grondwater winnen

Perfecte hemelwaterafvoer voor je wateropslagvat

hemelwaterafvoer

Schoon regenwater met simpele middelen

Als je regenwater op wil slaan in een ondergrondse watertank of een bovengronds regenwater opslagvat, zul je het er eerst naar toe moeten brengen. Vanaf het dak heb je daar je regenpijp voor. Niet alleen wil je het regenwater naar je watervat brengen, je wilt ook dat het schoon is als het er in stroomt.

Allereerst je dakgoot.

Dat is een verzamelplek van bladeren en mos. Om vooral in de herfst de ergste rommel tegen te houden is het verstandig om een gootdrain van poly-net in je goot aan te brengen. Je voorkomt hiermee niet alleen dat je bladafval in je watertank krijgt, maar ook het overlopen van je dakgoot of verstoppingen in je leiding. Krijg je het water vanaf een plat dak, dan kun je overwegen om een regenwater verzamelbak onder de dakuitloop te plaatsen waar je een bladvanger in knutselt. Of je koopt een bladvanger die in de regenpijp wordt geplaatst. Knutselen moet je sowieso als je met de slimme regenpijp op deze pagina aan de gang gaat.

regenton bladfilter
Zorg er voor om zoveel mogelijk vuil en blad tegen te houden

De winkel van ons allemaal

De slimme regenpijp

Niet dat deze waterafvoer na kan denken maar hij doet wel wat hij moet doen en dat is regenwater afvoeren en vuil tegenhouden. Op een dak verzameld zich heel wat zichtbare en onzichtbare rotzooi. Als het een tijdje niet heeft geregend, is dat het eerste wat meekomt, zodra het eerste hemelwater je regenpijp in loopt. De bladeren heb je waarschijnlijk al gestopt in je dakgoot maar dan is er nog steeds dat kleine zweefvuil dat je liever niet in je opslagvat wilt hebben. Om dat te bereiken is een slimme oplossing bedacht.

De duo regenpijp

Direct onder je dakgoot verdelen we het water met een t-stuk over twee regenpijpen. Eén voor het eerstkomende vuile water en de andere voor het daaropvolgende schonere regenwater. De extra buis die je parallel naast de bestaande hebt aangelegd, loopt door tot een halve meter boven de grond. Daar heb je hem afgesloten met een schroefdop. In de buis heb je een plastic balletje gedaan dat precies in de buis past (even bij de speelgoedwinkel langs) De schroefdop is handig om je buis te kunnen schoonmaken indien dat nodig is.

Zo werkt het:
Het eerste vervuilde regenwater loopt door het t-stuk in de extra buis die je hebt gemaakt. Het balletje drijft in je steeds voller wordende regenpijp mee omhoog en sluit vervolgens bij het t-stuk de opening af. Hierdoor wordt het inmiddels schonere regenwater gedwongen de originele buis te nemen die rechtstreeks naar je opslagtank gaat.
Het is even wat knutselen met pvc koppelingen en hulpstukken maar het is goed te doen. Uiteraard geldt:hoe groter de diameter van je buis, hoe beter het is.

Er zijn verschillende manieren van constructie mogelijk om dit systeem te laten werken. De filmpjes geven hier een duidelijker beeld over. Het lijkt er op dat een en ander in de U.K. en de VS gewoon als hulpstuk in de handel is. In ons land zijn we dit nog niet tegengekomen. Dat wordt dus knutselen met koppelingen, pvc-lijm en een balletje. Bekijk ook even onderstaande filmpjes voor de nodige inspiratie.






Regenwater opvangen



 
Op deze website zijn delen van de boeken: Mengen en Roeren uit de jaren 30 opgenomen met een schat aan informatie.
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved