Inhoudsopgave
huis

Voordeur beveiligen, zo doe je dat

Veiligheidsslot en Veiligheidsbeslag

Over het algemeen draaien voordeuren naar binnen toe open. Daar gaan wij op deze pagina ook van uit. In het zeldzame geval dat een voordeur naar buiten open gaat, lees dan deze pagina toch door. Daarna ga je door naar de volgende pagina over achterdeuren, die in dat geval ook van toepassing is op jouw naar buiten draaiende voordeur.

Naar binnen draaiende voordeur

Je voordeur is naar binnen draaiend en daarom hoef je aan de kant waar de scharnieren zitten niets te doen. Deze zitten aan de binnenzijde van je deur en daar kan een inbreker niet bij komen. Hij zal zijn slag proberen te slaan aan de slotzijde.

Druk aan de onderkant eens tegen je deur. Kun je hem daar gemakkelijk naar binnen drukken en op deze manier ruimte maken om inbrekersgereedschap tussen te drukken? Ja? Dan gaan we daar ook iets aan doen.

Je voordeur kan zijn voorzien van twee typen sloten, een oplegslot of een insteekslot.

inbreker-op-pad

Oplegslot

Zoals je op de vorige pagina al hebt kunnen lezen is een ouderwets oplegslot vaak een gemakkelijk doelwit. Die gaan we dus vervangen door een beter exemplaar. Vrijwel altijd wordt hier gekozen voor een Lips oplegslot serie 1753 met vaste cilinder of serie 1754 met een staartcilinder.

Om te zien welk slot je exact nodig hebt, meet je de deurdikte en de doornmaat.
Doornmaat = afstand van de rand van de deur tot het hart van de cilinder.
Je zal meestal op een waarde uitkomen van 50mm of 60mm.
Daarna bekijk je de draairichting, volgens de tabel op de vorige pagina.
Uiteraard bekijk je ook nog even de afmeting van de slotkast om er zeker van te zijn dat er ruimte genoeg is op je deur en op je kozijn om dit slot te kunnen plaatsen.
Daarvoor kijk je eventjes bij Lips sloten.

lips oplegslot 1754

De Lips 1700-serie heeft standaard een doornmaat van 50mm. De 1753 is het gemakkelijkst te monteren.
- Heb je 50mm gemeten, dan kun je een keuze maken uit deze twee sloten, mits je deurdikte 40mm is.
- Bij een doornmaat van 50mm en een deurdikte groter dan 40mm (max.58mm) kies je voor de 1754
- Bij een doornmaat tot 62 mm kies je voor de1754-VS.

HEBBEN!

Kniehoogte

Officieel zou je voordeur nu politiekeurmerk niveau moeten voldoen. Maar omdat je de deur bij de grond toch nog wel een behoorlijk stuk naar binnen kan drukken plaatsen we op kniehoogte een insteekgrendel met ronde knop (die is minder makkelijk van buitenaf te manipuleren door gaatjesboorders).
Bedenk dat je een dergelijke grendel niet van buiten af kunt bedienen. Als jij gewend bent om altijd via je achterdeur je huis te verlaten en weer binnen te komen is dat geen probleem. Anders zou je kunnen overwegen om een extra bijzetslot te plaatsen met als nadeel dat je nu met twee verschillende sleutels moet werken. En het was al zo duur!

Als je wil kun je via de vakhandel een 1754 samen met bijzetslot bestellen in gelijksluitende uitvoering. Je kunt dan met één sleutel beide sloten bedienen. Maar..... we zouden het zo goedkoop mogelijk houden.

De meest voordelige oplossing is de genoemde insteekgrendel of je deur verstevigen waardoor hij minder doorbuigt. En dit laatste is uiteindelijk het beste omdat er ook nog zo iets bestaat als gebruikersgemak.

O ja ... er is nog een mogelijkheid.
Een SecuStrip op de buitenkant.
Brrr... moeten geen kinderhandjes tussen komen.
Liggen de vingertjes er af.

HEBBEN!
secustrip

Insteekslot

Heb je het geluk van een insteekslot in je voordeur, dan heb je gelijk heel veel mogelijkheden aan deurbeslag. En het oog wil ook wat ... toch?

Meestal is een voordeur met insteekslot voorzien van een licht aluminium voordeurgarnituur met vaste knop of deurduwer aan de buitenzijde. Een enkele keer met aan beide kanten een deurkruk.

Het grote nadeel van deurkrukken aan beide zijden is het gevaar op insluiping als je de deur niet constant op het nachtslot hebt. Wij kiezen dan ook voor veiligheidsbeslag met een vaste greep op de buitenkant.

Kies NOOIT voor een VH-voordeurgarnituur met een vaste ronde knop.
Je voordeur draait namelijk naar binnen en als je nog even snel naar de buurtsuper wil en haastig de deur achter je dicht trekt voel je waarom.
Je huisarts zal overigens met alle liefde je hand verbinden die tussen je deur en het kozijn klem kwam te zitten.

veiligheidsbeslag

Welke vervangende sloten?

Voordat we beslag gaan kopen kijken we eerst eens naar het insteekslot.
De kans is groot dat er één van onderstaande sloten in zit:

- Nemef 1269 ⇒ doornmaat: 50mm, h.o.h. krukgat / cilindergat: 55mm
- Nemef   549 ⇒ doornmaat: 50mm, h.o.h. krukgat / cilindergat: 72mm
- Nemef   569 ⇒ doornmaat: 50mm, h.o.h. krukgat / cilindergat: 72mm
- Nemef   669 ⇒ doornmaat: 60mm, h.o.h. krukgat / cilindergat: 72mm
- Lips  2000    ⇒ doornmaat: 50mm, h.o.h. krukgat / cilindergat: 72mm
- Lips  2400    ⇒ doornmaat: 50mm, h.o.h. krukgat / cilindergat: 72mm
- Lips  2400    ⇒ doornmaat: 55mm, h.o.h. krukgat / cilindergat: 72mm
- Lips  2400    ⇒ doornmaat: 60mm, h.o.h. krukgat / cilindergat: 72mm

Als dit niet zo is meet je het slot nauwkeurig op en ga je met de
afmetingen en de draairichting op papier naar je slotenspecialist.
Of nog beter: Neem het oude slot met je mee


Veel gebruikte vervangende veiligheid insteeksloten zijn:
- Nemef 4119 ⇒ doornmaat: 50mm, h.o.h. krukgat / cilindergat: 55mm
- Nemef 4139 ⇒ doornmaat: 50mm, h.o.h. krukgat / cilindergat: 72mm
- Nemef 4219 ⇒ doornmaat: 60mm, h.o.h. krukgat / cilindergat: 72mm
- Lips  2000    ⇒ doornmaat: 50mm, h.o.h. krukgat / cilindergat: 72mm
- Lips  2400    ⇒ doornmaat: 60mm, h.o.h. krukgat / cilindergat: 72mm

Bovenstaande sloten voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen ®
en zijn te herkennen aan het SKG symbool met twee sterren.

Hoewel je bij sommige typen sloten de draairichting kunt omdraaien, is het handiger om gelijk de juiste draairichting te kopen.
De sloten moeten met sluitkom worden geleverd en zijn voorzien van een goede beschrijving hoe deze te plaatsen. Hiervoor zul je meestal wel de slotuitsparing moeten uithakken of uitfrezen. Datzelfde is van toepassing op de sluitkom en sluitplaat. Als je daar niet handig in bent kun je altijd even om je heen kijken naar een gewillige vakman.

Mocht de kozijnstijl waar de sluitkom in komt erg smal zijn dan kun je uitwijken naar een kleinere sluitkom want je wil je kozijn niet verzwakken. Bedenk wel dat je dan niet aan het politiekeurmerk voldoet. Maar belangrijker is dat je deur veiliger wordt.

Ook kun je uitwijken naar een lichter slot met bijpassende kleinere sluitkom. In plaats van de veel voorkomende nemef 1269/4 monteer je dan de Nemef 1279 en koop je er gelijk de bijpassende sluitkom VS1200 bij.
Dit veiligheidsslot heeft slechts één SKG-ster en wil je voor het politie-keurmerk gaan dan kom je één ster te kort. In dat geval plaats je een goedgekeurd (min.1 ster) veiligheidsbijzetslot met dezelfde doornmaat en bijpassende sluitkom op kniehoogte. Met een stel gelijksluitende cilinders kun je met één sleutel de sloten bedienen voor meer gebruikersgemak.

Veiligheids deurbeslag en de cilinder

Je veiligheidslot dek je af met een politiekeurmerk goedgekeurd veiligheids beslag. Wij kiezen voor een deurduwer aan de buitenkant en een kruk aan de binnenkant. Dit beslag zit met minimaal drie schroeven muurvast van binnenuit verankert op je deur en is niet van buitenaf te verwijderen. Met dit beslag voorkom je dat een onverlaat de cilinder afbreekt. Die mag dus hooguit ietsje boven het beslag uitsteken maar liever nog een millimeter daarbinnen. Er is een grote keus in aluminium, RVS en andere metalen.

De cilinders bestel je uiteraard voor al je deuren in een gelijksluitende uitvoering. De standaard lengte van een cilinder is 60mm met de meenemer in het midden. In sommige situaties moet een cilinder een afwijkende lengte hebben voor een juiste passing, bijvoorbeeld 30/35mm, waarmee bedoelt wordt dat de cilinder aan één zijde met 5mm is verlengd. Neem de cilindermaat per deur nauwkeurig op.


Maar het kan ook LEKKER GOEDKOOP!

Laat de boel zoals hij is en plaats twee gelijksluitende Dulimex bijzet pensloten met sluitkom. Eén op kniehoogte en één op ooghoogte. Deze sloten hebben 1 SKG-ster en samen gemonteerd voldoe je zelfs aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen ®. Je doet hiermee natuurlijk wel concessies aan het gebruikersgemak maar daar staat iets moois tegenover:
HET KOST JE SLECHTS ENKELE TIENTJES PER SLOT!

penslot dulimex

Tot slot ... de briefplaat

Ik geef het toe, het is natuurlijk comfortabel als de krant 's morgens door je deur op de mat valt. Maar een briefopening in de deur geeft een kwaadwillende ook de mogelijkheid om te gaan hengelen.

Je kunt het hem moeilijk maken door op de binnenkant een degelijke tochtklep met veer te schroeven. Maar eerlijk gezegd heb ik mijn voordeur met een mooi houten paneeltje verrijkt dat de opening volledig afsluit. Zo bespaar ik ook nog eens lekker op mijn stookkosten.

Voorkom ook binnendringen

Door een SKG goedgekeurde kierstandhouder op je voordeur te plaatsen en deze dicht te doen op het moment dat je het bezoek aan je deur niet vertrouwt, alvorens de voordeur te openen, voorkom je op eenvoudige wijze dat ongewenst bezoek je woning binnendringt.

kierstandhouder-oxloc
VH-SLOTEN en DEURBESLAG

Wat hebben we hieruit geleerd?

  • Neem eerst de maat op van het slot voordat je iets gaat aanschaffen dat wellicht niet past
  • Hoe meer sloten, hoe minder gebruiksgemak
  • Let op de draairichting van slot en voordeurgarnituur
  • Let op de deurdikte en de cilinderlengte
  • Koop kwalitatief goede cilinders
  • Wil je goedkoop? Neem bijzet pensloten DX.

Ga door naar: de Achterdeur(en)




Aandachtspunten PKVW
Veilig wonen belangrijker dan certificaat PKVW
Op deze Veilig Wonen website is veilig wonen belangrijker dan het behalen van het PKVW certificaat, het Politiekeurmerk Veilig Wonen®. Met een PKVW certificaat krijg je bij sommige verzekeraars korting op de premie. Maar reken je niet rijk. De investering die je daarvoor moet doen is vaak vele malen hoger dan het prijsvoordeel en het PKVW is niet voor iedereen haalbaar.

Wij gaan voor Veilig Wonen maar niet perse voor het PKVW-certificaat. Wel gaan we voor inbraakwerendheid op een manier die gunstiger is voor je portemonnee. Op deze website gaan we uit van een normale woning met houten kozijnen, gebouwd in een tijd dat veilig wonen niet aan de orde was. We gebruiken zoveel mogelijk begrijpelijke taal waarbij voorop staat dat je veel aanpassingen zelf kunt gaan uitvoeren.


 
Op deze website zijn delen van de boeken: Mengen en Roeren uit de jaren 30 opgenomen met een schat aan informatie.
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved