Inhoudsopgave
wijn maken

Vlierbessenwijn

gistingsfles

Tannine

Van de bessen van de vlier kun je een heerlijke wijn maken met een prachtige rode kleur. Omdat er veel tannine in de schil zit, kun je met een langer durende pulpgisting ook geweldige lang houdbare bewaarwijnen maken. Het duurt dan wel langer voor de wijn op dronk is, maar dan heb je ook wat! Je hebt dan een zware dieprode wijn gemaakt, die je jarenlang in je kelder kunt opslaan. Heb je niet het geduld om zo lang te moeten wachten, voor je de wijn kunt drinken en heb je een grote voorraad bessen geoogst? Dan zou je twee porties kunnen maken. Eén met een korte pulpgisting, voor een lichtere wijn, die snel op dronk is. En één met een langere pulpgisting, om een bewaarwijn te maken.
Wat heb je nodig
1500
gram
vlierbessen
1500
gram
suiker
4,5
liter
water


wijngist (portgist)
vlierbessen
Rijpe diepzwarte vlierbessen voor een perfecte rode wijn

Vlierbessen plukken en verwerken

Pluk de bessen als ze goed zwart en dus helemaal rijp zijn. Alles wat groen is aan de vlier, is giftig. Vermijd dus dat er groene bessen meekomen in de pluk, die ook nog eens de smaak bederven.

Rits de vlierbessen van de stelen en stamp de bessen fijn in een voldoende ruime kuip. Voeg kokend water toe, waarin je de suiker hebt opgelost. Roer even goed door en voeg de gist toe als de most voldoende is afgekoeld. Veel wijnmakers voegen de suikers in etappes toe, om zeker te zijn van een vlotte start van de gisting. Dat hebben wij met vlierbessen nog nooit gedaan, want die gisten al voordat je het in de gaten hebt. Wel gebruiken wij een goede giststarter, die we een dag eerder hebben gemaakt. Hoe je een giststarter maakt, lees je hier.

Vlierbessen bevatten naast veel vitamine C, ook het licht giftige sambunigrine, wat buikklachten kan veroorzaken als je toevallig gevoelig bent voor die stof. Om deze reden koken veel wijnmakers de most nog even door na het toevoegen van het kokende water waarmee dit gif wordt geneutraliseerd.

WIJN MAKEN GADGETS

Pulpgisting

Drie dagen in open gistingsvat, afgedekt met een schone theedoek. Knoop er een touwtje om zodat azijnvliegjes niet onder de theedoek door kunnen komen en je wijn in wording kunnen bereiken.

Iedere ochtend en avond roer je de pulp een keer om en zorgt dat de aan de oppervlakte drijvende bessen weer ondergedrukt worden.

Na drie dagen pulpgisting zeef je de vloeistof door een trechter met schone doek in een gistingsfles met waterslot. Als je een wijnpers hebt kun je de pulp ook nog eens uitpersen. Leuk werk en de gisting in gesloten vat kan beginnen.

gistende-pulp
2x per dag de pulp onder drukken

Gisting op vat

Bij deze eerste gisting op vat, dat je met een waterslot hebt afgesloten, kan het er heftig aan toe gaan. Zo heftig zelfs dat het water uit je waterslot gedrukt wordt. Sluit het waterslot dan tijdelijk met een watje af, totdat de gisting rustiger verloopt. Dan verwijder je het watje en vult het waterslot met water.

Na enkele maanden ga je overhevelen naar een nieuwe schone fles of vat, voorzien van een waterslot.

Nagisting op vat en klaren

Zorg dat er zo weinig mogelijk lucht boven de wijn staat en zet je vat, met waterslot, op een koele plek. Controleer zo nu en dan of er nog voldoende water in het waterslot zit, zodat er geen lucht bij de wijn kan komen.

Na enkele maanden als de wijn uitgegist is en helder is geworden, kun je bottelen. Als je vindt dat je wijn nog bubbels ofwel koolzuurgas bevat welke is onstaan bij de gisting, dan kun je hem ontgassen door er met een garde flink in om te roeren.

glas-vlierbessenwijn
'Enjoy Life'


 
Op deze website zijn delen van de boeken: Mengen en Roeren uit de jaren 30 opgenomen met een schat aan informatie.
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved