Totaaloverzicht  Nieuws!
huis

Schuifpui beveiligen, zo doe je dat

De Schuifpui.....pfff

Dat is niet altijd een gemakkelijke opgave.
Bij een houten pui valt het meestal nog wel mee.
Bij een aluminium schuifpui kun je soms problemen verwachten.
schuifpui-afsluitbaar

Aluminium Schuifpui

Een schuifpui bestaat uit een vast raam en een bewegend raam. Als je geluk hebt schuift je bewegende raam aan de binnenzijde van je woning, achter het vaste raam langs. Als je pech hebt schuift je raam aan de buitenzijde.
Deze schuifpuien - veelal geproduceerd door Eland-Brandt - stammen uit een periode waarin inbraakwerendheid geen onderwerp was. Ze zijn dus al behoorlijk gedateerd maar je komt ze nog veel tegen.

Aluminium schuifpui - buitenschuivend

Schuif je deur eens open en werp eens een blik op de bovenrail. Je zult zien dat er nogal wat ruimte boven je schuifdeur zit. Die ruimte was nodig om je deur er in te tillen toen hij geplaatst werd.
Even gemakkelijk til je hem er ook weer uit. Dit lossen we op door een op maat gemaakt houten latje in de bovenrail te schroeven waar je deur juist onderdoor schuift. We hebben een perfecte en spotgoedkope uittilbeveiliging aangebracht.

Als je naar het slot kijkt, zie je vaak niet meer dan een hendeltje en een klein haakje.....en dat is het dan. Je kunt deze schuifdeur aan pakken met het plaatsen van twee oplegraamslotjes. Vaak wordt hiervoor een Nemef of Axa slotje gebruikt maar als hier geen ruimte voor is, kun je het proberen met een opleggrendel van het merk Fuhr dat voordelig is geprijst.
Deze vergrendeling is eigenlijk bedoelt voor aluminium en kunststof ramen (draai/kiep) maar kan ook op veel schuifpuien worden gebruikt. Kom je er toch niet uit, dan kun je advies vragen aan een PKVW preventieadviseur.

fuhr-raamvergrendeling-150s
Fuhr vergrendeling 150S
Als je slotjes moet aanbrengen, zet je die vast met zelftappers en daarmee neem je een risico. Er bestaat kans op een koudebrug in je deur en dat kan een condensprobleem veroorzaken. Slotjes plaatsen we zo dicht mogelijk bij de openingszijde en kiezen de zelftappers, om condens te voorkomen, zo kort mogelijk.

Het is verstandig om even te kijken bij SecuProducts
Het schuifpuislot model 'Basic' is goedgekeurd voor buiten schuivende delen. Met een beetje geluk past hij op je deur.

Aluminium schuifpui - binnenschuivend

Ook hier brengen we een uittilbeveiliging aan door een latje te schroeven in de bovenzijde van de rail. Je kunt ook hier twee raamslotjes op je deur schroeven als in het voorbeeld hierboven maar wel met het risico op condensdoorslag. Gelukkig is er voor dit type schuifdeur een veel betere oplossing. We kunnen een PKVW goedgekeurde schuifpuibeveiliging (Secubar) monteren welke met een sleuteltje afsluitbaar is.
schuifdeurslot

Creatievelingen leggen gewoon een houten balkje naast de deur op de onderrail zodat de deur niet open kan schuiven. Dat lijkt slim maar een gaatjesboorder drukt die er van buitenaf gemakkelijk uit. Dus schroef je op beide uiteinden van je balkje een oplegraamslotje. Vervolgens boor je een gaatje in de zijkant van je deur en een gaatje in je kozijnstijl waar de slotjes in vergrendelen. Of je werkt met slechts één slotje en bevestigd het balkje aan de andere zijde met een scharnier aan de stijl (Goed en voordelig).

Stiftvergrendeling

Een alternatieve methode is een stiftvergrendeling door twee tegenoverliggende deurstijlen heen. Doe dit alleen met een oude pui waarvan de garantie al is vervallen.

Je boort een gat in het midden van de pui daar waar de 2 stijlen in gesloten toestand over elkaar zitten. Je boort geheel door de binnen stijl en dan ca 3cm in de buiten stijl.

De stift vergrendeling bestaat uit een pen met aan het ene eind schroefdraad en uiteindelijk een sierknopje. Er zit ook een metalen plaatje bij waar schroefdraad in zit, dit plaatje schroef je op de stijl en wel zo dat de gaten over elkaar zitten. Je steekt de pen in het gat en je draait het vast. De pen zul je overigens op de juiste lengte moeten afzagen.

Op zich is dit best een mooie en sierlijke oplossing, die echter van binnenuit gemakkelijk te openen is. Om deze reden zal deze op zich perfecte beveiliging nooit gaan voldoen aan de strenge eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen®

Maar wie wil er zomaar een gat door zijn deur boren? En dan is er nog het risico van condensdoorslag bij de aluminium schuifpuien. Hij is wat dat betreft dus meer geschikt voor toepassing in hout. Wil je toch met deze methode aan de slag, ga dan naar een rolluikleverancier voor de vergrendelpen.

stiftvergrendeling

Houten schuifpui

Als je schuifpui van hout is, heb je de meeste mogelijkheden om te beveiligen en het is ook nog eens het gemakkelijkst.

Je kunt gebruik maken van bovengenoemd balkslot van SecuProducts maar je kunt er ook twee bijzetslotjes opschroeven.

In een aantal gevallen kun je het hoofdslot ook vervangen door een veiligheid schuifdeurslot. Dan heb je de mooiste afwerking maar het hakt er dan weer wel aardig in als het op de prijs aan komt.

De goedkoopste oplossing is eerder genoemde vergrendelpen, die echter van binnenuit gemakkelijk te openen is.

Uiteraard breng je als dat nodig is ook hier een uittilbeveiliging aan in de bovenzijde van de rail.

Houten hefschuifpui

Met een hefschuifpui van hout heb je het goed voor elkaar. Dit is een zware en zeer degelijke constructie waar je niet veel aan hoeft te doen. Een met een sleuteltje afsluitbare hendel op de binnenzijde is het enige waar je volgens de normen voor moet zorgen. Misschien zit die er al op en anders informeer je het beste bij de fabrikant of bij de vakhandel in hang- en sluitwerk.

Ter verduidelijking: een hefschuifpui staat in gesloten toestand vergrendeld op de rail. Door het omduwen van de deurhendel wordt de deur boven de rail opgetild zodat de hij opeens gemakkelijk verschuifbaar is.

Waarom ook afsluiten aan de binnenkant?

De reden is eigenlijk heel simpel. Een makkelijk te openen schuifdeur is voor een inbreker ideaal als ontsnappingsroute of om op een gemakkelijke manier met je flatscreen tv je woning te verlaten. Daarom dus!

Verlies je garantie niet!

Waarschijnlijk zit er geen garantie meer op je schuifpui. Mocht die garantie nog niet zijn verlopen, raadpleeg dan eerst de fabrikant of leverancier voordat je gaat boren of schroeven in je schuifpui of in je hefschuifpui. Neem hierin absoluut geen risico.

SCHUIFPUI BEVEILIGEN

Wat hebben we hieruit geleerd?

  • Een inbreker is gek op een schuifpui omdat hij er gemakkelijk je huis door verlaten kan. Goed beveiligen dus.
  • Zorg altijd voor een uittilbeveiliging.
  • Verlies je garantie niet.

Ga door naar: de Ramen


Aandachtspunten veilig wonen
Veilig wonen belangrijker dan certificaat PKVW

Op deze Veilig Wonen website is veilig wonen belangrijker dan het behalen van het PKVW certificaat, het Politiekeurmerk Veilig Wonen®. Met een PKVW certificaat krijg je bij sommige verzekeraars korting op de premie. Maar reken je niet rijk. De investering die je daarvoor moet doen is vaak vele malen hoger dan het prijsvoordeel en het PKVW is niet voor iedereen haalbaar.

Wij gaan voor Veilig Wonen maar niet perse voor het PKVW-certificaat. Wel gaan we voor inbraakwerendheid op een manier die gunstiger is voor je portemonnee. Op deze website gaan we uit van een normale woning met houten kozijnen, gebouwd in een tijd dat veilig wonen niet aan de orde was. We gebruiken zoveel mogelijk begrijpelijke taal waarbij voorop staat dat je veel aanpassingen zelf kunt gaan uitvoeren.

slotenshop


 
copyright © 2010 -
vindikhier.nl - all rights reserved