Inhoudsopgave
chutney confitures pickles

De lekkerste pickles

Verwerk je teveel aan groenten of fruit tot lekkere zelfgemaakt pickles

Pickles is een relish die bestaat uit groenten of fruit en wordt bewaard in azijn of pekel. Door de groenten of het fruit op deze manier 'in te leggen', ofwel een manier van inmaken, blijft de inhoud langer houdbaar.

Als je op zoek bent naar een goed opslagmedium, kijk je even bij bol.com naar glazen weckpotten met rubber ring onder een goed afsluitend deksel.

pickles-bij-de-maaltijd
pickles

Op zich zijn pickles niet moeilijk om te maken, en vanzelfsprekend werk je met schoon materiaal.

  • Gebruik uitsluitend verse ingrediënten van goede kwaliteit.
  • Gebruik een goede kwaliteit azijn, natuurazijn is het best, Die laatste herken je aan een blauwe N op de fles. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor wijnazijn of voor appelazijn.
  • Groenten kun je eventueel voorpekelen door ze te bestrooien met grof zeezout en 1 tot 2 dagen te laten staan. Hierdoor ontrek je vocht aan de groenten en voorkom je dat ze zacht worden.
  • Daarna verwijder je het zout (bewaren voor hergebruik) en eventueel droog je de groenten nog na.
  • Nu kun je de potten vullen waarbij er een klein probleempje kan ontstaan. Je moet namelijk voorkomen dat de azijn verdampt als je de potten lang gaat bewaren. Veel deksels sluiten niet altijd 100% af en bij jampotten zijn de deksels niet altijd goed bestand tegen azijn. In dat geval sluit je de pot af met een cellofaanpapiertje met een elastiekje er omheen. Dit is echter niet voldoende. Je kunt verdamping en bederf voorkomen door ook nog een dun laagje olie over de azijn te gieten.
  • Je kunt ook gaan voor de - goede kwaliteit - weckpotten met gummiring en klemmen. Maar ook hier giet je een dun laagje olie over de azijn.
  • Uiteraard zorg je ervoor, dat de groenten altijd onder de azijn staan.
  • Als een recept vermeld dat je de azijn eerst (vaak met kruiden) moet koken, doe dit dan nooit langer dan 5 minuten, anders wordt de azijn bitter. (Hoewel het recept uit de jaren dertig hieronder een kooktijd van 10 minuten vermeld. Uitproberen dus met een kleine hoeveelheid.)
HEBBEN!

Piccalillysaus

Piccalilly is een ingelegd mengsel van groenten, zoals augurk, zilverui, bloemkool, wortel of knolselderij. Dit is een oud industrieel recept. Uiteraard kun je het volume verkleinen, zolang de verhoudingen gelijk blijven.
Lombok 4
dl
Zwarte peperkorrels 45
dl
Piment 15
dl
Knoflook 25
dl
Wijnazijn 2000
dl

Jamaica-gember 30
dl
Mosterdmeel 60
dl
Curcumawortel 30
dl
Tapiocameel 60
dl
Azijnzuur 240
dl
De eerste 4 bestanddelen worden met de azijn 10 minuten doorgekookt, hierna wordt de kruidenazijn gefiltreerd.

De volgende bestanddelen, die fijn gemalen moeten zijn, worden in een vijzel van porcelein met het sterke azijnzuur samengewreven en dan bij de kruidenazijn gevoegd. Hierna kookt men het geheel nog eens op tot het dik wordt. Dit duurt gewoonlijk ongeveer 5 minuten.

piccalilly-maken

Inmaakkruiden voor gemengd zuur

Jamaica-gember 100
dl
Zwarte peper 25
dl
Witte peper 15
dl
Piment 15
dl
Spaanse peper 8
dl
Mosterdzaad 13
dl
Lombok 5
dl
De gember en de Spaanse peper worden in kleine stukjes gesneden, de inmaakazijn wordt met 30-50 g kruiden per liter even opgekookt.
HEBBEN

Pickles - Recepten
'Enjoy Life'


 
copyright © 2010 -
vindikhier.nl - all rights reserved