Inhoudsopgave
watervogels

Smient

smient
©Karney, Lee (U.S. Fish and Wildlife Service) op wikimedia volgens GFDL


Smient
(Anas penelope)
soort: Grondeleend

De Smient zie je in ons land hoofdzakelijk in het najaar en de winter. In de zomer verblijven ze in het noorden van Europa. Een enkele keer blijven ze hier om te broeden maar dat is heel zeldzaam. Je ziet ze in ons land vooral bij de kust.

Ze leven in grote groepen waarbij ze allemaal zeer dicht bij elkaar blijven. Opvallend is, dat ze in die groepen vaak allemaal dezelfde kant opkijken.

Het mannetje herken je gemakkelijk aan zijn oranje kop met geel voorhoofd. Het vrouwtje is voornamelijk bruin. Ze hebben allebei een korte grijze snavel. Vanwege hun bijzondere roep worden ze ook wel Fluiteend genoemd.
Smient-man-vrouw

Smienten, de vrouwtjes zijn voornamelijk bruin
© Gary K. Smith op Arkive.org

bezoek ook eens

Een Smient heeft een lengte van ongeveer 42 cm, een spanwijdte van ongeveer 80 cm en wordt ongeveer 3 jaar oud.

Eten doen Smienten gewoonlijk 's nachts. Overdag slapen ze, drijvend op het water. Hun voedsel bestaat voor het grootste deel uit gras (zeegras), groene planten, plantenwortels en waterplanten. Ook grondelen ze in ondiep water om voedsel van de bodem te plukken. De vrouwtjes eten ook insecten. Zo komen ze aan voldoende eiwit voor het leggen van eieren.

Hun nest is een kuiltje dat ze bekleden met dons, altijd in de buurt van het water. Ze leggen 1 keer per jaar meestal 8 tot 9 eieren.


Smienten kaart

Smienten hebben net als ganzen dezelfde eetgewoonten. Ze kunnen dan ook veel schade veroorzaken aan boerenland. Op de kaart kun je zien waar je ze veel kunt tegenkomen.

bezoek ook eens

Overzicht Watervogels

bergeend
krakeend
pijlstaart
slobeend
smient
toppereend
wilde eend
wintertaling
zomertaling
brandgans
canadese gans
grauwe gans
kleine rietgans
kolgans
taiga-rietgans
toendra-rietgans
rotgans
kleine zwaan
knobbelzwaan
wilde zwaan
fuut
meerkoet
waterhoen
vogels

roofvogels
tuinvogels
vogels

Op deze pagina 's zie je een overzicht van de meest voorkomende watervogels in ons land, zoals eenden - grondeleenden en duikeenden - ganzen en zwanen.
 
copyright © 2010 -
vindikhier.nl - all rights reserved