Inhoudsopgave
body-health

Fit met skaten

Skaten voor je conditie en vooral voor je plezier

Je ziet ze steeds meer, de skaters. Op een prettige manier bezig met het bijhouden of verhogen van hun conditie.

Skaten belast je gewrichten veel minder dan het geval is met hardlopen, terwijl je wel ongeveer hetzelfde aantal calorieën verbruikt. Een goede conditietraining dus.
Skaten is niet alleen goed voor je spieropbouw maar ook een goede training van hart en bloedvaten.
Daarnaast is skaten, skeeleren, rolschaatsen of hoe je ook wilt noemen, ook nog eens heel erg leuk om te doen.

inlineskaten
Op sommige plekken zijn speciale skeelerbanen aangelegd. Is er niet zo'n plek bij jou in de buurt, dan is er waarschijnlijk genoeg asfalt bij je in de buurt om je baantjes te trekken.

Skaten kun je onderverdelen in:

  • Rollerskates (ofwel rolschaatsen met twee wielstellen achter elkaar)
  • Inline Skates (ofwel skeelers met 3 of 4 wieltjes achter elkaar in één lijn)
  • Skateboards en balance boards (ofwel een plank met vier wieltjes eronder
  • steps

Rollerskates

Als je het vergelijk trekt met schaatsen, dan denk je bij rollerskates gelijk aan kunstschaatsen. En denk je bij inline skates aan noren, veel gebruikt om met hoge snelheid een lange afstand te schaatsen.

Rollerskating wordt weer steeds meer populair. Denk maar aan de rollerdisco's en aan de opkomende sport 'roller derby' waarbij twee (meestal dames) teams elkaar proberen in te halen op een ovale track, zoals The Brawlin Betties in de US.

Rollerskating is voor de meeste mensen niet echt gemakkelijk om te doen, vanwege de stabiliteitsfactor en de reactie op oneffenheden.


brawlin-betties
The Brawlin Betties

Hebben

Inline skates

Het skaten op inline skates wordt door de meeste mensen als makkelijker ervaren, dan het skaten op rollerskates. Dat heeft alles te maken met de stabiliteit. Omdat het onderstel langer is, voelt het een stuk stabieler, vanwege de balans naar voren en naar achteren. Oneffenheden worden dan ook gemakkelijker genomen, dan bij rollerskates. Inline skates van goede kwaliteit geven ook zijwaarts veel steun.

Vanwege de stabiliteit en de hoge snelheid die mogelijk is, worden inline skates steeds vaker als vervoermiddel gebruikt.

inline-skates
Inline skates voor lange afstanden en hoge snelheid

Skateboards

En dan zijn er nog skateboards met vier wielen en zelfs balance boards met slecht één wielstel en steps. Bij de boards komt het vooral aan op de kunst om evenwicht te houden. Deze zijn op enkele uitzonderingen na vooral onder jongeren populair. Een goede bescherming tegen blessures is niet onbelangrijk.

skateboard
Stunten op het skateboard


Andere Body & Health items bekijken?

Ga naar het overzicht!


 
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved