in de finse sauna

Sauna

Wellness in je eigen sauna
Was het hebben van een eigen sauna vroeger nog een uitzondering, tegenwoordig ontdekken steeds meer mensen het genot van een eigen sauna, elektrische of houtgestookt, in of bij het eigen huis.


Finse Sauna
De Finse houtgestookte kachel stijgt steeds meer in populairiteit. En dat is niet voor niets. Het is namelijk een geweldige ervaring om de warmte te voelen van echte vlammen en de geur op te snuiven van het brandend hout.

In de Finse sauna wordt de temperatuur meestal flink opgevoerd. Temperaturen van 80℃ en flink hoger zijn geen uitzondering. Dat betekent dus flink zweten!

Uiteraard stook je de sauna met voldoende gedroogd en geschikt hout in een goede saunakachel, voorzien van een veilig dubbelwandig rookkanaal. Enkele bekende merken saunakachels zijn Harvia en Helo.


finse sauna
afb.Finse sauna

Electrische saunakachel
Behalve de traditionele houtgestookte sauna is er de keuze uit de elektrische saunakachel. Laat je ten alle tijden goed informeren over de benodigde capaciteiten van de kachels en laat een elektrische saunakachel door een erkent installateur aansluiten.

Zelfbouw
Zelfbouw van je eigen sauna is een optie als je een beetje handig bent. Daarvoor zijn steeds meer materialen online verkrijgbaar. Zowel voor een binnensauna, geschikt voor een elektrische saunaoven als voor een echte houtgestookte Finse buitensauna, zijn allerlei bouwpakketten te koop.

Als je hem helemaal zelf wilt bouwen, bereid je dan goed voor. Echt moeilijk is het niet, maar er zijn wel enkele zeer belangrijke regels die je absoluut moet naleven. Zo is de maatvoering belangrijk, de isolatie en zeker de brandveiligheid. Het komt voor wat dat laatste betreft dus aan op de juiste saunakachel, het juiste rookkanaal en de juiste afstanden tussen kachel en saunawand en plafond.

sauna
afb. dwell.com

Infrarood sauna
Een aparte categorie vormen de infra-rood sauna's met bijbehorende infra rood kachels. Deze hebben eigenlijk niets met de oorspronkelijke sauna te maken, maar dat wil niet zeggen dat het niet genieten kan zijn. De warmte drinkt diep door en dat kan weldadig zijn voor mensen met bijvoorbeeld spierproblemen.

Enkele bekende sauna fabrikanten/leveranciers
Azalp
Avantgarde
Fonteyn
Interhiva
Outdoor Living
VSB Wellness
Wellness at Home
Harvia
Helo

SAUNA & GADGETS

Bouwvergunning nodig?
Informeer goed of er een bouwvergunning moet worden aangevraagd alvorens een beslissing te nemen tot het plaatsen van een tuimelraam of dakkajuit.
De bouwvoorschriften zijn bij de gemeente opvraagbaar en mocht er een vergunning nodig zijn dan kan het bouwbedrijf dit desgewenst verzorgen.

Wil je alles zelf doen of bouw je in eigen beheer, dan kun je online checken of een bouwvergunning noodzakelijk is of dat je vergunningsvrij mag bouwen. Handig is ook het bouwbesluit online, waar je de eventuele regelgeving kunt checken met betrekking tot jouw bouwproject.


Andere Onderwerpen
Wooncomfort
Dakkapel
Dakraam
Garagedeur
Houtkachel
Serres & Lichtstraten
Tuinhuis
Welness
Sauna
Zwembaddisclaimer | w3schools | GFDL | GoodFon.com | pixabay | pexels |pinterest | pxhere.com | unsplash.com
copyright © 2013 -
vindikhier.nl - all rights reserved
under construction