Inhoudsopgave
ongedierte bestrijden

Steenmarter in je huis of tuin?

Bestrijden, voorkomen of verjagen?

Bestrijden mag niet van de wet, want de steenmarter is een beschermde diersoort. Dus is het zaak om te voorkomen dat deze marter je huis binnendringt of de kabels en slangen in je auto doorknaagt. In het ergste geval is dat al gebeurt en zul je hem moeten verjagen.

Je zou het niet verwachten maar aan een gat van 4 cm heeft een steenmarter voldoende om je huis binnen te komen. Als zijn kop er door heen past, past de rest van zijn lijf er ook doorheen.


marter

Steenmarters veroorzaken veel schade

Het lijken leuke speelse diertjes, behalve als ze de bekabeling in je auto doorknagen of bij jou in huis intrekken. Als je het vermoeden hebt dat er zo'n beest in jouw huis is of was, dan kun je dat herkennen aan achtergelaten sporen.

Ze maken soms veel lawaai en ze maken een enorme rotzooi. Sommige mensen denken dat er een inbreker op zolder is geweest als ze daar martersporen aantreffen. Typerend zijn urinevlekken met bijbehorende stank in een hol plafond. Als je een keutel ziet liggen in de vorm van een vraagteken, dan kun je er vrijwel zeker van zijn, dat die van de marter afkomstig is.

Als je zeker wilt zijn dat er een steenmarter in of om jouw huis rondloopt (of op welke plek hij jouw huis binnen dringt), dan kun je altijd eerst een wildlife observatiecamera aanschaffen. Duur zijn ze zeker niet en het is ook nog eens een leuk hebbeding.

steenmarter-uitwerpselenAls je zulke uitwerpselen in je huis tegen komt, heb je een steenmarter te gast

Milieu- en diervriendelijk, leuk bedacht!

Heb je een eigen parkeerplek bij je huis? Je kunt dan op de vaste parkeerplek van je auto een rol kippengaas uitrollen, waarop je voortaan je auto neerzet. Marters hebben er een enorme hekel aan om op dat gaas te lopen.
Je kunt ook een gieter volplassen en dat over je banden uitsproeien, daar houden ze ook niet van.
Heb je een hond? Geef 'm een scheerbeurt, stop het haar in een oude panty en leg het onder je auto. Marters haten honden en lopen er in een boog omheen.
steenmarter-auto
kippengaas in de motorruimte is niet de oplossing

Werkende oplossingen

Er zijn gelukkig ook betere oplossingen, die ook nog eens echt werken.

  • In vooral oudere auto's bevatten de bougiekabels visolie (in de isolatie) en daar zijn marters gek op. Vervang deze dus.

  • Plaats een ultrasone marterverjager in je auto. Deze kost maar een fractie van de schade die marters kunnen aanrichten. Om een marter je huis uit te jagen, zou je zo'n apparaat ook kunnen inzetten.

  • Voor een aantal automerken kun je electronische schrikapparaten laten inbouwen oner de motorkap. Doe dit specialistische klusje niet zelf maar laat het uitvoeren door een vakman.

  • Een wildval wil ook wel helpen. Probeer eerst de looproute van het beest op te sporen. Dat is vaak vlak langs muren en wanden. Plaats daar de val. Eventueel kun je met wat visolie een spoor naar de val toe trekken. In de val leg je een stukje vis, vlees of fruit, want steenmarters zijn alleseters. Er is ook speciaal lokaas in de handel.

Als je even op google zoekt naar hun voedsel lees je: "Ze eten graag andere knaagdieren, jonge konijnen en vogels, kippen en eieren. Ook insecten zoals rupsen, kevers, kikkers en regenwormen zijn niet veilig. De marters lusten ook graag fruit en bessen." Er is dus best veel eten voor hem te vinden en waarschijnlijk ook bij jou thuis.

Beschermde diersoort en oppassen!

Steenmarters zijn beschermde dieren, dus doden is verboden. Zelfs vangen en verplaatsen is volgens de huidige wetgeving niet toegestaan. Hoewel het een logische en diervriendelijke gedachte lijkt, om een gevangen marter ergens anders in de natuur weer uit te zetten, het is verboden!

Mocht je onverhoopt toch een steenmarter in een neergezette val vangen, blijf dan met je vingers af van de kooi. Zijn tanden zijn vlijmscherp en hij is supersnel. Oppassen dus!

HEBBEN!

 
copyright © 2010 -
vindikhier.nl - all rights reserved