Inhoudsopgave
roofvogels

Tortelduif - Zomertortel

Streptopelia turtur
©Yuvalr CC BY-SA 3.0 Link

Tortelduif - Zomertortel
(Streptopelia turtur)

De zomertortel is een vogel uit de familie van duiven (Columbidae). Ze worden 25 tot 30 cm groot en zijn daarmee iets kleiner dan andere duivensoorten. Ze eten voornamelijk zaden en vruchten.

In de zomer zijn zomertortels in vrijwel heel Europa aanwezig en je ziet ze vaak in parken, bossen en grote tuinen. Ze broeden hier, maar ze overwinteren in Afrika.

De eerste vogels verschijnen meestal in april op de broedlocatie. Ze trekken vooral in september weg naar hun overwinteringsgebied.
Tortelduif - Zomertortel

foto: Skolan124 Public Domain Link

bezoek ook eens

Deze tortelduif wordt soms wel aangezien voor de Turkse tortel (Streptopelia decaocto) omdat deze vaker voorkomt en ook gemakkelijker herkend wordt (vanwege de karakteristieke beige kleur en de zwarte halsring die in het midden onderbroken wordt). De Turkse tortel is echter een standvogel die je dus het hele jaar door kan zien, vaak bij huizen.

Het nest dat ze bouwen wordt van twijgen gemaakt en is vaak slordig en niet echt stevig gebouwd. In mei - juni legt de vogel 1 of 2 eieren en er wordt ongeveer 1 2 weken door zowel het vrouwtje als het mannetje gebroed. Na drie weken vliegen de jongen uit en kunnen zichzelf snel zelf redden.


tortelduiven

tortelduiven op nest

©hbw.com

bezoek ook eens de website van

Overzicht Tuinvogels

vliegenvanger
boomklever
boomkruiper
boompieper
fitis
fluiter
vlaamse gaai
geelgors
gekraagde roodstaart
glanskopmees
vliegenvanger
groene specht
groenling
grote bonte specht
grote lijster
heggemus
houtduif
huismus
koekoek
koolmees
matkopmees
merel
nachtegaal
pimpelmees
putter
roodborst
spreeuw
staartmees
tjiftjaf
tuinfluiter
turkse-tortel
vink
winterkoning
zanglijster
zomertortel
zwarte-mees
zwartkop
vogeltuin
nestkast
vogels voeren
vetbollen maken
kat uit de tuin
flamingo
roofvogels
watervogels
VOGELGIDSEN

Er is niets leuker dan een rijk vogelleven in je tuin. In sommige tuinen leven wel tot twintig verschillende vogelsoorten. Laat onze tuinvogels zich ook in jouw tuin thuis voelen en beleef plezier aan hun aanwezigheid. Van mus, Merel en Koolmees tot aan de meer zeldzame vogelsoorten.
 
copyright © 2010 -
vindikhier.nl - all rights reserved