Totaaloverzicht  Nieuws!
huis

Bouw je eigen huis van stro en leem

Oude bouwmethode

Tot honderd jaar geleden was strobouw heel normaal (in sommige landen nog steeds). Denk maar eens aan de oude vakwerkhuizen, in het buitenland maar ook in Zuid-Limburg, waarvan velen al honderden jaren oud. Een beproefde bouwwijze dus. Dertig jaar geleden hadden ze je uitgelachen als je op zo'n 'alternatieve manier' nog een huis zou willen bouwen. Maar dat is aan het veranderen. Als we oude bouwmethoden zoals strobouw, met nieuwe inzichten verenigen, dan ontdekken we dat ze vroeger 'zo gek nog niet' waren.

Strobouw

Natuurlijke materialen en moderne technieken
Bouwen met natuurlijke materialen, in combinatie met moderne technieken maakt wonen comfortabel en geeft een gezonde leefomgeving. De pioniers met hun earthships, strobouw, leembouw en andere besparende bouwmethoden hebben de aanzet gegeven om op een nieuwe manier te gaan wonen.

Gezond wonen in een strohuis
In een strohuis heb je een gezond en aangenaam binnenklimaat. Een huis van stro en leem is uitstekend te verwarmen met een tegelkachel, vloerverwarming of wandverwarming.

woning in strobouw
strobouw woning in Kampen

Bouwinspiratie opdoen!

Het filmpje hieronder is zeer inspirerend als je wilt weten wat je allemaal met natuurlijke grondstoffen kan doen als het om bouwen gaat. Niet iedereen zal van een 'Hobbit Huis' houden maar hier gaat het vooral om wat mogelijk is bij het bouwen met natuurlijke materialen.

Simpele bouwmethode

Het bouwen van een strohuis gaat volgens een simpele bouwmethode en is voor veel mensen zelf te doen:
  1. Er wordt een betonplaat gelegd, eventueel met fundatie afhankelijk van de ondergrond.
  2. Op de betonplaat wordt een houten geraamte van het huis opgezet waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van rechte boomstammen.
  3. Vaak wordt nu eerst een hoog isolerend dak en de eventuele verdiepingsvloeren aangebracht om maar zoveel mogelijk 'droog' te kunnen werken in ons soms regenachtige klimaat.
  4. Vervolgens worden bij de (buiten)wanden de ruimtes tussen de opgaande houten stammen opgevuld met goed samengeperste strobalen. Deze strobalen dienen voldoende gedroogd te zijn en worden na op elkaar te zijn gestapeld nog eens samengesnoerd met spanbanden. Zo ontstaan een zeer stevige en sterke massieve stromuur met een zeer hoge isolatiewaarde.
  5. Vervolgens worden allereerst de buitenmuren voorzien van een afwerklaag van leemcement die het stro voldoende afsluit en beschermd tegen ons klimaat.
  6. Voordat ook de binnenzijde wordt afgewerkt worden eerst de water- en elektriciteitsleidingen aangelegd en de eventuele verwarmingsleidingen die soms in de wand worden geïntegreerd. Wandverwarming kan bijzonder comfortabel zijn.
  7. Nu kan de verdere afwerking volgen.

Onverwarmd voelt een strohuis al warm aan door de hoge natuurlijke isolatie van het materiaal. Er is dan ook weinig nodig om een dergelijke woning warm te krijgen. Energieneutraal hoeft geen enkel probleem te zijn met dit type woning.



ALTERNATIEF BOUWEN
Handige links voor de strobouwer
Omdat strobouw niet de enige alternatieve bouwmethode is, vermelden we ook nog enkele links naar aardbouw ofwel 'Earthships'



 
copyright © 2010 -
vindikhier.nl - all rights reserved