In saunaland bij uitstek, Finland, is een sauna net zo normaal als bij ons de badkamer is. Het is een vast onderdeel van ieder huis. Liefst met een houtgestookte saunakachel natuurlijk, welke op het platteland en in vakantiehuizen veel in gebruik zijn. In stedelijke gebieden hebben de elektrische kachels de overhand.
In de Finse sauna wordt de temperatuur meestal flink opgevoerd. Temperaturen van 80℃ en hoger zijn geen uitzondering. Dat betekent dus flink zweten!
Uiteraard stook je de sauna met voldoende gedroogd en geschikt hout in een goede saunakachel, voorzien van een veilig dubbelwandig rookkanaal. Twee bekende merken saunakachels zijn Harvia en Helo.
Als je hem helemaal zelf wilt bouwen, bereid je dan goed voor. Echt moeilijk is het niet, maar er zijn wel enkele zeer belangrijke regels die je absoluut moet naleven. Zo is de maatvoering belangrijk, de isolatie en zeker de brandveiligheid. Het komt voor wat dat laatste betreft dus aan op de juiste saunakachel, het juiste rookkanaal en de juiste afstanden tussen kachel en saunawand en plafond.
Hout
De originele hot tub is compleet van hout en het water wordt door een in het bad geplaatste houtkachel verwarmd. Tegenwoordig zijn er ook heetwaterbadeb waarbij de houtkachel buiten het bad is geplaatst.
Houtsoorten
Als houtsoort zijn onder andere Siberische spar, lariks, eiken en red ceder geschikt. Deze houtsoorten hebben niet alleen hun eigen kleur maar hebben daarnaast ook verschillende eigenschappen.
Zo is het hout van de meest voor dit doel gebruikte houtsoort Siberische spar minder duurzaam dan het hout van de lariks en deze zal dus meer bescherming nodig hebben tegen houtrot. Eiken en red ceder zijn, ondanks hun hoge kwaliteiten, dermate kostbaar dat we ze maar snel weer vergeten.
Uiteindelijk is voor de aanschaf ook van belang wat je aan een hot tub wilt en kunt uitgeven. Zeker voor zelfbouwers loont het de moeite om met een kunststof kuip aan de slag te gaan en deze van een houten omtimmering te voorzien.
Niet meer voor de rijken alleen
Een jaccuzi neemt niet erg veel ruimte in. In de meeste achtertuinen en op de meeste terrassen is wel ruimte voor zo'n bad. Er zijn al jaccuzi's met een afmeting van 2 x 2 meter. Was een jaccuzi vroeger alleen voor de rijkeren weggelegd, nu is dit bad voor een veel groter publiek bereikbaar. Er zijn al jaccuzi's te koop vanaf een paar honderd euro. Die is dan wel opblaasbaar. Maar toch. Voor mensen met een smalle beurs is zo'n opblaasbare spa een goede oplossing.
Veiligheid en gebruik
Let bij de aanschaf van een jaccuzi altijd goed op of het bad aan de veiligheids voorschriften voldoet. Volg altijd nauwkeurig de gebruiksaanwijzing. Een verkeerde hardheid van het water kan kalkaanslag veroorzaken op het verwarmingselement en daarmee schade. Zo ook met een verkeerd gebruik van reinigingsmiddelen. Bij een opblaasbare spa worden scherpe voorwerpen vermeden en de plek waar het bad komt te staan hierop gecontroleerd.
Eigen zwembad
Wie het wat ruimer heeft, gaat voor een zwembad in eigen tuin of zelfs binnenshuis. Het water kan eventueel verwarmd of bijverwarmd worden m.b.v. zonnepanelen. Zelfbouw van je eigen zwembad of zwemvijver is een optie als je een beetje handig bent. Daarvoor zijn volop materialen verkrijgbaar. Overigens is ook een whirlpool met zelfbouw mogelijk.
Op deze website zijn delen van de boeken: Mengen en Roeren uit de jaren 30 opgenomen met een schat aan informatie.
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website. Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees! |
|
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved |