je de val buitenshuis plaatst, kun je er een schoenendoos op zijn kop overheen plaatsen, waar je natuurlijk keurig een ingang en een uitgang hebt uitgesneden.

Je kunt muizen en ratten ook verdelgen door ze met muizengif en rattengif aan te pakken. Of met een kleefstrip, waar ze echt niet overheen komen.

Zoals gezegd, muizen en ratten zijn gek op pindakaas. Neem enkele lucifers, haal de kop door pindakaas en leg ze vervolgens neer op de plek waar je denk dat de muis of rat regelmatig langs loopt. De muizen en de ratten eten niet alleen de pindakaas op maar ook de zwavelkop van de lucifer en dat overleven ze niet. Zorg er wel voor dat vogels er niet bij kunnen komen.


Muizen hebben ook een hekel aan eucalyptusolie, in plakjes gesneden uien, theezakjes en wierrook. Muizengaten dicht je effectief met een pluk staalwol.

Een Ultrasone verjager kan ook zeer effectief zijn, waarbij je er wel rekening mee moet houden dat het even kan duren, voordat het ongedierte de wijk neemt.

Muizen hebben ook een hekel aan eucalyptusolie, in plakjes gesneden uien, theezakjes en wierrook. Muizengaten dicht je effectief met een pluk staalwol.

Een Ultrasone verjager kan ook zeer effectief zijn, waarbij je er wel rekening mee moet houden dat het even kan duren, voordat het ongedierte de wijk neemt.

Wil je een muis wel vangen maar niet doden, dan kun je hem ook vangen in een diervriendelijke val en zet je hem vervolgens weer uit. Doe dat minstens enkele kilometers verderop, anders is de kans groot dat je hem terug krijgt.


Woelmuis
Een apart geval is de woelmuis. Vaak legt hij lange gangenstelsels aan, bijvoorbeeld onder een heg en kan hij veel schade aanrichten aan gazon en planten omdat hij de wortels stuk vreet.

Er zijn giftige middelen in de handel om van ze af te komen. Maar je kunt het ook op een andere manier proberen: leg stukjes carbid in hun gangen, giet er wat water in en de kans is groot dat hij op zoek zal gaan naar een ander huis. Dit truukje helpt trouwens ook tegen mollen.

Er bestaan ook een aantal meer diervriendelijke methodes:
  • Stop stinkende spullen in hun gangen (visafval, knoflook, kamfer) of bezorg ze de schrik van hun leven door afgeknipt haar in de gangen te gooien (even bij de kapper langs).
  • De geur van de planten Keizerskroon en de Kruisbladwolfsmelk schijnen de woelmuizen ook te verjagen.
  • Soms worden ook enkele lege bierflesjes in de gaten van hun holen gedrukt. Als het waait, veroorzaakt de wind een gierend geluid in de flesjes. En dat zou de woelmuis verjagen.
  • Een andere mogelijkheid is het volgieten van de gangen met vliergier. Neem hiervoor het blad van de vlier, doe dit in een emmer en vul de emmer met water, ongeveer 10 liter water op 1 kilo blad. Laat dit mengsel 10 tot 14 dagen staan. De stinkende massa die na enige tijd ontstaat, giet je onverdund in de gangen.
  • Ook zijn er elektronische woelmuizenverjagers in de handel.

Wildlife camera
Als je wilt weten wat er 's nachts allemaal in je tuin rondloopt, dan is het best interessant om een wildlife observatiecamera aan te schaffen. Je koopt ze tegenwoordig zeer voordelig en het is een leuk hebbeding als je op een mooie landelijke plek woonachtig bent.

Milieuvriendelijk
Probeer het bestrijden van ongedierte zoveel als mogelijk milieuvriendelijk te houden. Al zal dat niet altijd lukken.

MUIZEN BESTRIJDEN

Slakken bestrijden

slakken-bestrijden

Vraatschade.
Er zijn vele soorten slakken bekend, die wij hier niet zullen vermelden. Wij houden het slechts op slakken met huis (huisjesslak) en slakken zonder huis (naaktslak)

Vooral de naaktslak zorgt voor veel vraatschade in je tuin maar de huisjesslak (meestal de wijngaardslak) kan er ook wat van. Ze zijn vooral gek op aardbeien en sla.

Overdag zitten ze meestal in hun schuilplaatsen en komen tevoorschijn zodra het donker wordt om zich tegoed te doen aan het groen en fruit in je tuin. Ze zijn vanaf voorjaar tot najaar en vooral bij vochtig weer actief want ze hebben een hekel aan droogte en warmte.

Schuilplaatsen
Donkere, koele en vaak vochtige plekken, onder opstaande tegels en stenen, achter en in de container of compostbak. In de winter onder bodembedekkend tuinafval en afgewaaide bladeren, enz. Dit zijn ook ideale plekken voor de opbouw van een slakkenpopulatie.

Bedenk dat ook egels en andere diersoorten bodembedekkend bladafval gebruiken voor hun winterslaap. Wacht dus tot deze periode voorbij is, voordat je al dit afval gaat opruimen.

slakken

Slakken voorkomen
Leg een barrière aan tussen groenstroken en gevoelige gewassen, bijvoorbeeld een schelpenpaadje. Aan gebroken eierschillen, dennennaalden, Japans split of een andere scherpe ondergrond hebben ze ook een hekel. Je kunt zo'n hindernis ook om een plant heen strooien. Let op! Altijd tot tegen de plant aan. Anders kruipen ze gewoon onder je beschermlaag door en komen bij de plant weer uit de grond omhoog.

Rol na het zaaien van een gewas de bodem goed aan, zo kunnen ze zich minder goed verbergen.

Door in het voorjaar, bij droog zonnig weer, goed te schoffelen, haal je eventueel aanwezige slakken omhoog en drogen ze uit.

Werk voor de winter invalt geen gewasresten in de grond, zo beperk je hun overlevingskansen.

Gebruik eventueel anti-slakkenringen. Deze zijn van koper en leg je om de plant heen op de aarde. Zorg wel dat er binnen de ring geen slakken of hun eitjes meer aanwezig zijn.

Hoe te bestrijden:

  • Als er niet al te veel slakken in je tuin zitten, kun je een bierval maken. Graaf een bakje in, gelijk met de grond en vul het voor een derde met bier. Daar zijn ze gek op, maar gaan hun dood tegemoet.

  • Bij vochtig of regenachtig weer liggen de slakken soms voor het oprapen. Zo kun je hun aantal flink uitdunnen. Vooral 's avonds, met de zaklamp, heb je veel succes.

  • Slakkenkorrels werken ook perfect. Gebruik dan wel de betere soort, die onschadelijk is voor vogels en egels. Je strooit ze rondom een plant of doet ze in een slakkenval.

  • Bestrijden met parasitaire aaltjes (Nematoden) is ook een optie. Deze zijn natuurlijke vijanden van naaktslakken en parasiteren ze. De slakken sterven dan binnen één tot twee weken. De aaltjes zijn niet schadelijk voor andere diersoorten en planten.

SLAKKEN BESTRIJDEN

Spinnen bestrijden

kruisspin-in-web

Wel of niet schadelijk
Spinnen zijn niet direct schadelijk voor je gezondheid maar kunnen wel bacteriën overbrengen op je voedsel, bijvoorbeeld als ze daar hun urine achterlaten. Ze zijn er in verschillende soorten. Van gewone huisspin tot vogelspin, al zul je die laatste niet in ons land tegenkomen. In principe zijn de in ons land voorkomende spinnen ongevaarlijk, al kunnen ze je wel bijten. Dat bijten is nodig om hun prooi te kunnen veroveren. Door de beet brengen ze een gif over die het zenuwstelsel van hun prooi aantast.

Omdat een mensenhuid erg dik is, zullen ze daar uit eigen beweging niet snel in bijten. Alleen wanneer ze in het nauw komen, bijvoorbeeld klem komen te zitten of opgepakt worden, zullen ze van zich af proberen te bijten om los te komen. Een spinnenbeet van de meeste van de in ons land van nature voorkomende spinnen is niet iets om je zorgen over te maken.

Uitzonderingen zijn:

  • De fel aanvallende grote spoorspin of bermzakspin (Cheiracanthium punctorium). De pijn van een beet wordt wel met een wespenbeet of die van een daas vergeleken. Het gif veroorzaakt koortsachtige verschijnselen, die dagen kunnen aanhouden.
  • De waterspin, welke zijn web maakt tussen de waterplanten en voor de rest veelal onder water verblijft. Ook een beet van deze spin is zeer pijnlijk.

Cheiracanthium-punctorium
Spoorspin in de aanvalshouding
Rainer Altenkamp, Berlin, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Huismiddeltjes
Er zijn verschillende manieren om spinnen weg te jagen of te bestrijden. Weg jagen of beter gezegd, je huis onaantrekkelijk voor spinnen te maken, is een goede oplossing want deze vliegenvangers zijn op zich erg nuttig. Hoe je het ook wilt aanpakken, hieronder lees je een aantal tips over verjagen en bestrijden.

  • Stofzuiger
    Met de stofzuiger zuig je de spinnenwebben en zo mogelijk ook spinnen weg. Regelmatig herhalen om te voorkomen dat er weer webben opgebouwd worden.
  • Ultrasoon geluid
    Spinnen hebben een hekel aan ultrasoon geluid. Met een electronische spinnenverjager kun je een ruimte spinvrij maken. Overtuig je er wel van dat eventuele huisdieren er geen last van hebben.
  • Spinnenvanger
    Een spinnenvanger is een soort van borstel op een steel waarmee je van enige afstand een spin kunt pakken zonder hem zelf aan te raken om hem vervolgens buitenshuis zijn vrijheid terug te geven.
  • Azijn
    Pure azijn is dodelijk voor een spin. Als je last hebt van een spinnenplaag en je de keuze hebt gemaakt om echt te bestrijden, dan ligt het gebruik van een azijnoplossing voor de hand.
    1. Meng witte azijn en water, doe dit in een schaaltje en zet dit in je huis om spinnen af te schrikken.
    2. Of doe dit mengsel in een plantenspuit en spuit het mengsel bijvoorbeeld in de buurt van spinnenwebben. Vergeet ook donkere hoeken, kieren en gaten niet. Op deze manier ben je snel van de spinnenplaag af. De spinnen worden vrijwel direct gedood. Dat je huis naar azijn ruikt, neem je op de koop toe.
SPINNEN BESTRIJDEN

Overigens
Overigens hebben spinnen ook een hekel aan de geur van eucalyptus en pepermunt. Door de olie hiervan te mengen met water heb je een minder spin-onvriendelijke vervanger van de azijnmethode waarmee je een spinnennest volledig uit kunt roeien.

En hoewel het niet duidelijk is hoe het komt, spinnen hebben een uitgesproken hekel aan opengesneden kastanjes te hebben. Kennelijk zit hier een stofje in dat bij het opensnijden vrij komt. Leg ze neer op de plekken waar je regelmatig een spin tegen komt om die plek spinnenvrij te houden.

Wespen bestrijden

wespen

Wat wel en wat niet
Een wespennest bestrijden is een gevaarlijke klus. Laat dit absoluut aan een gespecialiseerde vakman over.
Wespen kun je wel weren en op kleine schaal vangen. Voor dat vangen zijn de nodige wespenvallen in de handel, die je vult met wat bier of limonade.

Wespen zijn nuttige dieren, omdat ze veel muggen en vliegen eten. Op zich zijn het dus zelf ongediertebestrijders. Je kunt ze dan ook beter niet dood maken maar weren.


wespennest
Wespennest, uit de buurt blijven en vakman inschakelen

Op afstand houden
Wespen hebben een hekel aan bepaalde geuren waarmee je ze op afstand kunt houden. Zo houden ze niet van wierrook, de geur van koffie en de geur van ui. Ze hebben ook een hekel aan azijn en kruidnagels. Een bakje azijn op tafel doet vaak wonderen. Of snijd een citroen doormidden en steek hier flink wat kruidnagels in. Leg de citroenhelften op een schoteltje met water en de wespen komen niet meer in de buurt.

Ook handig bij een tuinfeestje is het volgende:
Houdt een met water gevuld spuitflesje met verstuiver paraat als er wespen in de buurt zijn. Zodra ze je lastig vallen, spray je wat water naar ze toe en ze gaan er als een speer vandoor.

Er zijn mensen die een namaak wespennest ophangen om wespen te laten denken dat er al een nest in de buurt is. Goed gedaan, schijnt het effectief te zijn.

namaak wespennest
namaak wespennest gemaakt van koffiefilter
ONGEDIERTE BESTRIJDEN

Bekijk ook:
Steenmarter Verjagen




'Enjoy Life'








disclaimer | mixandstir.com | w3schools | GFDL | GoodFon.com | pixabay | pexels |pinterest | pxhere.com | unsplash.com
copyright © 2013 -
vindikhier.nl - all rights reserved
under construction