Inhoudsopgave
huis

Tuinhuis of recreatiewoning

Een huisje in de tuin

Een huisje in de tuin is een wens van veel mensen. Niet alleen is een tuinhuisje handig als extra bergplaats voor tuingereedschap of barbeque, vaak ook wordt een tuinhuisje gebruikt als overdekt terras waar het goed toeven is als het met de weersomstandigheden wat tegen zit.

tuinhuisje
fantasierijke zelfbouw afb. Bert Lambers

Bouwpakket of zelfbouw

Tuinhuisjes zijn verkrijgbaar in diverse modellen. Hoewel ook leverbaar in kunststof is hout toch het meest gebruikelijk. De traditionele blokhut veroverd meer en meer terrein, naast de optrekjes die zijn opgebouwd uit rabatdelen.

Veel tuinhuisjes worden als bouwpakket verkocht, meestal gaat het dan om een blokhut. Gangbare dikte's zijn 19mm en 28mm maar ook 45mm, 60mm en 95mm zijn leverbaar.

Wat voor tuinhuis je ook aanschaft, zorg altijd voor een goede fundering. Die kun je opmetselen maar ook maken van hardhout want dat is tenminste rotproof.

Bij zelfbouw ben je veel vrijer voor wat betreft model en afmetingen. Behandel tijdens de bouw al de eventuele veer- en groefverbindingen van de buitenwand met het verfproduct dat je wilt gaan gebruiken. Bij het eventueel later werken van het hout, zie je dan niet van die storende onbehandelde strepen in de wand.

tuinhuisje-met-zadeldak
traditioneel tuinhuisje

Vakantiewoning of zelfs voor permanent

De luxere tuinhuizen worden veelal gebruikt als zomerverblijf of vakantiewoning. Als zo'n recreatiewoning van goede isolatie is voorzien en voldoet aan de eisen van het bouwbesluit dan wordt permanente bewoning mogelijk. Bijvoorbeeld als een seniorenwoning.

Bouwvergunning nodig?

Informeer goed of er een bouwvergunning moet worden aangevraagd alvorens een beslissing te nemen tot het plaatsen van een tuimelraam of dakkajuit.
De bouwvoorschriften zijn bij de gemeente opvraagbaar en mocht er een vergunning nodig zijn dan kan het bouwbedrijf dit desgewenst verzorgen.

Wil je alles zelf doen of bouw je in eigen beheer, dan kun je online checken of een bouwvergunning noodzakelijk is of dat je vergunningsvrij mag bouwen. Handig is ook het bouwbesluit online, waar je de eventuele regelgeving kunt checken met betrekking tot jouw bouwproject.

TUINHUISJES & BLOKHUTTEN

Enkele bekende tuinhuisbouwers - handelaren


 
copyright © 2010 -
vindikhier.nl - all rights reserved